Τιμές ελαιολάδου: Στα 3,25 στην Ισπανία στα 2,75 στην Κρήτη
Η διαφορά τιμών Ισπανίας -’ Ελλάδας συνεχίζεται!
’ ’ ’ ’ ’  Του Νίκου Μιχελάκη*
’  Ενώ στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού την εβδομάδα 30/1-5/2 έφτασαν στα 3,25 €/κιλό για το έξτρα παρθένο, στην Ελλάδα και στην Κρήτη για το υπέρ έξτρα των 0,3 βαθμων’ η υψηλότερη τιμή που προσφέρεται τελευταία είναι τα 2,75 €/κιλό! Ετσι, η διαφορα τιμων Ισπανιας’ -Ελλαδας συνεχιζεται.
’ ’  Βέβαια οι αγοραπωλησίες που γίνονται τελευταία στην Ισπανία είναι αρκετά περιορισμένες λογω της άρνησης των παραγωγών να πουλούν σε τιμές κάτω απο τα 3 ευρώ και αυτό δημιουργεί μια αυξητική τάση σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες. Έτσι,’ ’ την βδομαδα’  ’ 30/1-05/2’  για το εξτρα παρθένο η μέγιστη τιμή έφτασε στα 3,25, η μέση στα 2,97 και η ελάχιστη στα 2,79 ευρω/κιλο. Ανάλογα ’ ’ για το (απλό) Παρθένο (οξυτ.<2ο)’  η μεγιστη τιμή έφτασε στα 2,90€/κιλό’ και για το Λαμπαντε στα 2,73 €/κιλό.

ΤΙΜΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ*

Απο Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ της 5-2-2013

ΚΡΗΤΗ

2,40-2,75

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

2,40-2,60

ΛΕΣΒΟΣ

2,50

ΙΣΠΑΝΙΑ

2,79-3,25

ΙΤΑΛΙΑ

’ 3,07

ΚΥΠΡΟΣ

*Λεπτομέρειες για τις τιμές συγκεκριμένων’  Συν/σμων και Επιχειρήσεων στo’  Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr


Στην Κρήτη την ίδια εβδομάδα, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr), εκτός απο τις περιπτώσεις των δημοπρασιών και του ελαιοτριβείου Αεράκη στην Σητεία οι τιμές κυμαίνονται απο 2,40-2,60 €/κιλό με την κίνηση της αγοράς να παρουσιάζεται και εδώ μειωμένη. Όμως και στην Πελοπόννησο και στην Λέσβο η κατάσταση είναι περίπου ίδια.
Στην Ιταλία την εβδομάδα 21-27 Ιανουαρίου, οι τιμές κυμανθήκαν στα 3,07€/κιλό για το έξτρα Παρθένο στα 2,53 για το απλό Παρθένο και στα 2,53 για το Λαμπαντε, ενώ σε πολύ υψηλές φαίνεται να επιτυγχάνουν τα ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ που έφτασαν μέχρι και 10 €/κιλό!
=====================

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)