Προσφατα δεδομενα  φέρουν την φετινή παραγωγή της Ισπανίας μειωμένη μέχρι και 80% !
Σε δεινή θέση οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί ζητούν άμεσα υποστηρικτικά μέτρα  απο’  την Κυβέρνηση
 
Χανιά 8-1-13 :   Γράφει ο Νίκος  Μιχελάκης*

 

Αρκετά χαμηλότερη, απο’  ότι αρχικά εκτιμήθηκε, φαίνεται να είναι η φετινή ελαιοπαραγωγή της Ισπανίας, όπως αποδεικνύεται στην πράξη απο’  τα δεδομένα της συγκομιδής, η οποία, σε αρκετές περιοχές, λογω του μικρού ύψους της, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και βρίσκεται προς το τέλος της. Σύμφωνα με δηλώσεις Ισπανικών Οργανώσεων εκτός από την μείωση της απόδοσης του simvoulio-andalousia.jpgελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο, διαπιστώνεται στην πράξη και μείωση της παραγωγής περίπου 15% επί πλέον απο οτι’  αναμενόταν. Έτσι, τελικά όπως υπογραμμίζουν οι Οργανώσεις, η συνολική μείωση της φετινής παραγωγής μπορεί να φθάσει μέχρι και στο 80% της περσινής!
Απο τα’ δεδομένα των Ελαιοτριβείων τα οποία, υπόψη ότι, αντίθετα απο οτι’  συμβαίνει ’ στην Ελλάδα, στην Ισπανία δηλώνουν υποχρεωτικά κάθε μήνα την παραγωγή που έκαναν στον Οργανισμό Ελαιόλαδου, φαίνεται ότι το σύνολο της φετινής παραγωγής της χώρας θα κυμανθεί περίπου στους 500.000 χιλιάδες τόνους. Εκπρόσωπος της ASAJA (Ένωση Νέων Αγροτών Ανδαλουσίας) κ. Jose Vazquez σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι η φετινή σοδειά της Ισπανίας είναι η χειρότερη τα τελευταία 13 χρόνια και ότι οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί ακόμα τόσο, όπως αναμένονται λόγω διαφόρων παραγόντων συμπεριλαμβανόμενης της μειωμένης ρευστότητας και των χρηματοδοτικών αναγκών Συνεταιρικών οργανώσεων αλλά και χωρών όπως η Ελλάδα, «όπου οι παραγωγοί’  λογω της κρίσης πωλούν βιαστικά»!
Σύμφωνα την Συντονιστική Οργάνωση Αγροτών Κτηνοτροφών (COAG) της Ανδαλουσίας, η κατάσταση αυτή αποτελεί μια φοβερή καταστροφή για τον ελαιοκομικό τομέα της Ανδαλουσίας η οποία φέρει σε δεινή τους παραγωγούς και γι αυτό, τονίζει, οι Διοικητικές αρχές πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να αντισταθμίσουν τη δραματική κατάσταση στον τομέα.

Στα πλαίσια αυτά, όπως δήλωσε η COAG, ήδη ζήτησε επείγουσα συνάντηση με αρμοδίους της Κυβέρνησης για να υποβάλλει σχετικό υπόμνημα με μέτρα ανακούφισης των ελαιοπαραγωγών, μεταξύ των όποιων θα περιλαμβάνονται: