Ακυρώθηκε η αποφαση’ ’  για απαγόρευση των φιαλιδίων χύμα στα εστιατόρια
Απροσχημάτιστη αυθαρεσία Βορειοευρωπαίων κατά ελαιολάδου
Γράφει ’ ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

’ ’ ’  Ενώ όλος ο ευρωπαϊκός νότος πανηγύριζε για την οριστική κατάργηση από 1η Ιανουαρίου 2014 της χρήσης των ανωνύμων επαναγενιζόμενων φιαλιδίων με ελαιόλαδο, που προσφέρονται στα τραπέζια των επιχειρήσεων εστίασης, μετά την ψήφιση της τροποποίησης ladi.jpgτου Κανονισμού 29/2012 της ΕΕ και έδινε άλλο αέρα στο «χρυσάφι του Νότου» αλλάζοντας τα οικονομικά δεδομένα προς όφελος των χωρών της Μεσογείου, οι πλούσιες χώρες του Βορρά τα τελευταία 24ωρα υπονομεύουν το ελαιόλαδο, μετά την απόφαση των Βρυξελλών να πάρουν πίσω την ρύθμιση.
’ ’ ’  Οι πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος
’ ’ ’  Πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος φαίνεται να είναι οι χώρες οι οποίες είχαν ψηφίσει κατά του σχεδίου όπως η Φιλανδία, Κάτω Χώρες και Σουηδία, η Δανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και από τις χώρες του Νότου η Βουλγαρία, με προεξάρχουσα την Γερμανία.
’ ’  Στις χώρες που ψήφισαν υπέρ των μέτρων περιλαμβάνονται η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Πολωνία.
’ ’ ’  Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπέρ των μέτρων ψήφισαν και η Τσεχία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία, χώρες που δεν είχαν ψηφίσει τα μέτρα στην ενδεικτική ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο.
’ ’ ’ ’  Το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουγγαρία απείχαν από την ψηφοφορία. Βέβαια οι λόγοι της αρνητικής ψήφου των 9 χωρών του Βορρά δεν έγιναν γνωστοί, είναι όμως φανερό ότι σαν χώρες παραγωγής σπορελαίων δεν τις συμφέρει η θωράκιση του ελαιολάδου από τις θολές πρακτικές που επιτρέπουν την διάθεση σπορελαίων ως ελαιολάδου.
’ ’ ’ ’ ’  Η σχετική διάταξη, όπως πέρασε με κοινή θέση των χωρών του Βορρά, επαναφέρει το θέμα στην προηγούμενη κατάσταση καθώς αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών και των καταστημάτων εστίασης την επιλογή της ποιότητας και της συσκευασίας του ελαιολάδου. Ενώ ο κανονισμός προβλεπόταν να έχει ισχύ από τον Ιανουάριο του 2014, ταβέρνες και ξενοδοχεία της Κρήτης ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το μέτρο εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου.

’ ’ ’ ’  Διαστάσεις σύγκρουσης Βορρά — Νότου
’ ’ ’  Το θέμα προσλαμβάνει διαστάσεις σύγκρουσης Βορρά — Νότου, καθώς οι πλούσιες χώρες του Βορρά αρνούνται πεισματικά να υιοθετήσουν μια λύση που θα έδινε υπεραξία και «ανάσα» σε ένα σημαντικό αγροτικό προϊόν των νοτίων που παλεύουν αυτή την περίοδο να εξέλθουν από την οικονομική κρίση όπως είναι η Ελλάδα.
’ ’ ’ ’  Σύμφωνα με τον Κανονισμό, που καταργήθηκε τελικός, ελαιόλαδο που προσφέρεται από επιχειρήσεις εστίασης, (νωπό) στους τελικούς καταναλωτές θα πρέπει να είναι συσκευασμένο σε δοχεία εφοδιασμένα με σύστημα ανοίγματος που να μην μπορεί να ξανακλείσει μετά την πρώτη χρήση του και να μην επιτρέπει την επαναδίπλωση του δοχείου όταν το περιεχόμενο του τελειώσει.
’ ’ ’  Στόχος ήταν να αποφευχθούν πρακτικές επιχειρήσεων που σερβίρουν ελαιόλαδο υποβαθμισμένο η αναμιγμένο με φθηνότερα έλαια και να εξασφαλιστούν πληροφορίες για τους καταναλωτές για το είδος του ελαιόλαδου που τους προσφέρεται, για το ποιος το παρασκευάζει και από που προέρχεται.
’ ’ ’ ’  Ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν αντέδρασε έντονα αναφέροντας: «Είναι πραγματικά γελοίο που η Κομισιόν απέσυρε το μέτρο εξαιτίας πολιτικών πιέσεων. Το θέμα αυτό ήταν υπό συζήτηση εδώ και ένα χρόνο και είχε την υποστήριξη 15 κρατών μελών και πέρασε μέσα από όλες τις νόμιμες διαδικασίες της ΕΕ. Ήταν ένα πολύ απλό και θετικό μέτρο για όλους. Αντιπροσώπευε ένα πρώτο βήμα για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Κομισιόν που θα στήριζε τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα του ελαιολάδου — ένα προϊόν το οποίο έχει πολλά θρεπτικά οφέλη για την υγεία όλων».