Αποκάλυψη απάτης εμπορίας Ηλιέλαιου ως Ελαιολάδου Έξτρα Παρθένου
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την απόσυρση του συνόλου της παρτίδας
Απάτη διάθεσης σπορέλαιου και συγκεκριμένα Ηλιέλαιου που με τεχνητό χρωματισμό προσφερόταν στην κατανάλωση ως Ελαιόλαδο και μάλιστα Έξτρα Παρθένο, αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τον ΕΦΕΤ και στην Ελλάδα και διατάχτηκε η άμεση απόσυρση του από το εμπόριο.
liondentro-spor.jpgΤο προϊόν που εντοπίστηκε είχε την εμπορική επωνυμία «ΛΙΟΔΕΝΤΡΟ», κυκλοφορούσε σε συσκευασία του 1 λίτρου και ημερομηνία λήξης 30-12-2014 και παρασκευαζόταν από την εταιρία «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ», που βρίσκεται στο 2ο χλμ. Κιλκίς - Πολυκάστρου.
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ της 28-8-12 η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ, στα πλαίσια διερεύνησης αναφοράς του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), σε συνεργασία με τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση ΗΛΙΕΛΑΙΟΥ (Τεχνητά κεχρωσμένου), το οποίο διακινούνταν ως ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ!!
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος αυτού από την εσωτερική αγορά ως «ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ — ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ — ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ» και κάλεσε τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν αυτό, να μην το καταναλώσουν. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, σε δηλώσεις του επεσήμανε : «Ενθαρρύνω με κάθε τρόπο τη συνεργασία των υπηρεσιών του ΕΦΕΤ με θεσμικούς φορείς και καταναλωτές που εντοπίζουν μη κανονικά και νοθευμένα προϊόντα. Βέβαια, στο Δελτίο τύπο του ΕΦΕΤ αναφέρεται μόνο η απόσυρση του προϊόντος, ελπίζεται όμως ότι θα υπάρξουν και κυρώσεις και μάλιστα πολύ αυστηρές ώστε να παραδειγματιστούν και τυχόν άλλοι επίδοξοι μιμητές τέτοιων πράξεων!