Ενεργό Μουσείο Ελιάς ’ ιδρύεται στο Αμάρι Ρεθύμνου

’ Στόχος η’  αναδειξη της’ πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αξίας της ελιάς και’  της υγεινης αξίας του Κρητικού ελαιολαδου.

Ενα ενεργό Μουσείο ελιάς πρόκειται σύντομα να αρχίσει να λειτουργεί στον πολυχώρο’ "ΠΑΝΑΚΡΟΝ" στο Αμάρι Ρεθύμνου με’ συνεργασία του ΣΕΔΗΚ και του Δήμου Αμαρίου. ’ ’ Βασικός στόχος του Μουσείου αυτού θα είναι’  η ανάδειξη ’ της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αξίας της ελιάς και της υγιεινης αξίας του Κρητικού ελαιολάδου με έκθεση ενημερωτικού υλικού και οργάνωση δράσεων’  στοχευμένης ενημέρωσης του κοινού. Το ενημερωτικό υλικό περιλαμβάνει σειρά απο’  έγχρωμες εικονογραφημένες’ πινακίδες και ’  πλούσιο’ ’  ενημερωτικό υλικό,’ ’ ’ έντυπο και ηλεκτρονικό, που εχει’  δημιουργήσει ο ΣΕΔΗΚ, το οποίο θα εμπλουτιστεί με’ αυθεντικό ’ υλικό που θα συγκεντρωθεί απο την περιοχή με’ ’ μέριμνα του Δήμου Αμαρίου.
Στα πλαισια αυτα, ’ ’  εχει ’ υπογραφεί σχετικό πρωτόκολλο μεταξύ του δημάρχου Ρεθύμνης και προέδρου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) κ. Γιώργου Μαρινάκη και του δημάρχου Αμαρίου, κ. Στέφανου Σημαντήρα, με το οποιο’ παραχωρείται’ στο δήμο Αμαρίου’  το εκθεσιακο’  που θα φιλοξενηθεί’  στο υπο ιδρυση ενεργό’ Μουσείο Ελιάς.


panakron.jpg
’ Ήδη το υλικό -όπως δήλωσε’  ο δήμαρχος Αμαρίου κ. ’ Στέφανος Σημαντήρας,’  παραληφθηκε και αρχισε να - τακτοποιείται’  ενω’  συντομα θα αρχίσει να εγκαθισταται’ ’ αφου προηγηθεί’  σχεδιασμος’  και’  κατασκευή’  των σχετικων’  φωτιστικών,’  ηχητικων και αλλων εγκαταστασεων’  υποστηριξης και’  προβολης του υλικού.’ ’ ’ ’ Οπως τονισε’  ο Δήμαρχος Αμαρίου, σημαντικο ειναι το ότι ο Δήμος μας, ’ που είναι κατεξοχήν περιοχή παραγωγής λαδιού και καλλιέργειας της ελιάς, θα δημιουργήσει το’  ειδικο αυτό’ Μουσείο,’  στην’  περιοχή όπου υπάρχει η ελιά "Θρούμπα" ’ η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν της περιοχής με ονομασία προέλευσης.
’ Διευκρινεται, οτι’ το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ μετά και από’ συζητήσεις που προηγήθηκαν, αποφάσισε σε προσφατη συνεδρίαση του όπως το πλούσιο εκθεσιακό υλικό που διαθέτει’  ο ΣΕΔΗΚ, ’  αξιοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους με έκθεση του σε καταλλήλους χώρους, ’ ώστε να συμβάλλει στην ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών της Κρήτης για την πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία της ελιάς και την υγιεινή αξία του Κρητικού ελαιολαδου. Στα πλαίσια αυτά,’ έγινε δεκτή πρόταση του Δημάρχου Αμαρίου κ. Στεφ. Σημαντήρα, όπως το υλικό αυτό εκτεθεί στις εγκαταστάσεις του Δήμου στο κέντρου ΠΑΝΑΚΡΟΝ στην Σχολή Ασωμάτων, ώστε να συνδυαστεί με την ύπαρξη στον περιβάλλοντα χώρο των πολύ αξιόλογων αρχαιολογικών μνημείων που σχετίζονται με την ελιά και το λάδι, την Μινωική διατροφή, αλλά και με το πολύ σημαντικό και μοναδικό Μνημειακό άλσος ελαιοδέντρων που υπάρχει κοντά στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα σύνολο αξιοθέατων που θα προσελκύει Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην περιοχή, συμβάλλοντας έτσι, στην αξιοποίηση των υπαρχόντων μνημείων και την ενίσχυση του τουρισμού στην ενδοχώρα.
Παράλληλα αποφασίστηκε όπως ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ προχωρήσουν στο σχεδιασμό της διοργάνωσης στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ σειράς εκδηλώσεων που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό η και ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενημέρωση τους σε γεωργοοικονομικά και πολιτιστικά θέματα, σχετικά με την ελαιοκομία, την ανάδειξη της Κρητικής διατροφής, των Μνημειακών ελαιοδέντρων κ.α.