ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ
Της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής
ΚΑΝΤΑΝΟΣ
Σάββατο 25 Μαιου 2013

Συνέντευξη Τύπου της 21-5-13

piata.jpg

Δηλώσεις Μελών της Οργανωτικής Επιτροπής της Εκδήλωσης Ανάδειξης και Προώθησης της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που έγιναν σήμερα (21/5) σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα Γραφεία του ΣΕΔΗΚ στα Χανιά.


Ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους Δήμους Μέλη του και αλλους Φορείς απο το 2006 έχει αρχίσει μια συστηματική προσπάθεια για την ανάδειξη και προώθηση της «Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής». Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής οργανώθηκαν ήδη οι Διαγωνισμοί: Χανιώτικες και Κισσαμίτικες Γεύσεις στο Γεράνι Χανιών, Σελινιώτικες Γεύσεις στην Κάντανο, Ρεθεμνιώτικες και Αμαριώτικες Γεύσεις στο «Πάνακρον» Αμαρίου, Ψηλορείτικες και Μεσσαρίτικες Γεύσεις στην Γέργερη και Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις στο Μόχλο Σητείας στους οποίους παρουσιάστηκαν 300 αυθεντικές δημιουργίες απο οικοκυρές της Κρήτης.
Παράλληλα ο ΣΕΔΗΚ οργάνωσε αρκετές ημερίδες, προώθησε άρθρα, δημοσιεύματα και παρουσιάσεις στα ΜΜΕ, προχώρησε στην 1η έκδοση του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στην Ελληνική και Αγγλική το 2007.
Μια άλλη προσπάθεια ηταν προώθηση της δημιουργίας Φακέλου για την αναγνώριση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής απο την UNESCO ως «Αϋλης Πνευματικής Κληρονομίας», η οποία δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν ευοδώθηκε μέχρι σήμερα.
Σήμερα, ο ΣΕΔΗΚ και οι Δήμοι που συνεργάστηκαν, στις προηγούμενες εκδηλώσεις, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουν την 2η μεγάλη έκδοση «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στην οποία περιλαμβάνονται οι 300 επώνυμες συνταγές που παρουσιαστήκαν σε όλους τους Διαγωνισμούς που οργανώθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά και τεκμηριωμένα άρθρα ειδικών επιστημόνων σχετικά με την ιστορική εξελιξη και την ιδιαίτερη πολιτιστική και υγιεινή αξία της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής Την έκδοση αυτή ΣΕΔΗΚ και Δήμοι αφιερώνουν στις Οικοκυρές της Κρήτης που κατάφεραν να διατηρήσουν την παραδοσιακή Κρητική διατροφή απο την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα περνώντας την απο μάνα σε κόρη και απο γενιά σε γενιά, σαν μια ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά του νησιού που όλοι σήμερα οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Η έκδοση αυτή αποφασίστηκε, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, να παρουσιαστεί στους ιδίους τόπους που έγιναν οι διαγωνισμοί και να προσφερθεί δωρεάν παράλληλα με την απονομή των Βραβείων στις οικοκυρές που μετείχαν στους διαγωνισμούς, σε ειδικές εκδηλώσεις που θα οργανωθούν προς τιμήν τους.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • Ισχυροποίηση των παραδοσιακών δεσμών των κατοίκων της Κρήτης με την Ιστορία τον Πολιτισμό και τις παραδόσεις της Ελιας και του Ελαιολάδου
  • Ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής ως αυθεντικού διατροφικού προτύπου που υπήρχε στο νησί από την Μινωική περίοδο, μελετήθηκε και αποδέχτηκε ως ευεργετικό στην υγεία και μακροζωία των Κρητικών
  • Ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού για την σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρουν.
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Αμφιθέατρο Δήμου
  • Εισηγήσεις για την Ιστορική εξελιξη και τον σημερινό ρολό της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής,
  • Απονομή Βραβείων Διαγωνισμού «Σελινιώτικες Γεύσεις» Αίθουσα Επιδείξεων Δήμου
  • Επίδειξη Βραβευθέντων Φαγητών και Εδεσμάτων
  • Επίδειξη Φαγητών με Ελαιόλαδο Επιχειρήσεων Εστίασης
  • Έκθεση Ελαιοκομικών Προϊόντων Τοπικών Επιχειρήσεων
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Δρ. Νικος Μιχελακης επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, Γιάννης Φιωτάκης Αντιδήμαρχος Δήμου Καντάνου —Σελίνου και Βασίλης Κουκουβιτάκης Δημ. Σύμβουλος Πρόεδρος Ιδιαίτερα σήμερα κάτω απο τις κρίσιμες περιστάσεις που διέρχεται η χώρα έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε, να προωθήσουμε και να αξιοποιήσουμε γενικά τα προϊόντα του τόπου μας και ιδιαίτερα εκείνα που παρουσιάζουν αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα με αντίστοιχα άλλων περιοχών. Και μεταξύ των προϊόντων αυτών είναι και τα αγροδιατροφικα προϊόντα που συνθέτουν το πρότυπο της παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής και έχουν βεβαία σαν κέντρο βάρους το Ελαιόλαδο. Στα πλαίσια αυτά ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους Δήμους Μέλη του τα τελευταία χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για την προώθηση του Ελαιόλαδου αλλά και της Κρητικής Διατροφής γενικότερα της οποίας αποτελεί βασικό στοιχείο και συνθετικό ιστό.
Έτσι, ο ΣΕΔΗΚ συνεχίζοντας τις δράσεις που έχει οργανώσει από το 2006 μέχρι σήμερα (ημερίδες, διαγωνισμοί, εκδόσεις βιβλίων, φυλλαδίων, φάκελος UNESCO κ.α. ) προχωρεί τώρα, μέσα από τις δυνατότητες ενός Κοινοτικού προγράμματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου, στην οργάνωση εκδηλώσεων ανάδειξης και αξιοποίησης της παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, σε διάφορες περιοχές του νησιού με προτεραιότητα τις περιοχές όπου πριν 2 χρόνια είχαν οργανωθεί «Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής στους οποίους συμμετείχαν 300 οικοκυρές κυρίως της υπαίθρου. Οι περιοχές αυτές ήταν η Κάντανος, το Πάνακρον στο Αμάρι, η Γεργερη στον Δήμο Γόρτυνας και το Μοχλο στην Σητεία.
Αρχή γίνεται από την Κάντανο όπου το ερχόμενο Σαββάτο 25/5 θα οργανωθεί η πρώτη εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Καντάνου —Σελίνου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παρουσίαση της 2ης έκδοσης του Βιβλίου Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, ένα άτλαντα που περιλαμβάνει 300 αυθεντικές συνταγές από όλη την Κρήτη με φωτο και τα ονόματα των οικοκυρών που που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς. Το βιβλίο αυτό θα προσφερθεί στις Οικοκυρές μαζί με τα Βραβεία του Διαγωνισμού, σαν ελάχιστο δείγμα τιμής για την ανεκτίμητη προσπάθεια τους.
Παράλληλα βέβαια θα γίνουν μικρές εισηγήσεις για την ιστορική εξέλιξη και τον σημερινό ρόλο της Π.Κ.Δ ενώ μετά την απονομή θα ακολουθήσουν επιδείξεις και εκθέσεις προϊόντων και φαγητών με ελαιόλαδο από Οικοκυρές αλλά και από Επιχειρήσεις Εστίασης (Ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία της περιοχής)

Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι Ταβέρνες όσο και οι Καταναλωτές στην προσφορά οι πρωτοι και στην κατανάλωση οι δεύτεροι φαγητών και ιδίως τηγανητών με ελαιόλαδο. Και αυτό αφού είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης χρησιμοποιεί σπορελαια με τριπλή ζημία: Την επιβάρυνση της υγείας των καταναλωτών ( ντόπιων και ξένων) , την μεταφορά στις περιοχές των σπορέλαιων τουριστικού εισοδήματος που εισπράττεται στο νησί, την απώλεια της ευκαιρίας να αναδειχθεί η Κρητη σαν τόπος γαστρονομικού τουρισμού περίπτωση από την οποία οι ίδιοι έχουν να ωφεληθούν άμεσα!

Ο Δήμος Καντάνου —Σελίνου συνεργάζεται με τον ΣΕΔΗΚ και συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση της Εκδήλωσης αυτής στην Κάντανο, όπως συμμετείχε και στην οργάνωση του Διαγωνισμού Παραδοσιακής Κρητικής διατροφής που έγινε πριν δυο χρόνια στην Καντανο για τους εξής λόγους Πρώτο για να ενθαρρύνει τις οικογένειες της περιοχής να συνεχίσουν να διατηρούν όπως κάνουν μέχρι τώρα την παραδοσιακή Κρητική διατροφή και να την διαφυλάξουν σαν μια πραγματική πνευματική κληρονομία και για τις επόμενες γενιές.
Δεύτερο για να ευαισθητοποιήσει τις επιχειρήσεις Εστίασης του Δήμου να προχωρήσουν στην αξιοποίηση και προσφορά τοπικών προϊόντων και ιδίως του γνωστού για την ιδιαίτερη γεύση του Σελινιώτικου ελαιολαδου στους έλληνες και ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τις τουριστικές περιοχές του Δήμου Τρίτον για να ενθαρρύνει την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων όπως των διάφορων τύπων Τσουνατης ελιάς σαν επιτραπέζιας, άγριων χόρτων και λαχανικών, κτηνοτροφικών προιοντων, ειδικών τύπων κρασιού κα
Για τους λόγους αυτούς στα πλαίσια της εκδήλωσης, εκτός από την παρουσίαση του Βιβλίου και την Βράβευση των Οικοκυρών, έχουμε προβλέψει να γίνουν και επιδείξεις φαγητών από Ταβέρνες καθώς εκθέσεις τοπικών προιοντων.