Άντεξαν την πίεση της αζητησίας οι τιμές στην Ελλάδα!

Κοντά στα 3 ευρώ οι τιμές των Συν/σμων που πούλησαν με δημοπρασίες’ 

Παρά την ανησυχία που προκλήθηκε με την πρόσφατη ομαδική «απροθυμία» των μεγάλων αγοραστών, οι τιμές του Ελαιόλαδου στην Ελλάδα άντεξαν καλά και διατηρηθήκαν στα ίδια επίπεδα. Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr), της 22-1-13 στην Κρήτη κυμάνθηκαν απο 2,35 έως 2,87 €/κιλό, στην Πελοπόννησο απο 2,50 έως 2,87 €. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές και στην Λέσβο όπου η τοπική ΕΑΣ προσφέρει 2,50 €/κιλό αλλά με 6/μηνη επιταγή.
zakros-sunetair.jpgΩστόσο η πώληση του ελαιολάδου απο Συνεταιρικά η και ιδιωτικά Ελαιοτριβεία της Κρήτης με διαγωνισμούς η δημοπρασίες αποδεικνύεται ότι επιτυγχάνει και σημαντικά υψηλότερες τιμές. Όπως έγινε γνωστό, πουλώντας με δημοπρασίες πρόσφατα, ο Α.Σ. Ζάκρου πέτυχε 2,87 €/κιλό, ο Α.Σ. Έξω Μουλιανών 2,76 €/κιλό. Ο Α.Σ. «Ελαιώνας» Γαργαλιάνων, πέτυχε επίσης 2,87 €/κιλό. Βασικοί παράγοντες της επιτυχίας αυτής είναι προφανώς η συγκέντρωση της προσφοράς και η διαφάνεια της αγοραπωλησίας, την σημασία και την αναγκαιότητα των οποίων, τώρα και καιρό επισημαίνουμε τακτικά στα «Ελαιοκομικά Νέα» που δημοσιεύουμε στον Τοπικό τύπο και στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr
Επομένως είναι φανερό ότι η πρακτική αυτή των δημοπρασιών η διαγωνισμών πρεπει να συνεχιστεί και επεκταθεί και σε αλλους Συνεταιρισμούς και Ενώσεις αλλά και σε Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία, αφού και αυτά λειτουργούν σαν ομάδες παραγωγών, την άτυπη προεδρία των όποιων στην πράξη ασκεί το Ελαιοτριβείο! Στα πλαίσια αυτά ο ΣΕΔΗΚ ήδη εξετάζει να υποστηρίξει τις πρακτικές αυτές δημοσιεύοντας δωρεάν στην Ιστοσελίδα του τις προκηρύξεις και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών όσων ενδιαφέρονται αλλά και προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες Συνεταιρισμών και Έμπορων που βρίσκονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι Συνεταιρισμοί που ενδιαφέρονται για δημοσιεύσεις διαγωνισμών μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 28210 50800

=====================

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)