Σχέδιο για αντιμετώπιση της κρίσης στην ελαιοκομία μελετά η ΕΕ
Προβλέπει μέτρα για βελτίωση της αντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης, τροποποιήσεις των ποιοτικών παραμέτρων, της ανίχνευσης των νοθειών και του ελέγχου της ποιότητας
Σχέδιο σημαντικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει την Ελαιοκομία των Ευρωπαϊκών χωρών, μελετάται στις Βρυξέλλες, σύμφωνα τον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Dacian Ciolos.
Την προετοιμασία του σχεδίου αυτού ανακοίνωσε ο κ. Dacian Ciolos σε συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Κόρδοβα με παράγοντες των Επαγγελματικών και Διεπαγγελματικων οργανώσεων της Ελαιοκομίας της Ισπανίας, στην οποία παραβρέθηκε ο Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας κ. Miguel Arias Caà±ete και η Σύμβουλος Γεωργίας της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας κ. Clara Aguilera.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο κ. Ciolos θα παρουσιάσει σύντομα, ίσως εντός του Μαιου 2012, ένα σχέδιο δράσης με μέτρα για την υποστήριξη του τομέα της ελαιοκομίας που θα προωθούν μια «καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ προσφοράς ζήτησης» και μια «δομική αναδιάρθρωση του τομέα»
Σχετικά με την καλύτερη αντιστοίχιση προσφοράς ζήτησης ο κ. Ciolos, παρατήρησε ότι η αγορά του ελαιολάδου χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από «μυριάδες» ελαιοπαραγωγών που προμηθεύουν το προϊόν τους σε μια «χούφτα» βιομηχανιών και αλυσίδων διανομής. Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού σχεδιάζεται να επιδιωχτεί στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με μέτρα που θα στοχεύουν στην διευκόλυνση της συγκέντρωσης της προσφοράς και στην βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος»
Σε ότι αφόρα τα διαθρωτικά μέτρα, ο κ. Ciolos ανάφερε ότι θα επιδιωχτούν: -Καλύτερη αξιοποίηση της ποιότητας του προϊόντος με βελτίωση των ορίων των ποιοτικών παραμέτρων.
-Βελτίωση των μέσων και μεθόδων ανίχνευσης των παράνομων μιγμάτων.
-Επανεξέταση της κατάταξης των ποιοτικών κατηγοριών του ελαιολάδου
-Καθιέρωση υποχρεωτικού έλεγχου της ποιότητας πράγμα που δεν υπάρχει σήμερα
Στα πλαίσια αυτά όπως επισήμανε ο Επίτροπος είναι ανάγκη να ύπαρξη μια αναπροσαρμογή των ποιοτικών κριτήριων και παραμέτρων της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και εκείνων που προτείνονται απο άλλες χώρες εκτός Ευρώπης (υπονοώντας τα νέα κριτήρια ποιοτικής κατάταξης που υιοθετούν τελευταία η Αυστραλία και οι ΗΠΑ) με στόχο να πείσουμε τους παραγωγούς και καταναλωτές εντός και εκτός Ευρώπης, να αποδεχτούν και να εφαρμόσουν τα ίδια πρότυπα σε όλα τα επίπεδα.
Επικροτούν το σχέδιο της ΕΕ για την Ελαιοκομία οι Ευρωπαίοι Αγροσυνεταιριστες
Με ικανοποίηση δέχτηκαν το σχέδιο της Κομισιόν για την ελαιοκομία που παρουσίασε ο Ciolos στην Ανδαλουσία οι Ευρωπαϊκές Αγροτοσυνεταιριστικές Οργανώσεις Copa και Cogeca, σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση της η οποία επισημαίνει ότι χρειάζεται άμεση δράση για μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη αναβάθμιση του κλάδου ώστε να μην δοκιμάσει ξανά την κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια.

Όπως παρατήρησε ο Ισπανός κ. Rafael Sanchez de Puerta επικεφαλής της Ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca για το ελαιόλαδο, «η αγορά αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση. Οι παραγωγοί πιέζονται από τις χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η αξία της παραγωγής ελαιολάδου, το 2011 έπεσε 3,4% σε σχέση με το 2010. Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ε.Ε. είναι ουσιαστικά οι μισές σε σχέση με το 2002 (-47,8%). Τα τελευταία χρόνια ζητάμε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για τον κλάδο, ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοιου είδους αναταράξεις».

Γιαυτο, συμπλήρωσε «χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής , για το σχέδιο δράσης για την ελαιοκομία. Η θέση των αγροτών στην αγροδιατροφική αλυσίδα πρέπει να ενισχυθεί απέναντι στην ισχύ των λίγων αλυσίδων διανομής. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να αναπτυχθούν περισσότερο οι συνεταιρισμοί και να επικαιροποιηθεί ο μηχανισμός της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων προώθησης, ώστε να γίνουν πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Η ελιά είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες παραγωγής -Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία - για τη διατήρηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές, ειδικά στην οικονομική κρίση που διανύουμε».