H Μνημειακή Ελιά Καβουσίου και η Μινωική Κουζίνα στα ενδιαφέοντα τουριστικών στελεχών

Γράφει: ’ ο Λεωνίδας Γ. Κουδουμογιαννάκης

Διακόσια υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας στην τριήμερη επίσκεψη τους στην Ιεράπετρα, στα πλαίσια της τουριστικής έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο «Ostria Beach», επισκέφθηκαν την αρχαία ελιά και τον αρχαίο ελαιώνα στο dsc_0068-700x465.jpgΚαβούσι, χόρεψαν και γεύτηκαν παραδοσιακές νοστιμιές και ενημερώθηκαν για την αρχαιολογία της περιοχής και την μινωική κουζίνα.
Οι κορυφαίοι παράγοντες του τουρισμού μετά την επίσκεψη τους σε αγρόκτημα της περιοχής, την επίσκεψη τους στο Αγροτικό Συνεταιρισμό της Κριτσάς, επισκέφτηκαν το απόγευμα της Πέμπτης τον Αρχαίο Ελαιώνα και την μνημειακή ελιά του Καβουσίου στην πανοραμική θέση Αζοριά. Πρόκειται για δένδρο με κορμό τεραστίων διαστάσεων με περίμετρο 22,10 μ. στη βάση και μέγιστη διάμετρο 14,20 μέτρα. Οι διαστάσεις του κορμού της «Αρχαίας Ελιάς» και η εντυπωσιακή εμφάνιση της, την κατατάσσουν την μεγαλύτερη από τα λίγα μεγάλα δέντρα που υπάρχουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο με τόση μεγάλη στηθαία περίμετρο.
dsc_0103-700-465.jpgΣτον χώρο της αρχαίας ελιάς η προϊστάμενη συντήρησης της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής κα Στεφανία Χλουβεράκη και ο βιολόγος - σεφ Jad Al Younis παρουσίασαν αντίγραφα αγγείων της μινωικής κουζίνας που έχει επιμεληθεί η αμερικανίδα ανθρωπολόγος-κεραμίστρια, Jerolyn E. Morrison. Σε δύο τριποδικές χύτρες παρασκευάστηκε ρόφημα από φασκόμηλο και μέλι και σερβιρίστηκε στους καλεσμένους. Η κα Χλουβεράκη ενημέρωσε για την αρχαιολογία της περιοχής με τους οικισμούς της Ψείρας, Βρόντου, Κάστρου, Αζοριά, Χρυσοκάμινου και Σκουριασμένου.
Στην πλατεία του χωριού οι καλεσμένοι είχαν την δυνατότητα να γευτούν γλυκίσματα και νοστιμιές της Κρητικής κουζίνας παρασκευασμένα με αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Οι νοικοκυρές κα Γιάννα Δερμιτζάκη, Γιάννα Τραχανά, Δέσποινα Τσιολακάκη, Σοφία Χαλκιαδάκη, Σοφία Ρεμεδιάκη, Μαρία Ν. Δερμιτζάκη παρασκεύασαν και έψησαν επί τόπου τις πατροπαράδοτες παραδοσιακές νεράτες μυζηθρόπιτες, τυροπιτάκια, χορτοπιτάκια και λαδερά λουκούμια. Οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν παραδοσιακά ξεροτήγανα της Μαρκέλλας Κουκουράκη και της Γιάννας Τραχανά. Από το ρακοκάζανο που έστησε ο Γιώργος Γραμματικάκης οι καλεσμένοι απόλαυσαν ζεστή ρακή και γεύτηκαν ρακομεζέδες.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καβουσίου πρόσφερε σε όλα τα στελέχη του τουρισμού, μπουκαλάκια με έχτρα παρθένο ελαιόλαδο από το τυποποιητήριο του συνεταιρισμού. Ο βιολάτορας Γιώργος Κανιτάκης και ο κιθαρίστας Γιάννης Συλιγαρδάκης ξεσήκωσαν τους καλεσμένους με παραδοσιακούς σκοπούς και Καβουσανές κοντυλιές. Τα στελέχη του τουρισμού χόρεψαν μαζί με τις ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού παραδοσιακούς χορούς. Ο διευθυντής πωλήσεων της “Thomas Cook”, δευτέρου σε μέγεθος τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης, κ. Τιερί Μπριμπάλ και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Ostria Beach» κ. Γιώργος Τζαράκης, ευχαρίστησαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου και τους κατοίκους του χωριού που οργάνωσαν την όμορφη φιλοξενία. Στον Άγιο Νικόλαο τα στελέχη του τουρισμού είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν την Σπιναλόγκα και την Ελούντα. Στην πόλη της Ιεράπετρας επισκέφτηκαν μνημεία της πόλης και διασκέδασαν με ελληνική και παραδοσιακή κρητική μουσική.