Ισπανία: Πραγματική πτώση ρεκόρ της φετινής ελαιοπαραγωγής!
Θα παρουσιάσει μείωση 67% σε σχέση με πέρυσι και θα κυμανθεί στους 600.000 τόνους Πτώση κατά 18% παρουσιάζει και η εμπορευματοποίηση

Του Νίκου Μιχελάκη*

elaiwnes.jpg

Σημαντικά μειωμένη θα είναι η φετινή παραγωγή αλλά και η εμπορευματοποίηση ελαιολάδου της Ισπανίας όπως προκύπτει όχι πλέον απο εκτιμήσεις αλλά απο τα πρόσφατα πραγματικά στοιχεία των ελαιοτριβείων.
Έτσι, παρά το ότι υπολείπονται ακόμη 15 περίπου μέρες για να ανακοινωθούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, όπως προκύπτει απο στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα για το διάστημα μέχρι αρχές Φεβρουαρίου, η συνολική παραγωγή της χώρας εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους 600.000 τόνους! Επομένως θα παρουσιάσει μια πτώση ρεκόρ της τάξεως του 67% σε σχέση με την περυσινή (1.613.000 τόνους) και κατά 58% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 6/ετίας (1.297.000 τόνοι).
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα η συνολική παραγωγή της χώρας μέχρι στις αρχές Φεβρουαρίου έφτασε μόλις τους 536.000 τόνους απο τους οποίους περίπου 410.000 τόνους αντιστοιχούν στην Ανδαλουσία.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι ασχολούμενοι με την εμπορία του ελαιολάδου της χώρας εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην στις τιμές και κατά συνέπεια στην συμπεριφορά των καταναλωτών εντός και εκτός της χώρας.
Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Οργανισμού Ελαιόλαδου της χώρας κατά το πρώτο 3/μηνο της περιόδου, οι πωλήσεις του προϊόντος απο τους παραγωγούς μειώθηκαν κατά 18%, οι εξαγωγές κατά 19% και η απορρόφηση του στην εσωτερική αγορά κατά 17% σε σχέση με το ίδιο διάστημα της περσινής χρονιάς.
Αντίθετα, οι εισαγωγές της χώρας απο 12.300 τόνους που ηταν το ίδιο 3/μηνο πέρυσι αυξήθηκαν σε 20.400 τόνους φέτος, πράγμα που αποδίδεται στις καλύτερες τιμές που διαμορφώθηκαν φέτος στο εσωτερικό της χώρας.
Τέλος ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα στις 31 Δεκεμβρίου ηταν 800.000 τόνοι αλλά απο αυτούς 76.400 είναι δεσμευμένοι στην ιδιωτική αποθεματοποίηση.
=====================

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)