Αυξημένες’  τιμές ελαιολάδου’  επιτυγάνονται με δημοπρασίες’ !

Αρκετοί’  Συν/σμοί’ ’ αλλά’ ’ και’  Ιδιωτικά ελαιοτριβεία’ εξεταζουν την πώληση με δημοπρασιες’ ’ 


Του Νίκου Μιχελάκη*’ 
Στην Κρήτη, οι περιπτώσεις των δημοπρασιών που έγιναν στα μέσα Ιανουαρίου απο κάποιους Συν/σμους με τις οποίες επιτεύχθηκαν τιμές αρκετά υψηλότερες που πλησίασαν τα 3 ευρώ, φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει και αλλους Συν/σμους αλλά και Ιδιωτικά ελαιοτριβεία που και με τις πιέσεις παραγωγών προετοιμάζονται να κάνουν και αυτοί το ίδιο.
Πράγματι, όπως είναι γνωστό με δημοπρασίες που έγιναν στα μέσα Ιανουαρίου, ο Συν/σμος Ζάκρου πέτυχε 2,87 €/κιλό, ο Συν/σμος Έξω Μουλιανών 2,76, ο Συν/σμος «Ελαιώνας» των Γαργαλιάνων στην Πελοπόννησο 2,87 €/κιλό.
Βασικοί παράγοντες των επιτυχιών αυτών είναι προφανώς η διαφάνεια της διαδικασίας, η δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού αλλά και η πώληση μεγάλων ποσοτήτων που συμφέρει τους αγοραστές.

Οπωσδήποτε, οι Συν/σμοι που ακολουθούν την τακτική των κατευθείαν αγορών (κόψιμο) απο τους παραγωγούς και τις κατευθείαν πώλησης προς το εμπόριο σήμερα φαίνεται να έχουν προβλήματα. Βασικότερο απο αυτά φαίνεται να είναι το ότι ενώ χάνουν το πλεονέκτημα να εκμεταλλευτούν το προϊόν των παραγωγών σαν κεφάλαιο, υποχρεώνονται να δανείζονται κεφάλαια με υψηλή επιτόκια, με όλες τις συνέπειες.
Την σημασία και σκοπιμότητα της εφαρμογής δημοπρασιών στις πώλησης ελαιολάδου χύμα, έχουμε επισημάνει τώρα και καιρό στον τοπικό τύπο και στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr . Τώρα όμως οι εξελίξεις στις τιμές φαίνεται ότι προσδίδουν στις δημοπρασίες μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πολλοί είναι οι Συν/σμοι αλλά και Ιδιωτες ελαιοτριβείς που αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά και να μας ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν και αυτοί να τις εφαρμόσουν.
Και βέβαια οι διαδικασίες με τις οποίες μπορούν να γίνουν δημοπρασίες για το ελαιόλαδο είναι σχετικά απλές και μπορούν να γίνουν με διαφορές διαδικασίες που κάθε μια έχει τα θετικά και αρνητικά της. Μεταξύ αυτών κυριότερες είναι:
-Δημοπρασίες κατά διαστήματα με αποφάσεις ΔΣ, προκαταβολές και τελική εκκαθάριση (Συν/σμος Ζάκρου) -Δημοπρασίες με συναποφάσεις ΔΣ και παραγωγών και άμεση εκκαθάριση (Συν/σμος Έξω Μουλιανών) -Μια δημοπρασία στο τέλος της περιόδου για όλο το ελαιολάδου (Συν/μος Κριτσάς) Αναλυτικότερα όμως για τις περιπτώσεις αυτές όπως και για άλλες θα αναφέρουμε σε προσεχή «Ελαιοκομικά Νέα»
=====================

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)