Αρχίζει η υπογραφή του Καταστατικού του Δικτύου ΕλαιοΤαβερνών Κρητης.
Στόχος του Δικτύου η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης και του κοινού για τις επιπτώσεις από την χρήση σπορελαίων στην οικονομία και στην υγεία.

depe.jpg

Άρχισε χθες (23/4) στα Χανιά η υπογραφή του Καταστατικού του Δικτύου Επιχειρήσεων Εστίασης Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η υπογραφή του από τις Ταβέρνες που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον στο Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι. Το Δίκτυο αυτό το οποίο θα συνεργάζεται με ανάλογο Δίκτυο το οποίο ιδρύεται τις μέρες αυτές στην Κύπρο οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ στα πλαίσια ειδικού έργου το οποίο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου.
Οi επιχειρησεις που ήδη υπέγραψαν σήμερα το Καταστατικό στα Χανιά χθες (23/4) είναι οι Ταβέρνες Αιμιλία στην Ζούρμπα, Μπουράκη στα Κουνουπιδιανά, Λεβέντης στο Σταλό, Ξυλόσκαλο στον Ομαλό, Ντουνιάς στη Δρακώνα και Τζιτζικα στους Αρμενους.
Βασικοί στόχοι του Δικτύου το οποίο ιδρύεται είναι:
  • -Η ανάδειξη, προβολη και προώθηση του ελαιολάδου και των φαγητών και εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση του.
  • -Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος
  • -Η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των κατοίκων και τουριστών της Κρήτης
Σύμφωνα με δηλώσεις των Επιχειρήσεων που υπέγραψαν το Καταστατικό, σε ένα τόπο όπως η Κρήτη που παράγει άφθονο και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο είναι αδιανόητο και αντίθετο προς τα συμφέροντα του τόπου το προϊόν αυτό στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού να αντικαθίσταται από διάφορα σπορελαια με μειωμένη γευστική και ύποπτη υγιεινή αξία.
Ιδιαίτερα σήμερα, όπως είπαν, κάτω από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης είναι απαράδεκτο να καταβάλλονται προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών από άλλες χώρες και όταν έλθουν εδώ να τους προσφέρουμε ξένα προϊόντα και ειδικά στον κλάδο εστίασης φαγητά και ιδίως τηγανητά με σπορελαια.

Η ζημιά που προκαλείται, σημείωσαν, δεν αφορά μόνο τους ελαιοπαραγωγούς που είναι όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του νησιού, αφορά κυρίως και περισσότερο την δυσφήμιση του τόπου και την απώλεια της ευκαιρίας να προβάλλουμε στους ξένους πέρα από το έξοχο κλίμα και τον πλούσιο πολιτισμό μας και την υψηλής ποιοτικής και κυρίως υγιεινής αξίας φαγητών και κυρίως των τηγανητών που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο.

Υπόψη ότι Μέλη του Δικτύου μπορούν να είναι: Ταβέρνες, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ελαιοεδεσμάτων που προφέρουν φαγητά η εδέσματα που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο η Έμποροι η Συν/σμοί που διαθέτουν αποκλειστικά ελαιόλαδο .

Βασικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων του Δικτύου είναι: Αποκλειστική χρήση ελαιολαδου, η αποδοχή ελέγχων, η καταβολή εγγραφής και ετήσιας συνδρομής που θα καθοριστεί από το ΔΣ των Μελων του Δικτύου και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Οφέλη των Επιχειρήσεων του Δικτύου θα είναι:
Η χορήγηση δωρεάν του λογότυπου (σήματος) του Δικτύου, ειδικής Πιστοποίησης, και διαφημιστικών αντικειμένων, η προβολή του Δικτύου μέσα από ΜΜΕ, ιστοσελίδα, η δυνατότητα προμήθειας ελαιόλαδου η ελαιοεδεσμάτων από τις Επιχειρήσεις Εμπορίας Μέλη του Δικτύου, η δυνατότητα προβολής της ιδιότητας τους ως Μελων του δικτύου, και η συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις προβολής που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και Κύπρο Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Δίκτυο πρέπει να συμπληρώσουν και αποστείλουν ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στο Φαξ 29210 59818 η στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..