Διαγωνισμός Πρόκληση στην Νέα Υόρκη για το Ελαιόλαδο!!
Ανατρέπει τα Ευρωπαϊκά πρότυπα
Καθιερώνει απλές διαδικασίες και παρέχει ελκυστικές ευκαιρίες προώθησης και προβολής των νικητών. Ωστόσο δεν διασφαλίζει την πραγματική προέλευση του περιεχομένου.
Ένας μεγάλος και προκλητικός διεθνής διαγωνισμός ελαιολαδου που διοργανώνεται στην Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 2013 έρχεται να αναταράξει τα «λιμνάζοντα ύδατα» και τις κατεστημένες διαδικασίες του παγκόσμιου διαγωνισμού Mario Solinas που έχει καθιερώσει χρόνια τώρα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Οι νέες κατηγορίες βραβείων και οι ουσιαστικές προωθητικές και διαφημιστικές δράσεις που προβλέπει ο διαγωνισμός αυτός, τον κάνει αρκετά προκλητικό και ελκυστικό για πολλές οργανώσεις και επιχειρησεις εμπορίας ελαιολαδου. Γιαυτο και οι διοργανωτές του αναμένουν να συμμετάσχουν περισσότεροι από 500 ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο.
Ασθενές σημείο του διαγωνισμού αυτού, όπως και όλων των διαγωνισμών για τυποποιημένο ελαιόλαδο, είναι ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί η πραγματική ταυτότητα του περιεχομένου αφού τα τρία δείγματα των 500ml που ζητά από τους ενδιαφερόμενους, είναι φανερό πως μπορεί να βρεθούν πολύ εύκολα είτε μέσα από δικό τους επιλεγμένο είτε και από ξένα ελαιόλαδα.

ny.jpgΩστόσο, ο διαγωνισμός ενδιαφέρει άμεσα όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα την Κρητη που παράγει υψηλής ποιότητας εξτρα παρθένα ελαιόλαδα σε ποσοστό άνω του 95%. Κι αυτό γιατί προσφέρει μια καλή ευκαιρία για την διείσδυση τους στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ Βέβαια, ο διαγωνισμός αυτός, δεν πρέπει να είναι άσχετος με την διαμάχη που υποβόσκει από καιρό μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας από την μια πλευρά και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολαδου από την άλλη, σχετικά με τις ορολογίες και τα πρότυπα των ποιοτικών κατηγοριών. Ανεξάρτητα από αυτό, ο διαγωνισμός αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αγορά των ΗΠΑ η οποία δεν είναι απλώς μεγάλη αλλά η σημαντικότερη διεθνώς σήμερα σε εισαγωγές ελαιολαδου. Οι ποσότητες που εισάγονται στις ΗΠΑ ετησίως εξελίσσονται με ένα ραγδαία ανερχόμενο ρυθμό, αφού τριπλασιαστήκαν την τελευταία εικοσαετία. Από 90 χιλ. τόνους που ήταν το 1991/2 έφθασαν τους 275 χιλ. τόνους το 2011/12 καταλαμβάνοντας ποσοστό 38,5% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Χρόνος , τόπος και εκδηλώσεις του διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται από την μεγάλη διεθνή έκδοση «Olive Oil Times» θα γίνει στις 16-18 Απριλίου 2013 με κριτές μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων και θα διεξαχθεί στο SoHo της Νέας Υόρκης
Όπως δήλωσε ο κ. Curtis Cord, εκτελεστικός δ/ντης της έκδοσης Οlive Oil Times και Πρόεδρος του Διαγωνισμού " προκειται για ένα αποφασιστικής σημασίας διαγωνισμό, κορωνίδα των διαγωνισμών του έτους που θα επιλέξει τα καλύτερα ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο».

Χορηγός του διαγωνισμού θα είναι το «Διεθνές Γαστρονομικό Κέντρο» που ιδρύθηκε από το «Γαλλικό Γαστρονομικό Κέντρο» και αποτελει ένα πρωτοπόρο Κέντρο εκπαίδευσης στην μαγειρική, που παράγει πολλούς επιτυχημένους πτυχιούχους.
parko-ny.jpg
Ο Dorothy Cann Hamilton, ιδρυτής του Κέντρου αυτού δήλωσε ότι "είμαστε ενθουσιασμένοι που θα φιλοξενήσει η Νέα Υόρκη τον «Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου» για πρώτη φορά, γιατί το Ελαιόλαδο είναι το κλειδί για κάθε κουζίνα σε όλο τον κόσμο και είναι σημαντικό να διδάξουν επαγγελματίες αρχιμάγειρες για τις θαυμάσιες ιδιότητες και χρήσεις του στην κουζίνα.»

Στα πλαίσια του διαγωνισμού θα οργανωθούν γευσιγνωσίες, επιδείξεις μαγειρικής από τους καλύτερους διεθνείς μαγείρους και αρχιμαγείρους αλλά και δυο σεμινάρια που θα λάβουν χώρα στο Διεθνές Γαστρονομικό Κέντρο.
Το πρόγραμμα μαγειρικής της εκδήλωσης θα είναι υπό την αιγίδα του ονομαστής αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ της Νέας Υόρκης «Fairway»

Η προβολη και προώθηση των νικητών

Όπως επισημαίνεται από τους οργανωτές οι νικητές του διαγωνισμού θα έχουν σημαντικά οφέλη από την προβολή που θα έχουν λόγω του βραβείου αλλά και από την μεγάλη ευκαιρία που θα αποκτήσουν να εισάγουν τα προϊόντα τους σε μια από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές αγορές του κόσμου.

Όπως δήλωσε ο Steven Jenkins, Δ/ντης για τις αγορές των Σούπερ Μάρκετ “Fairway markets”, η αλυσίδα "Fairway» έχει συνηθίσει τους πελάτες της για χρόνια στο ελαιόλαδο και μετά τον διαγωνισμό, πρόκειται να διαθέσει ράφια σε όλα τα καταστήματα των Fairway για τους νικητές του διαγωνισμού ώστε να προσφέρουν τα προϊόντα τους. Οι πελάτες που θα τα προτιμούν θα περνούν σαν δώρο ένα βιβλίο «οδηγό γευσιγνωσίας ελαιολαδου και άλλων τροφίμων που το οποίο θα εκδοθεί για την περίσταση."

Επιπλέον οι νικητές θα εμφανίζονται για όλο το χρόνο σε ένα ειδικό ηλεκτρονικό οδηγό ελαιολάδου στην ιστοσελίδα Olive Oil Times, οπού οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να μάθουν για τους πρόσφατα νικητές παραγωγούς και να κάνουν κλικ στα καταστήματα λιανικής πώλησης που διαθέτουν τα έλαιά τους.

Ο κ. Cord είπε, «ο οδηγός ελαιολαδου μας θα βλέπεται από χιλιάδες επισκέπτες κάθε μέρα. Ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολαδου της Νέας Υόρκης θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο για να μάθει οι καταναλωτές και επαγγελματίες του κλάδου ποια είναι τα καλύτερα λάδια σε όλο τον κόσμο και παράλληλα που μπορούν να τα βρουν..

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, του διαγωνισμού, πολλά από τα ελαιόλαδα που θα λάβουν μέρος μπορούν να εμφανίζονται σε μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια της Νέας Υόρκης σε ειδικά μενού στα οποία θα προβάλλονται τα χαρακτηριστικά αυτών των έξτρα παρθένων, πολυτελείας ελαιόλαδων .Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό είναι διαθέσιμες στην Ιστοσελίδα http//nyoliveoil.com του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης
Τα Βραβεία και οι Κανόνες του Διαγωνισμού

Θα υπάρξουν 5 κατηγορίες Βραβείων για Ελαιόλαδα Εξτρα Παρθένα και 5 Κατηγορίες για ελαιόλαδα Βιολογικά και σε κάθε κατηγορία θα δίδονται δυο Βραβεία: ένα Χρυσό και ένα Αργυρό.

Οι κατηγορίες Βραβείων και για το Εξαιρετικό Παρθένο και για το Βιολογικό θα είναι: Delicate (ελαφρό, λεπτό), Medium (μεσαίο) , Robust (στιβαρό, δυνατό), Monovarietal (Μονοποικιλιακο) και World’s Best Olive Oil (Καλύτερο του Κόσμου)
Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ελαιόλαδα Εξαιρετικά Παρθένα που παρήχθησαν το τρέχον έτος συγκομιδής και μπορούν να υποβάλλονται από μεμονωμένους παραγωγούς, ενώσεις παραγωγών και εξουσιοδοτημένους διανομείς
Όλοι οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν την online φόρμα συμμετοχής και μετά την καταβολή της απαιτούμενης πληρωμής, θα λάβουν μέσω email επιβεβαίωση για την εγγραφή τους την οποία θα επισυνάψουν στα δείγματα ελαιολαδου και την ετικέτα του δέματος αποστολής

Το κόστος συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι $ 200 ανά (δείγμα) ελαιολαδου και θα καταβάλλεται απευθείας με Visa, Mastercard, American Express ή Discover. Τέλη εγγραφής δεν επιστρέφονται Τα δείγματα που υποβάλλονται για κάθε ελαιόλαδο είναι τρία των 500ml (ή 6 δείγματα των 250ml) Η προθεσμία παραλαβής των δειγμάτων από την Επιτροπή είναι πριν την 1η Απριλίου 2013.

Αν το δείγμα δεν έχει παραληφθεί μέχρι την λήξη της προθεσμίας, το ποσό συμμετοχής θα επιστραφεί μειωμένο κατά $ 50 για διοικητική επιβάρυνση.

Όλα τα δείγματα πρέπει να αποστέλλονται προπληρωμένα και οι οργανωτές δεν είναι υπεύθυνοι για τυχόν χρεώσεις τελωνείων. Τα έξοδα αποστολής δεν επιστρέφονται.

Χρησιμοποιήστε την ειδική NYIOOC ετικέτα αποστολής που θα λάβετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου