Ισπανία: Συνεχίζεται η άνοδος των τιμων με ρυθμιστές τους…. Αλκυλεστέρες!
Στα 3,07 ευρω η μέγιστη και στα 2,98 η μέση τιμή’ για το έξτρα παρθένο
Η σημαντική πτώση της Ισπανικής παραγωγής, που κάθε μέρα επιβεβαιώνεται απο τα πραγματικά στοιχεία στα ελαιοτριβεία, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τεχνητούς ελιγμούς των μεγάλων αγοραστών. Έτσι, ανεξάρτητα απο ότι επιχειρήθηκε στην Ελλάδα και την Κρήτη, στην ίδια την Ισπανία, τα πράγματα είναι τελείως διάφορα. Οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν όχι μόνο για το έξτρα παρθένο του όποιου η παράγωγη είναι πολύ περιορισμένη, αλλά και για το κοινό Παρθένο και ακόμη και για το Λαμπαντε.
alkilesteres.jpgΠιο συγκεκριμένα οι τιμές στην Ισπανία για το έξτρα παρθένο την εβδομάδα 16-24/1/13 έφτασαν στα 3,07 €/κιλό η μέγιστη, στα 2,98€/κιλο η μέση και στα 2,82€/κιλο η ελάχιστη. Αξιοσημείωτη όμως είναι και η άνοδος του (κοινού) Παρθένου (Οξυτ.<2ο ) το οποιο έφτασε στα 2,90€/κιλο καθώς και του Βιομηχανικού (Λαμπάντε) που έφτασε στα 2,68 €/κιλό και ξεπέρασαν έτσι τις τιμές του έξτρα στην Ελλάδα! Ωστόσο, φαίνεται ότι, οι «αλκυλεστέρες» έχουν αρχίσει να αποτελούν πλέον ένα νέο «κόσκινο» στις πωλήσεις χύμα ελαιολάδου στην Ισπανία, αφού αποτελούν πλέον βασικό στοιχείο για την τιμολόγηση του προϊόντος, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με την οξύτητα.
Και αυτό γιατί η μειωμένη διαθεσιμότητα προϊόντος εξαιτίας της γενικότερης πτώσης της φετινής παραγωγής της χώρας, φαίνεται ότι εξωθεί στην διάθεση ως έξτρα παρθένων, ελαιόλαδων που λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αλκυλεστέρες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σαν τέτοια.
=====================
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)