Ακινησία στην αγορά, σταθερότητα στις τιμές Ελαιολάδου.
Φρενάρισμα της ζήτησης αλλά και της προσφοράς έξτρα παρθένου στην Ισπανία και Ελλάδα
Του Νίκου Μιχελάκη*

ispania-deksamenes.jpg

Μια περίοδος απραξίας στις αγοραπωλησίες έξτρα παρθένου και μια σχετική σταθερότητα στις τιμές του, άρχισε να επικρατεί απο τα μέσα του Φεβρουαρίου στην αγορά του ελαιολάδου της Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας.

Ωστόσο η απραξία αυτή υπάρχει βασικά μόνο για το εξτρα παρθένο (Δελτιο Τιμων www.sedik.gr), πραγμα που δειχνει ότι οι διαθεσιμες ποσοτητες της κατηγορίας αυτης εξαντλούνται και οι κατοχοι του ζητούν υψηλότερες τιμές. Στα πλαίσια αυτά την εβδομάδα που πέρασε (13-19 Μαρτίου) οι τιμές στις τρεις κύριες ελαιοπαραγωγές χωρες της ΕΕ διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με των προηγούμενων εβδομάδων και για το εξτρα παρθένου (οξ.<0,8ο ) που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, κυμάνθηκαν:

Στην Ισπανία κυμάνθηκαν στα 3,37€/κιλο η μέγιστη, στα 2,96 η μέση και στα 2,88 η ελάχιστη, στην Ιταλία κατά μ.ο. στα 3,08 €/κιλό και στην Ελλάδα από 2,45 -2,75 στην Κρήτη, 2,45-2,60 στην Πελοπόννησο, Ιόνια και Λέσβο και στα 2,20 στην Κύπρο. (Αναλυτικά με τιμές συγκεκριμένων επιχειρήσεων και οργανώσεων στο Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ .

Επομενως, η δημοσίευση των επίσημων στατιστικών στοιχείων του Οργανισμού Ελαιολάδου της Ισπανίας για την πραγματική φετινή παραγωγή της χώρας, που φερόταν σαν κρίσιμο σημείο για τις εξελίξεις στην αγορά, δεν φάνηκε να προκάλεσε κάποια αξιόλογη αλλαγή, τουλάχιστο στο επίπεδο των τιμών.

Η παραγωγή της χώρας, τελικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φέτος είναι τελικά θεαματικά μειωμένη και δεν θα υπερβεί τους 600 περίπου χιλ. τόνους, δηλαδή θα φτάσει μόλις το 63% της προηγούμενης χρονιάς που ηταν 1.600 χιλ. τόνοι.

Πάντως, η διάρκεια της σταθερότητας στις τιμές, στην Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί, αφού η κινητικότητα της αγοράς δείχνει πλέον να επηρεάζεται ισχυρά και απο την έλλειψη ρευστότητας.
=====================


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)