Τα σύννεφα της κρίσης σκιάζουν την νέα ΚΑΠ
Σημαντικές δυσκολίες για την έγκαιρη εναρξη της απο το 2014
Σημαντικές δυσκολίες φαίνεται να προκαλεί η οικονομική κρίση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της νέας μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολίτικης (ΚΑΠ) και ειδικότερα στην εναρξη εφαρμογής της, όπως είχε προγραμματιστεί την 1-1-2014.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις διαφόρων Υπουργών των 27 Κρατών Μελών, που έλαβαν μέρος στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Horsens της Δανίας με τις οποίες διατυπώνονται αμφιβολίες αν μπορούν να προχωρήσουν στις διαδικασίες για την ανακατανομή των ενισχύσεων που θα προκύψει από τη Περιφερειοποίηση εάν δεν γνωρίζουν πρώτα το συνολικό πόσο που θα τους διατεθεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος του Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Castro de Paolo, που μετείχε στο συμβούλιο, υπογράμμισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα καθυστερήσει την τελική ψηφοφορία για την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, μέχρις ότου υπάρξει πράσινο φως για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020.
Αντίθετα, ο Επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos, υπογράμμισε ότι, οι Βρυξέλλες θέλουν να εφαρμόσουν την νέα ΚΑΠ "εγκαιρα", γιαυτο και η Επιτροπή έχει αρχίσει να εξετάζει διάφορες λύσεις. Ωστόσο, όπως είπε κάθε σενάριο που θα καθυστερεί την έγκαιρη εφαρμογή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καταβολή των άμεσων ενισχύσεων αλλά και στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Γιαυτο, όπως είπε, τα Κράτη Μέλη πρέπει να ανταποκριθούν στις προθεσμίες που έχουν τεθεί.
Από την πλευρά της Ελλάδας στο Συμβούλιο μετείχε ο Έλληνας υπηρεσιακός Υπουργός Γεωργίας Καθηγητής κ. Ναπολέων Μαραβέγιας καθώς και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γεωργία Μπαζιώτη. Ο κ. Μαραβέγιας στην εισήγηση του υπογράμμισε ότι «αποτελεί αναγκαιότητα ο προσανατολισμός των καταναλωτών προς βιώσιμα διατροφικά πρότυπα, επωφελή για την υγεία και για το περιβάλλον και ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί τέτοιο πρότυπο, με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. Το ελαιόλαδο, που είναι η κύρια πηγή λιπαρών στην μεσογειακή διατροφή και η παραγωγική του διαδικασία έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον.
Ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Miguel Arias Caà±ete, διευκρίνισε ότι, παρά τις δυσκολίες (που προκαλεί η οικονομική κρίση) θα συνεχίσουμε εργαζόμενοι σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Όμως θα δούμε, γιατί …. όλα θα εξαρτηθούν απο το αν θα έχουμε σαφές χρηματοδοτικό πλαίσιο».