Άνω — κάτω η αγορά Ελαιολάδου!
Προς τα άνω οι τιμές, προς τα κάτω η κίνηση!

Στα 3 έως 3,40 ευρώ στην Ισπανία, στα 2,50-2,90 στην Ελλάδα και στα 0,5 ευρώ, σταθερά η διαφορά !

Του Νίκου Μιχελάκη*

Ενώ η συγκομιδή της ελιάς στην Ισπανία πρακτικά φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί και στην Ελλάδα να βρίσκεται κοντά στο τέλος της, η κινητικότητα της αγοράς και οι τιμές του ελαιολάδου δείχνουν να παρουσιάζουν αντίρροπες τάσεις.
vutia.jpgΟι αγοραπωλησίες τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο στην Ισπανία και Ιταλία όσο και στην Ελλάδα δείχνουν να είναι μειωμένες σε σχέση με το πρώτο 15/νθημερο του Ιανουαρίου ενώ οι τιμές δείχνουν να «κοιτάζουν» προς τα άνω.
Η εξελιξη αυτή, πρεπει να θεωρηθεί μάλλον ως φυσιολογική αφού οι αγοραπωλησίες που γίνονταν κάτω απο τις πιεστικές ανάγκες ελαιοπαραγωγών φαίνεται να έχουν περιοριστεί και ότι την θέση τους έχουν πάρει αγοραπωλησίες που κυριαρχούνται απο τα καθαρά οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών και αγοραστών.

Πάντως, οι τιμές που διαμορφώνονται, όπου γίνονται αγοραπωλησίες, δείχνουν να πορεύονται ανοδικά αφού οι μέγιστες τιμές στην Ισπανία έφτασαν τα 3,40 και στην Κρήτη τα 2,90 ευρώ.
Στην Ισπανία, το 80% και πλέον των πωλήσεων του έξτρα παρθένου την τελευταία εβδομάδα φαίνεται ότι πέρασε σταθερά πλέον το κατώφλι των 3 ευρώ και πωλείται, συμφώνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 19ης Φεβρουαρίου (www.sedik.gr) σε τιμές απο 3 ευρώ η μέση, μέχρι 3,40 η μέγιστη!

Στην Ελλάδα, οι τιμές που προσφέρονται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι γύρω στα 2,45- 2,50 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις των Συν/σμων που πουλούν με δημοπρασίες όπως αρκετοί Συν/σμοί της Σητείας που με δημοπρασίες επιτυγχάνουν τιμές μέχρι 2,90 ευρώ.
Βέβαια η διαφορά Ισπανίας — Ελλάδας, τόσο στις μέγιστες όσο και στις ελάχιστες τιμές εξακολουθεί να παραμένει σταθερά στα 0,50 ευρώ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προβληματίσει ούτε τις υπηρεσίες της Πολιτείας, ούτε τους Πολιτικούς οι οποίοι απο καιρό φαίνεται περί αλλά τυρβάζουν!
=====================

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)