Απορίες για τον διαγωνισμό ποιότητας Mario Solinas
Από τα 9 Βραβεία, 8 δίδονται στην Ισπανία, 1 στην Πορτογαλία και κανένα στην Ελλάδα!

 

mario_solinas.jpg

 

Στις 12 Απριλίου το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολαδου (ΔΣΕ) ανακοίνωσε τα ονόματα των επιχειρήσεων στις οποίες θα απονεμηθούν τα Βραβεία του γνωστού διαγωνισμού Mario Solinas για το έτος 2012.
Όμως τα 9 αυτά βραβεία, που όπως πάντα ήταν πρώτα, δεύτερα και τρίτα και περιλάμβαναν τις κατηγορίες φρουτώδους: πράσινο έντονο, πράσινο μέσο και ώριμο, φέτος απονέμονται όλα σε επιχειρησεις και συνεταιρισμούς της Ισπανίας πλην ενός που απονέμεται σε επιχείρηση της Πορτογαλίας.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν και τα ονόματα των 9 επιχειρήσεων που αναδείχτηκαν φιναλίστες τα οποία προέρχονταν επίσης τα 8 από Ισπανία και ένα από Πορτογαλία!
Τα αποτελέσματα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 110 ελαιόλαδα από τα οποία 43 από Ισπανία, 41 από Πορτογαλία, 15 από Ελλάδα, ένα μόνο από Ιταλία, 4 από Τυνησία και 1 από Ουραγουάη, δημιουργεί οπωσδήποτε διάφορες απορίες.

-Έτσι πρώτη απορία είναι, αν η Ισπανία που δεν θεωρείται σαν χώρα που παράγει ποιοτικά ελαιόλαδα ξαφνικά βελτίωσε θεαματικά την ποιότητα, η αν κάτι άλλαξε …. στο σύστημα αξιολόγησης!
-Δεύτερη απορία είναι, αν η συμμετοχή της Ιταλίας μόνο με ένα δείγμα, δείχνει ότι σνομπάρει τον διαγωνισμό, η δεν τον θεωρεί αδιάβλητο.
-Τρίτη απορία είναι αν η απουσία βραβείου για την Ελλάδα σημαίνει άραγε γενική υποβάθμιση της ποιότητας της χώρας ή αδυναμία των επιχειρήσεων να επιλέξουν και παρουσιάσουν ότι καλύτερο.!
Οπωσδήποτε και για τα τις τρεις αυτές απορίες, ίσως κάποιο Υπουργείο θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις η να ζητήσει εξηγήσεις από το ΔΣΕ. Υπάρχει όμως καιρός για τέτοια σήμερα;