Σενάρια για «κούρεμα» των επιδοτήσεων στις Ελιές
Θολό το τοπίο για την νέα ΚΑΠ
Υποβολή υπομνήματος από τον ΣΕΔΗΚ σε ΥΠΑΑΤ


ds3-4-13.jpg

Ενώ το τοπίο για την νέα ΚΑΠ φαίνεται να είναι ακόμα ασαφές και αρκετά θολό, ακατανόητα και απαράδεκτα’  σενάρια που πλήττουν καίρια τους ελαιοκαλλιεργητές και κατά επέκταση την Κρητη, φαίνεται ότι επεξεργάζεται Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο ΥΠΑΑΤ

Από όσα δημοσιεύονται δεν φαίνεται να είναι σαφές αν τα νέα Μέτρα της ΚΑΠ θα εφαρμοστούν εφάπαξ το 2015, η θα κλιμακωθούν μέχρι το 2024. Δεν φαινεται ’ ομως’ επίσης τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το λεγόμενο «πρασίνισμα» και αν η εξαίρεση εκτάσεων’ των μόνιμων δενδρώνων (ελαιώνων, οπωρώνων) με λιγότερα από 25 δέντρα/στρ από’  απο αυτό, θα συνεπάγεται απλή απαλλαγή τους από τα ποσοστά οικολογικής εστίασης (ακαλλιέργειας) που έχουν αναφερθεί σε’  3-7%, η θα τύχουν’ δικαιώματος’ επιδοτήσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.
’ ’  Ωστόσο, το σοβαρότερο για την Κρητη είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα που φαίνεται να έχουν πηγές στο ΥΠΑΑΤ ( Agrenda 23-24/2/13), οτι ’ το επικρατέστερο σενάριο “Περιφερειοποίσης» που μελετά Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΑΑΤ, είναι ο χωρισμός της Χώρας σε δυο περιφέρειες: των Γεωργικών εκτάσεων και των Βοσκοτόπων. Στην περίπτωση αυτή η Κρητη ζημιώνεται κατάφορα, αφού η μέση επιδότηση για τους ελαιώνες, που είναι σήμερα 152,9 ευρω/στρ. θα πέσει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ’ σε μόνο 38,5 ευρω/στρ. !!’ 

Αν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, τότε οι ελαιοκαλλιεργητές’ της ’ Κρήτης’  είναι προφανές ότι θα ζημιωθούν’ δραματικά, ένα σημαντικό μέρος των ενισχύσεων που παίρνουν (περίπου 75%) θα μεταφερθεί ουσιαστικά σε άλλες περιοχές της χώρας.

Επομένως, κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στους εδώ ιθύνοντες, ότι οι Ελαιώνες δεν απλά στρέμματα όπως τα χωράφια για τον καπνό, βαμβάκι κ.α . και δεν μπορούν να εξισωθούν με αυτά. Οι ελαιώνες αποτελούν ένα μόνιμο φυτικό κεφάλαιο με πολύτιμη περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία που οι πλείστοι χρειάστηκαν μόχθους γενεών και σημαντικές δαπάνες για να δημιουργηθούν!
Ο ΣΕΔΗΚ από την πλευρά του, όπως αποφάσισε σε πρόσφατο ΔΣ του, ’ θα ζητήσει διευκρινήσεις από το ΥΠΑΑΤ με σχετικό Υπόμνημα που θα υποβάλλει. Όμως είναι προφανές ότι δεν φτάνει μόνο ο ΣΕΔΗΚ .
Πρέπει και άλλοι Φορεις να ασχοληθούν, ώστε να καταστεί σαφές σε εκείνους που κατασκευάζουν τα σενάρια αυτα ότι τέτοιου ειδους εξισώσεις,’ όχι μόνο δεν πρέπει να’  τις διαρρέουν, ’ αλλά ούτε καν να τις διανοούνται!