Τιμές: Υποχωρούν ελαφρά στην Ελλάδα ενώ διατηρούνται ψηλά στην Ισπανία !
Μέχρι 60-80 λεπτά φθάνει η διαφορά
Αρκετά καλά φαίνεται να αντιστέκονται οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία κάτω από στις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται από την οικονομική κρίση αλλά και τα τεχνάσματα της αγοράς, κυμαινόμενες έτσι, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο αρκετά υψηλοτέρα από ότι στην Ελλάδα με την διαφορά να φθάνει και μέχρι 60-80 λεπτά.
Πράγματι, στην Ισπανία την βδομάδα που πέρασε, οι τιμές παραγωγού, διατηρήθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με την προηγουμένη, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρητη, παρουσίασαν αξιόλογη υποχώρηση σε σχέση με την προηγουμένη βδομάδα.
diagra2.jpgΠιο συγκεκριμένα, στην Ισπανία, η οποία λόγω του όγκου της παραγωγής της, σέρνει τα τελευταία χρόνια τον χορό στην διαμόρφωση των τιμών, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο, την βδομάδα 28/11 - 4/12 διαμορφώθηκαν από 2,88€ η μέγιστη, μέχρι 2,43€ η μέση και 2, 25€ η ελάχιστη συμφωνά με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 4/12/12 ( www.sedik.gr)
Αντίθετα στην Ελλάδα, στις 4 Δεκεμβρίου οι τιμές για το εξτρα παρθένο των 0,3βαθμων. κυμάνθηκαν από 2,10€ έως 2,20€ στην Κρητη, από 2,10€ έως 2,50€ στην Πελοπόννησο και στα 2,25€ στην Λέσβο, σύμφωνα με το Δελτίο του ΣΕΔΗΚ, παρουσιάζοντας έτσι μια υποχώρηση που κυμάνθηκε μεταξύ των αγοραστών από 0 έως 6% περίπου.
Έτσι, για πρώτη ίσως φορά, τα τελευταία χρόνια, οι τιμές ιδιαίτερα στην Κρήτη βρίσκονται σε επίπεδα αρκετά κάτω από τα επίπεδα των τιμών της Ισπανίας.’  Ομως η διαφορά είναι πολύ σημαντικότερη από ότι από πρώτη άποψη φαίνεται και φθάνει περιπου μέχρι 60-80 λεπτά το κιλό . Κι αυτό γιατί οι τιμές της Κρήτης πρέπει να συγκρίνονται όχι με τις μέσες αλλά με τις μέγιστες τιμές της Ισπανίας αφου τα ελαιολαδα’ οξυτητας 0,3’  στα’ οποια αναφερονται κατα παραδοση οι τιμές της’  Ελληνικής αγοράς, ’ αντιστοιχουν με τα υψηλότερα ποιοτικώς’ εξαιρετικά παρθένα της Ισπανίας στα οποία’ αναφερονται οι μεγιστες τιμές του Δελτιου.!

Βασικές αιτίες της υποχώρησης των τιμών.
Οπωσδήποτε, βασική αιτία της υποχώρησης αυτής, φαίνεται να είναι η μειωμένη αντίσταση των παραγωγών λόγω της κρίσης, αλλά και ο κατακερματισμός της προσφοράς από πολυπληθείς ενδιάμεσους (μεσάζοντες και εμπόρους), η οποία επιτρέπει στους λίγους μεγάλους αγοραστές κάνοντας ένα άτυπο μειοδοτικό διαγωνισμό να αγοράζουν κάθε φορά με τις χαμηλότερες δυνατές τιμές από τους παραγωγούς που πιέζονται περισσότερο!
Βέβαια, η περίοδος της γενίκευσης της συγκομιδής και της αυξημένης παρουσίας νέου προϊόντος και σε προηγούμενα έτη χρησιμοποιήθηκε από τους μεγάλους διεθνείς αγοραστές σαν κατάλληλη για άσκηση πιέσεων και επιτυχία χαμηλότερων τιμών από τους παραγωγούς που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Και ένα τρόπος πίεσης ήταν συνήθως μια τεχνητή προσωρινή παύση της ζήτησης, ώστε να προκληθεί ψυχολογία για εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών.
Όμως, η αδυναμία ρευστότητας φαίνεται ότι πλήττει και τους ξένους μεγάλους αγοραστές αφού το Τραπεζικό σύστημα και στην Ιταλία και στην Ισπανία δείχνει να αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρά προβλήματα.
Πάντως, η οικονομική κρίση φαίνεται ότι πιέζει πολύ τους παραγωγούς αφού, όπως λέγεται, μερικοί από αυτούς άρχισαν πλέον να επιλεγούν ελαιοτριβείο ανάλογα με την δυνατότητα του να τους πληρώσει άμεσα η όχι, ενώ ελαιοτριβεία και έμποροι αντιμετωπίζουν και αυτοί πρόβλημα ρευστότητας αφού οι δυνατότητες δανειοδότησης τους από Τράπεζες είναι πολύ περιορισμένες.