Προχωρεί η ανάδειξη και ανάπλαση Μνημειακών Ελαιοδέντρων στην Κρητη
Στόχοι και προϋποθέσεις- Επιτροπή Αξιολόγησης
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Μνημειακών Ελαιοδέντρων που λειτουργεί στα πλαίσια του ΣΕΔΗΚ συνεχίζει τις εργασίες της με την εξέταση αιτήσεων και την πραγματοποίηση επί τόπου επισκέψεων σε συγκεκριμένα υποψήφια Μνημειακά που βρίσκονται στις περιοχές διαφόρων Δήμων.
Πρόσφατα, μετά από αίτημα του Δήμου Κισάμου Μέλη της Επιτροπής επισκεφθήκαν και αξιολόγησαν επί τόπου τις Υποψήφιες Μνημειακές Ελιές που βρίσκονται στα χωριά Αερινός και Κορφαλώνας. ενώ συνεχίζονται επαφές και συνεννοήσεις για επισκέψεις της Επιτροπής και σε υποψήφια Μνημειακά άλλων Δημων.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Μνημειακών Ελαιοδέντρων που λειτουργεί στα πλαίσια του ΣΕΔΗΚ συνεχίζει τις εργασίες της με την εξέταση αιτήσεων και την πραγματοποίηση επί τόπου επισκέψεων σε συγκεκριμένα υποψήφια Μνημειακά που βρίσκονται στις περιοχές διαφόρων Δήμων.
Πρόσφατα, μετά από αίτημα του Δήμου Κισάμου Μέλη της Επιτροπής επισκεφθήκαν και αξιολόγησαν επί τόπου τις Υποψήφιες Μνημειακές Ελιές που βρίσκονται στα χωριά Αερινός και Κορφαλώνας. ενώ συνεχίζονται επαφές και συνεννοήσεις για επισκέψεις της Επιτροπής και σε υποψήφια Μνημειακά άλλων Δημων.
Στόχοι ανακήρυξης και ανάδειξης Μνημειακών
Βασικοί στόχοι που επιδιώκονται από τον ΣΕΔΗΚ με την ανάδειξη των Μνημειακών είναι: -Η προστασία των Ελαιόδεντρων αυτών και διατήρηση τους ως βασικών στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
-Ο εμπλουτισμό της ενδοχώρας με αξιοθέατα που συνδέονται με την φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου ώστε να αποτελέσουν πόλους έλξεις για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr η στο τηλέφωνο 28210 50800
![]() |
![]() |
Η αναπλαση του χωρου στην Μνημειακη ελια Καββουσιου Ιεραπετρας | Ανάπλαση χωρου στην Ελια των Βουβων |
Ένταξη Μνημειακών σε πρόγραμμα ανάπλασης
Οπωσδήποτε, σημασία έχει όχι μόνο η ανακήρυξη αλλά και η ανάδειξη των ελαιοδέντρων αυτών, ώστε να εμπλουτίσουν την ενδοχώρα του νησιού με αξιοθέατα που να συμβάλουν στην προβολη του ελαιολαδου και την προώθηση του τουρισμού σε αυτή..
Προς την κατεύθυνση, ΣΕΔΗΚ έχει ήδη υποβάλλει σχετικό πρόγραμμα στο οποίο προβλέπεται ήπια ανάπλαση και ανάδειξη για 10 περίπου Μνημειακά ελαιόδεντρα του νησιού τα οποία όμως θα πρέπει να είναι εύκολα πρόσβασιμα στο ευρύ κοινό και η ψιλή κυριότητα τους να έχει περιέλθει στον Δήμο με δωρεά, όπως ήδη έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις, η με άλλο νόμιμο τρόπο.
Επομένως οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν από τώρα για την κατασκευή δρόμου όπου δεν υπάρχει και την απόκτηση της κυριότητας.
Η Σύνθεση της Επιτροπή Αξιολόγησης
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Μνημειακών όπως προσφατα ανασυγκροτήθηκε με απόφαση του Προέδρου του ΣΕΔΗΚ κ. Γιώργη Μαρινάκη Δημάρχου Ρεθύμνου. Αποτελείται από τους:
-Σαρπάκη Ανάγια - Δρ. Αρχαιολόγο -Αρχαιοβοτανολόγο,
-Μιχελάκη Νίκο - Δρ. Γεωπόνο- Πρώην Ερευνητή και Δ/ντη του Ινστιτούτου Ελιάς και Επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ,
-Μετζιδάκη Γιάννη - Δρ. Γεωπόνο Ερευνητή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων,
-Αρχοντάκη Ιωάννη - Ιστορικό Τέχνης, Καλλιτεχνικό Επιμελητή στο " Ελαιουργείον —Εργοστασιο Τέχνης ".
.-Γκολφινοπουλου Νικολέττα - Γεωπόνο Δήμου Ρεθυμνης
.-Κοτσιφάκη Πελαγία Γεωπόνο Δήμου Γόρτυνας
Ανακηρυγμένα και Υποψήφια Μνημειακά
Τα ήδη «Ανακηρυγμένα Μνημειακά» από τον ΣΕΔΗΚ ηλικίας 2-3 χιλιάδων ετών βρίσκονται στους Δήμους: Πλατανιά (Βούβες και Παλαιά Ρούματα), Καντάνου —Σελίνου (Ανισαράκι), Αποκορώνου (Σαμωνάς) Μυλοποτάμου (Κ. Τριπόδο), Αμαρίου (Γέννα), Γόρτυνας (Αρχαία Γόρτυνα και Πανασός), Φαιστού (Παλιάμα, Ιεράπετρας(Καββούσι)
Τα «Υποψήφια Μνημειακά» βρίσκονται στους Δήμους: Ρεθύμνου (Χρωμονατήρι), Αμαρίου-Αγ. Ιωάννης (Χαλικιάς), Μυλοποτάμου -Αγγελιανά (Κουτσουρές), Κισάμου (Κορφαλώνα και Αερινος), Πλατανια (Μόδι και Αστρικας), Χανιων (Χωραφάκια), Φαιστου (Καμηλάρι) Καντανου —Σελινου (Τρεις Ελιές Καντανος)
Πέραν όμως από τα 9 Υποψήφια Μνημειακά η Επιτροπή αναζητά στοιχεία και για δύο άλλα Ελαιόδεντρα στον Βουτά Σελίνου και στα Λιβανιανά στα Σφακιά.
Εντυπωσιακή η « Μεγάλη Ελιά» στον Αερινό Κισάμου
Πρόσφατα η Επιτροπή Αξιολόγησης επισκέφτηκε την «Μεγάλη Ελια» όπως επονομάζεται η Ελια στον Αερινό Κισάμου που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρα στον οικισμό Φελεσινά. Η Ελιά αυτή και είναι πραγματάκι εντυπωσιακή γιατί εκτός από την ηλικία της έχει μια ειδική μορφολογία και αισθητική με πολλές πέτρες ενσωματωμένες στον κορμό της.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Επιτροπής η περίμετρος του κορμού στην βάση του ήταν 14,60μ ενώ η σε ύψος 1μ από το έδαφος ήταν 11,5μ.. Κατά τις εκτιμήσεις της Επιτροπής η ηλικία του δέντρου υπερβαίνει τα 2.500 πριν σήμερα.
’ ![]() |
’ ![]() |
Η μέτρηση της περιμετρου του κορμου σε υψος 1 μ απο το έδαφος’ | Ο ιδιοκτητης της Μεγαλης Ελιας κ. Καστρινάκης στη μεση, ο Πρεσβης κ. Σημαντηράκης αριστερά και ο Αντιδήμαρχος κ. Μουντάκης δεξιά.’ |
Τα Μέλη της Επιτροπής κκ. Σαρπάκη, Μιχελάκη και Μετζιδάκη, συνόδευσαν στην Ελια ο Αντιδημαρχος Κισάμου κ. Μιχ. Μουντάκης και ο Ιδιοκτήτης της Ελιάς κ. Αντώνης Καστρινάκης Πρόεδρος της Τοπικής Κεφαλιου , καθώς και ο καταγόμενος από την περιοχή πρώην Πρέσβης και Συγραφέας Βασίλης Σημαντηράκης, γνωστός για το βιβλίο του «Ελαία η Καλλιστέφανος»,
Η «Διασωθείσα» Ελια στον Κουρφαλώνα
![]() |
Η Επιτροπή επισκέφτηκε επίσης την αξιόλογη Ελια που βρίσκεται στην αυλή του ξενοδοχείου «Mediterranean»
στον Κορφαλώνα Κισάμου, η οποία κατά τον ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου κ. Στεφανουδάκη Στυλιανό διασώθηκε και μεταφέρθηκε εκεί από την περιοχή του χωριού Βουλγάρω.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Επιτροπής ο κορμός του δέντρου αυτού έχει περίμετρο στην βάση του 9,30 μ και σε ύψους 1 μ από το έδαφος 8,0 μ. και κατά τις εκτιμήσεις της η ηλικία του δέντρου είναι περίπου 1600 ετών