Ισπανικη ηγεμονία’  στις ’ διεθνείς αγορές ελαιολάδου!
Η Συνεταιρική Hojiblanca και ο Επιχειρηματικός όμιλος Deoleo συγκροτούν γιγαντιαία’ επιχείρηση.
Γεγονός ύψιστης οικονομικής και επιχειρηματικής σημασίας για την παγκόσμια ελαιοκομία θεωρείται η σύμπραξη δυο τεράστιων Ομιλών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελαιολάδου στην Ισπανία. Η τεράστια συνεταιριστική οργάνωση Hojiblanca της Ανδαλουσίας και ο επιχειρηματικός όμιλος Deoleo (πρώην SOS) συγχωνεύονται και δημιουργούν ένα επιχειρηματικό Μαμούθ που φιλοδόξει να ηγεμονεύσει στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου .
1___hojiblanca__.jpgΗ ανακοίνωση, σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ , η οποία αύξησε κατά 7% τις μετοχές της Deoleo τις πρώτες ώρες του χρηματιστηρίου, θα οδηγήσει τελικά σε ένα τεράστιο ελαιοκομικό γίγαντα , ο όποιος φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα παγκόσμιο ηγεμόνα στον τομέα της εμπορίας του ελαιολάδου Το γεγονός, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς και μέσα και έξω απο την Ισπανία αφενός λόγω της τεράστιας δυναμικής της σύμπραξης και αφετέρου λογά της σωρείας των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγχωνευόμενοι όμιλοι.
Η δυναμική και τα προβλήματα των Εταίρων
Η Συνεταιρική Hojiblanca που έχει το όνομα ομώνυμης Ισπανικής ποικιλίας ελιάς (και σημαίνει γαλανομάτα) έχει την έδρα της στην Antequera της Μάλαγας και περιλαμβάνει στην δύναμή της περισσότερα από 90 Ελαιοτριβεία σε διάφορες επαρχίες της Ανδαλουσίας. Η παραγωγή της ανέρχεται σε 240.000 τόνους παρθένου ελαιολάδου ετησίως, ποσότητα που είναι περίπου όση με την Ελληνική παραγωγή ενώ ο τζίρος της υπερβαίνει τα 500 εκ. € και οι εξαγωγές της που γίνονται σε 66 χωρες, κατευθύνονται κατά 40%, μέσα απο συνεργασία της με την Αμερικάνικη Cargill, κυρίως στην αγορητών ΗΠΑ.

H επιχείρηση Deoleo A.E. κληρονόμησε το 2011 την Grupo SOS η οποία είχε συγκροτηθεί απο την οικογενειακή Sos Cuetara, την Τράπεζα της Μαδρίτης και τις πανίσχυρες εμπορικές επωνυμίες που διατηρούσε στην Ισπανία και εκείνες που είχε αποκτήσει με επιθετικές εξαγορές στην Ιταλία. Σήμερα ελέγχει τις Ισπανικές μάρκες Carbonell και Koype αλλα και τις Ιταλικές Bertolli και ο τζίρος της έφρασε πέρυσι σε 960 εκατ €.
Ωστόσο η Deoleo έχει σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Το πρώτο εξάμηνο του έτους έκλεισε με καθαρή ζημία ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, που είναι 36% χαμηλότερη απο την ζημία του προηγούμενου έτους, αλλά το συνολικό χρέος της παραμένει 639 εκατομμύρια ευρώ.