Δραματική μείωση της ελαιοπαραγωγής της Ισπανίας κατά 65-70% !
Κλίμα απόγνωσης και επικλήσεις Οργανώσεων για λήψη αμέσων μέτρων επιβίωσης.
Συστάσεις για συγκράτηση πωλήσεων, ενόψει πιθανής αύξησης τιμών την ερχόμενη χρονιά.
Νέα υψηλότερη μείωση, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Ιούνιο στην Ισπανία στην ελαιοπαραγωγή της ερχόμενης χρονιάς μετά την μείωση που προκάλεσαν οι μειωμένες βροχοπτώσεις του Χειμώνα.

Η μείωση αυτή φαίνεται να πλήττει εκτεταμένες ελαιοπαραγωγής περιοχές της χωράς και κυρίως την Ανδαλουσία που παράγει περισσότερο από 70% της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας αλλά και την γειτονική της Εξτρεμαδούρα.

Κατά την Αγροτική Οργάνωση ASAJA (Ένωση νέων Αγροτών) του Χαέν, η ερχομένη σοδειά θα είναι μειωμένη κατά 65% έως 70%, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών του Ιουνίου οι οποίες προκάλεσαν σημαντική ανθόπτωση σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχών του χειμώνα θα μειώσουν την ερχόμενη σοδειά σε 200 έως 300 χιλ. τόνους, δηλαδή σε ένα ποσοστό μόλις 30% της παραγωγής των 678 χιλ. τόνων της προηγούμενης σοδειάς.

Η νέα αυτή κατάσταση κατά τον Πρόεδρο της Asaja κ. Valero δείχνει στους παραγωγούς ότι πρέπει να σκεφτούν με περίσκεψη την πώληση της παρούσας σοδειάς ελαιολάδου, αφού, κατά την άποψη του, με την χαμηλή αναμενόμενη παραγωγή, είναι πλέον αρκετά πιθανή μια τάση αύξησης των τιμών για την χρονιά που έρχεται.

Προβλέψεις επίσης για μείωση της ερχομένης ελαιοπαραγωγής κατά 60% εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχουν και στην Εξτρεμαδούρα, περιφέρεια μεταξύ Ανδαλουσίας —Πορτογαλίας όπου οι τοπικές Αγροτικές Οργανώσεις δηλώνουν ότι η επιβίωση των Ελαιοπαραγωγών είναι πλέον κρίσιμη. Μετά το κτύπημα από την πτώση των τιμών, το νέο κτύπημα με την δραματική μείωση της σοδειάς φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση!