Τρόποι’  χρήσης των Δημοπρασιών για’  μαζικες’ πωλησεις’  χυμα ελαιόλαδο

Του Νίκου Μιχελάκη*’ 

Επειδή αρκετοί είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται και μας ζητούν πληροφορίες για το πώς γίνονται οι Δημοπρασίες εμείς παραθέτουμε στην συνέχεια μερικούς τρόπους Δημοπρασιών όπως μας τους περιγράψανε οι Συν/σμοί που τους εφαρμόζουν.

1. Δημοπρασίες με τελική εκκαθάριση.
Στην περίπτωση αυτή, που εφαρμόζεται απο τον Συν/σμο Ζάκρου με αρκετά καλά αποτελέσματα, όλο το ελαιόλαδο των παραγωγών που συγκεντρώνεται στις δεξαμενές του Συν/σμου πουλιέται με 3-4 δημοπρασίες κατά την διάρκεια της περιόδου. Ο χρόνος που γίνονται οι δημοπρασίες και οι ποσότητες που πουλιούνται σε κάθε φορά, αποφασίζονται με ευθύνη του Δ.Σ. το οποιο εκτιμά τις συνθήκες της αγοράς. Οι ποσότητες που συνήθως δημοπρατούνται με την διαδικασία αυτή κυμαίνονται μεταξύ 70-150 τόνων.
Οι παραγωγοί στο ενδιάμεσο και μετά την πρώτη πώληση, μπορούν να περνούν διάφορες προκαταβολές μικρότερες απο την συνολική άξια του προϊόντος τους, ενώ στο τέλος της περιόδου, παίρνουν συνολική εκκαθάριση που γίνεται με υπολογισμό του μέσου Όρου της τιμής που επετεύχθητε απο όλες τις δημοπρασίες.
dimoprasies.jpgΗ μέθοδος αυτή, πλεονεκτεί στο ότι επιτρέπει την πώληση με διαφάνεια ώστε το ΔΣ και ο Συν/σμος να αποκτούν την εμπιστοσύνη των παραγωγών, ενώ συγχρόνως δίδει την δυνατότητα επίτευξης υψηλότερων τιμών.
Παράλληλα όμως, απαλλάσσει και τον παραγωγό που δεν έχει τις απαιτούμενες πληροφορίες της αγοράς, απο την ανάγκη να αναλαμβάνει αυτός το ρίσκο της επιλογής του χρόνου πώλησης, ενώ απαλλάσσει και το Συν/σμο απο την ανάγκη λήψης δανείων και το συνακόλουθο κόστος επιτοκίων Πέραν όμως απο αυτά, επιτρέπει και την δυνατότητα τυποποίησης κάποιων ποσοτήτων, το κέρδος της οποίας προστίθεται στην τελική εκκαθάριση.

2. Δημοπρασίες με άμεση εκκαθάριση

Στην περίπτωση αυτή την οποία χρησιμοποιεί ο Συν/σμος Έξω Μουλιανών και άλλοι Συν/σμοι, το ελαιόλαδο συγκεντρώνεται στις δεξαμενές του Συν/σμου και εκποιείται με δημοπρασίες των οποίων ο χρόνος και η ποσότητα συναποφασίζεται απο το ΔΣ και τους παραγωγούς.
Μετά την κατακύρωση της δημοπρασίας ο Πλειοδότης καταθέτει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης και οι παραγωγοί καλούνται όπως ΄ δηλώσουν άμεσα τις ακριβείς ποσότητες που επιθυμούν να πουλήσουν, προσκομίζοντας συγχρόνως τα αντίστοιχα Δελτία του ελαιοτριβείου ώστε να αποφευχθούν τυχόν υπαναχωρήσεις τους μέχρι την ημέρα της πληρωμής. Ακολουθεί υπογραφή Σύμβασης με τον Πλειοδότη και άμεση κατάθεση του συνολικού ποσού της άξιας του ελαιολάδου σε Τραπεζικό λογαριασμό του Συν/σμου, οπότε και αρχίζει η άμεση πληρωμή των δικαιούχων παραγωγών.
Η μέθοδος αυτή πλεονεκτεί στο ότι εξασφαλίζει διαφάνεια, καλύτερες τιμές και απαλλαγή απο την ανάγκη λήψης δανείων όπως και η προηγούμενη, ενώ προσφέρει και την δυνατότητα άμεσης πληρωμής. Ωστόσο όμως μειονεκτεί στο ότι μεταφέρει στους παραγωγούς την ευθύνη για τον χρόνο πώλησης και τους αποστερεί την δυνατότητα εξισορρόπησης των χαμηλών και υψηλών τιμών κατά την διάρκεια του έτους. Επίσης δεν επιτρέπει την δυνατότητα να υπάρξουν πρόσθετα ωφελεί απο διενέργεια τυποποίησης.

=====================

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)