Νέα μέτρα για τις απάτες στο ελαιόλαδο σχεδιάζονται απο την Ε.Ε.

Του Νίκου Μιχελάκη*


deksamenes.jpg

Στα πλαίσια βελτίωσης της καταπολέμησης των περιπτώσεων απάτης στο ελαιόλαδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ετοιμάζει σχέδιο Κανονισμού σύμφωνα με τον οποιο η ΕΕ θα ζητήσει απο τα κράτη Μέλη της να κάνουν περισσότερους ελέγχους και να εφαρμόσουν νέα μέτρα παρακολούθησης της διακίνησης του ελαιολάδου, ενώ παράλληλα θα καθορίζει νέες μεθόδους αναλύσεων για τους ελέγχους.
Ειδικότερα ο νέος Κανονισμός που θα αποτελεί τροποποίηση του Καν. ΕΕ 2568/91, θα υποχρεώνει τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να κάνουν ένα τουλάχιστον στοχευμένο έλεγχο ετησίως, ανά χίλιους τόνους ελαιολάδου που διακινούνται στο εσωτερικό τους. Έτσι, για παράδειγμα στην Ελλάδα που με τα στοιχεία που δίδει το ΥΠΑΑΤ παράγονται περίπου 300 χιλ. τόνοι ελαιολάδου τον χρόνο, το Κράτος θα υποχρεούται να κάνει 300 στοχευμένους ελέγχους, που πρέπει να πραγματοποιούνται επιλεκτικά, βάσει ανάλυσης κινδύνου και με την κατάλληλη συχνότητα.
Παράλληλα ο νέος Κανονισμός, θα υποχρεώνει τους κατόχους ελαιολάδου (φυσικά η νομικά πρόσωπα) να τηρούν πλήρεις καταστάσεις στις οποίες θα καταγράφονται οι ποσότητες ελαιολάδου που εισέρχονται η εξέρχονται στις αποθήκες τους.
Στις καταστάσεις αυτές που θα τηρούνται μέχρι το στάδιο της εμφιάλωσης θα πρεπει να καταγράφονται χωριστά οι εισερχόμενες η εξερχόμενες ποσότητες κατά ποιοτική κατηγορία του προϊόντος με στόχο προφανώς να αποφευχθούν οι άπατες αναμείξεων, αποσμήσεων κλπ με τις οποίες ελαιόλαδα υποδεέστερων κατηγοριών εμφανίζονται τελικά στην αγορά ως έξτρα παρθένα.
Το σχέδιο Κανονισμού προβλέπει επίσης την ανανέωση ορισμένων μεθόδων ανάλυσης για τους ελέγχους και αναφέρεται στην εφαρμογή της φασματοφωτομετρικής εξέτασης στο υπεριώδες και στον προσδιορισμό της διαφοράς μεταξύ πραγματικής και θεωρητικής περιεκτικότητας των
τριγλυκεριδίων.
=====================

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)