Ελεύθερες πλέον οι Εισαγωγές Ελαιολάδου απο Μαρόκο στην ΕΕ
Ανησυχίες ότι ανοίγεται παράθυρο για εισαγωγές ελαιολάδου απο την όλη την Αφρική.
Η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον ανοιχτή και ελεύθερη για το ελαιόλαδο του Μαρόκου. Απο προχθές 2 Οκτώβριου τέθηκε σε ισχύ ειδική Συμφωνία σύμφωνα με την οποία το Μαρόκο μπορεί να εισάγει στην ΕΕ όσο ελαιόλαδο θέλει χωρίς δασμούς και χωρίς δικαιολογητικά εισαγωγής που πιο πριν ήταν απαραίτητα..
maroko_elaiones.jpgΈτσι, σύμφωνα με τους Ισπανούς Ελαιοπαραγωγούς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσει πλέον στον ίδιο κατάλογο το ελαιόλαδο που παράγεται στην Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ελλάδα ή την Πορτογαλία και αυτό που παράγεται στο Μαρόκο.
Η σχετική Συμφωνία εγκρίθηκε απο το Ευρωκοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, αλλά η εφαρμογή της τέθηκε σε εφαρμογή στις 2 Οκτωβρίου 2012. Το γεγονός έτσι συμπίπτει με την αρχή της νέας ελαιοκομικής περιόδου και αποτελεί μια πραγματική πρόκληση η οποία ενοχλεί πολύ τους παραγωγούς της Ανδαλουσίας, γιατί, όπως λένε, ενώ αυτοί είχαν διαμαρτυρηθεί για την συμφωνία αυτή , το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και το Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας κατηγορούσαν το ένα το άλλο και τελικά δεν έκαναν τίποτε το ουσιαστικό.
Πάντως, οι Ισπανοί παραγωγοί συμφωνούν ότι οι εισαγωγές από . Μαρόκο δεν θα είναι σημαντικές, αφού συνήθως η χώρα αυτή εξάγει μόνο περίπου 30.000 τόνους ελαιολάδου απο τους 120.000 που παράγει και αυτό κατά μέγα μέρος στις ΗΠΑ. Όμως η ανησυχία είναι ότι άνοιξε μια πόρτα που θα επιτρέψει εισαγωγή και άλλων ελαιόλαδων που παράγονται στην Αφρική.