Ανάπτυξη συνεργασιών’  ΣΕΔΗΚ και ’ Φορεων της Κύπρου’  για το Ελαιόλαδο

Οργάνωση κοινών δράσεων για ’ ’ βελτίωση της ποιότητας, ’ προώθηση της εμπορίας και ανάπτυξη ελαιοτουρισμού.

 

Με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών με Φορείς της Κύπρου για θέματα που σχετίζονται’  με την βελτίωση της ποιότητας και την προώθηση τη εμπορίας του ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε ’ επίσκεψη του Προέδρου του ΣΕΔΗΚ Δήμαρχου Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη και του Επιστημονικού Συμβούλου του ΣΕΔΗΚ’  Δρ. Νίκου Μιχελάκη.

 

Κατά την 2/ημερη ’ ’ αυτή επίσκεψη, ’ που έγινε στα πλαίσια’  προγράμματος ’ Διασυνοριακής Συνεργασίας’  το όποιο’  έχει εγκριθεί και βρίσκεται ήδη σε εξελιξη, ’ ’ πραγματοποιήθηκαν’  τεχνικές συναντήσεις με την Υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας αλλά και’  σημαντικές’  συναντήσεις με αλλους Αυτοδιοικητικους και Συνεταιρικους’  Φορείς της Κύπρου.

Κατά την 1η ημέρα της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ’ τεχνική ’ συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών πόρων της Κύπρου και της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας’  κατά τις οποίες εξετάστηκαν ’ διάφορες τροποποιήσεις και βελτιώσεις για την ευρυθμότερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση του προγράμματος, ’ το όποιο περιλαμβάνει ’ διάφορες δράσεις όπως:

-Δημιουργία και λειτουργία παρατηρητηρίου αγοράς ελαιολάδου’  για’  διαδυκτιακη ’ ενημέρωση’  σχετικα με ’ τις τιμές’  παραγωγού και καταναλωτή και τις συνθηκες της αγορας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

-Ημερίδες προβολής ελαιολάδου και’ των ’ τοπικων παραδοσιακων διατροφικών προτύπων της Κρητης και Κυπρου

-Οργανωση διαγωνισμών ’ και εκδόσεις βιβλίων παραδοσιακής Κρητικής και Κυπριακής διατροφής ’ 

-Οργάνωση Δικτύου ’ επιχειρήσεων’ ’ μαζικης εστίασης’  και διαθεσης προιοντων με ’ αποκλειστική χρήση ελαιολάδου

-Σεμινάρια στην Κρήτη και Κύπρο για στελέχη ελαιοτριβείων και τυποποιητικών επιχειρήσεων.

-Έκδοση οδηγών ορθών πρακτικών λειτουργίας ελαιοτριβείων

-Ιδρυση εργαστηριου και σεμινάρια οργανοληπτικής αξιολόγησης’  ελαιολαδου στην Κύπρο’ 

Οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν κατά την 2η ημέρα με’  σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου στην οποία συμμετείχε η Γενική Δ/ντρια του’  Υπουργείου κ. Αίγλη Παντελάκη, οι’  εκπρόσωποι του ΣΕΔΗΚ, ’ αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου και ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕΠ (Ομάδας Ελαιοπαραγωγών Κύπρου) κ. Νικ. Κουζούπης. Κατά την σύσκεψη συζητήθηκαν γενικά οι δράσεις του προγράμματος και αποφασίστηκε η ’ αναζωογόνηση και αναδιοργάνωση’  του Δικτύου «ΕΛΑΙΟΓΕΥΣΙΕΣ» που υπήρχε στην Ανατολική και Δυτική’  Κρήτη με επέκταση του σε όλη την Κρήτη και στην Κύπρο. Στο Δίκτυο αυτό στο όποιο συμμετέχουν Ταβέρνες, Εστιατόρια, και ’ Επιχειρήσεις’  προϊόντων με αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου, κρίθηκε απαραίτητο στην μεν Κρήτη για την επέκταση της κατανάλωσης Ελαιόλαδου στα Μέσα Μαζικής Εστίασης, στην δε’  Κύπρο για την αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου γενικά τόσο’  στα ’ ΜΜΕ όσο και στις οικογένειες όπου ήδη βρίσκεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα απο την Κρήτη.

 

Παράλληλα κατά την σύσκεψη συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με την’  επικείμενη αναδιοργάνωση της ΚΑΠ και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Κύπρος σε αυτή δεδομένου ότι αναλαμβάνει την Προεδρία στην ΕΕ κατά το προσεχές εξάμηνο. Τέλος αναφορά έγινε και για το θέμα της Αποθεματοποίησης που έχει ήδη προκηρυχθεί και επισημάνθηκε ότι πάρα το ότι’  δυνατότητες για την’  συμμετοχή’  στο’  μέτρο αντικειμενικά είναι μικρές λόγω των χαμηλών αποθεμάτων που υπάρχουν στις δυο πλευρές, εν τούτοις οι παραγωγοί που ούτως η άλλως διατηρούν για καιρό ’ αποθηκευμένες’  μεγάλες ποσότητες’  αρκετών τόνων αναμένοντας καλύτερες τιμές, πρέπει να μελετήσουν’  το θέμα σε συνεργασία με τα ελαιοτριβεία γιατί η επιδότηση που μπορεί να επιτύχουν οι’  συμμετέχοντες μπορεί να είναι’  πολύ αξιόλογη αφού σε προηγούμενες περιπτώσεις αντιστοιχούσε σε επιτόκιο 14-24% της αξίας του ελαιολάδου.

Κατά την’  2η ημέρα της παραμονής τους στην Κύπρο ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινακης και ο κ. Μιχελάκης επισκέφτηκαν την’  Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, ’ όπου συναντήθηκαν’  με τον Πρόεδρο της κ. Κιτρομηλίδη Αντρέα και τον Εκτελεστικό Γραμματέα κ. Δαμιανού Παναγιώτη στα Γραφεία της Ένωσης.’  ’ Κατά την συνάντηση συζήτησαν θέματα σχετικά με το νέο’  πρόγραμμα «Δρόμοι Ελιας στην Κρήτη, Κύπρο και Αιγαίο» που έχει υποβάλλει’  ο ΣΕΔΗΚ σε’  συνεργασία με την Ένωση και την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου’  και περιλαμβάνει δράσεις’  χάραξης και ανάδειξης διαδρομών με’  αξιοθέατα ελαιοκομικής σημασίας (αρχαιολογικά μνημεία, μνημειακά ελαιόδεντρα,’  ελαιομουσεία, ελαιοταβερνες κ.α.) με στόχο την ανάπτυξη του ελαιοτουρισμου’ ’  στην ενδοχώρα.

’ Τέλος οι εκπρόσωποι του ΣΕΔΗΚ’  επισκέφτηκαν την ΣΕΚΕΠ (Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Κύπρου) όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ομάδας κ. Κουζουπη και τα Μέλη του ’ Δ.Σ. κ.κ. Κωνσταντίνου και Πελεκάνο όπου συζήτησαν τρόπους μελλοντικής συνεργασίας σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας αλλά και την προώθηση της εμπορίας ’ του ελαιολάδου με κοινές δράσεις αύξησης της εσωτερικής κατανάλωσης στην Κύπρο αλλά και στην Κρήτη.