Εφθασε η’ νεα σοδειά’ λαδιού’ ’ με καλές ενδείξεις’  για ποιότητα και’  τιμές ’ 
Εταιρεία’ απο την Σητεία’ ’  πήρε’  τον ’  πρώτο διαγωνισμό’ ’ στην Πελοπόννησο με 2,911 €/κιλό.

Σχετικά καλές οι’ αποδόσεις’  σε λάδι και αρκετα καλή η ποιότητα’ ’  στα Χανιά

’ ’  Κάπως πρόωρα άρχισε φέτος η συγκομιδή σε διάφορες περιοχές στην Πελοπόννησο, την Κρήτη ’ και την Ισπανία, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση.
’ ’  Στην Πελοπόννησο η συγκομιδή άρχισε και φέτος αρκετά νωρίς για την πρώιμη ποικιλία "Αθηνοληά"’ στους ’ Αγίους Αποστόλους Λακωνίας ’ και ο πρωτος διαγωνισμός που κάνει ο εκειί ’ Συν/σμος,’ ο’ οποιος’ ’ θεωρείται ενδεικτικός ’ για ολη την χρονιά, πραγματοποιηθηκε ηδη την περασμενη Δευτέρα 5-11-12.’ 
’ kainourio_ladi.jpg’  Η’  κατακύρωση, για ποσοστητα’  85 τόνων, εγινε με τιμη 2,911€/κιλο’  στην εταιρεία "Βιολογικα-Οικολογικά Προιόντα Σητείας"’  στην οποία μετέχει και η Μονή Τοπλού.’  Η τιμή αυτή θεωρείται αρκετά καλή ’ αφού ειναι υψηλότερη κατα’ 0,5 € περίπου απο την αντίστοιχη’  περυσινού’  διαγωνισμού.
Οι αλλες τιμές που προσφέρθηκαν’ στην δημοπρασία ηταν 2,60 και 2,67 €/κιλο, ’ ενω την ίδια ημέρα αγοραπωλησίες έγιναν στην περιοχή και με 2,70€/κιλό.’ 
’ ’ ’ 
’ ’ ’  Στην Κρήτη η συγκομιδή ’ άρχισε φέτος αρκετά νωρίς, μόνο σε διάφορες περιοχές των Χανίων (Κολυμβάρι, Ακρωτήρι)’ ενω στις’ αλλες περιοχές’ , σύμφωνα με πληροφορίες’  Ελαιοτριβείων, ’  μάλλον θα καθυστερήσει μέχρι τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου. Η καθυστέρηση αυτή, καίτοι εγκυμονεί κινδύνους για απώλειες απο’ ανέμους η δακοπροσβολές,’  επιβάλεται ’ γιατι σε μια χρονιά με μεγάλη καρποφορία’ ’  η ελαίωση (λάδωμα) του καρπού,’  συνήθως καθυστρεί, αλλά και η εξάντληση του λαδιού απο τον καρπό (ξελάδωμα) στα ελαιοτριβεία,’  δεν είναι καλή, όταν ο καρπός δεν εχει σχετικά ωριμάσει.
’ ’ Πάντως , οι αποδόσεις’ ’ ’ του καρπού σε λάδι’ ’  στις περιπτώσεις’ που άρχισε ’ η συγκομιδή’  στα Χανιά, ’ ’ μπορούν να χαρακτηριστουν’  σχετικα’ καλές για’  αρχή της περιόδου και’  για χρονιά με μεγάλη καρποφορία και’ ’  κυμαίνονται’  στα 5,7 προς 1. Ωστόσο’ οι αποδοσεις αυτές ’ αναμένεται,’  με την πρόοδο του χρόνου να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτερες. ’ ’ Οι οξύτητες για αρχή της περιόδου ήταν σχετικά καλές και κυμάνθηκαν σε ελαιουργείο στον Αστρικα, απο 0,3 έως 0,6 βαθμούς με μ.ο.’ 0,41 βαθμούς.
Ο Δάκος, οπως λένε’  Ελαιοτριβείς,’ μεχρι στιγμης δειχνει να εχει κανει μικρές ζημιες,, ’ δεν ξερουμε ομως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αργότερα, δεδομένου οτι. όπως παρατηρούν’  παραγωγοί, υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του εντόμου στα ελαιόδεντρα.
’ ’ ’ 
’ Στην Ισπανία η συγκομιδή αρχισε κατα περιοχές, ’ με στόχο την παραγωγή κάποιων ποσοτήτων ποιοτικού ελαιολάδου, μια και οι παγετοί που συνηθως συμβαίνουν εκεί και’ ’ προκαλούν κακές οσμές και σκουρο χρώμα στο λάδι με συνέπεια την ανάγκη για αποσμήσεις, δεν είναι απίθανοι με την έλευση του χειμώνα. Παντως αγοραπωλησίες εξαιρετικου παρθενου τελευταία δεν γινονται και λογω περιορισμενης διαθεσιμότητας και λογω αναμονής εξελιξεων στις τιμές.