’ Κάλεσμα σε παραγωγούς για την ιδιωτική αποθεματοποίηση

Κάλεσμα στους μεγάλους παραγωγούς της Κρήτης και των Χανίων να συμμετέχουν στην εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, που ανακοινώθηκε από τη διαχειριστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απηύθυνε ο’  επιστημ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Ν. Μιχελάκης.

Μετά την απόφαση διενέργειας της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για 100.000 τόνους και για 6 μήνες και με δεδομένο το μικρό ενδιαφέρον από Ελληνες παραγωγούς ο κ. Μιχελάκης σημείωσε πως «από όσα πληροφορούμαστε υπάρχουν αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί με ποσότητες των 15 - 20 τόννων που κρατάνε αποθηκευμένο το ελαιόλαδό τους αναμένοντας καλύτερες τιμές. Εχουμε την άποψη ότι σε συνεργασία με τα ελαιοτριβεία οι παραγωγοί αυτοί θα πρέπει να προχωρήσουν στην αποθεματοποίηση γιατί δεν είναι σωστό ένα μεγάλο κεφάλαιο σημαντικής αξίας να παραμένει νεκρό. Δεν είναι σωστό να χάνεται η επιδότηση που δίνεται από την Ε.Ε. για την ιδιωτική αποθεματοποίηση και σε αυτήν την επιδότηση φαίνεται να αναμένουν πολλά οι Ισπανοί».

Όπως τόνισε ο εκτελ. διευθυντής του ΣΕΔΗΚ η Ε.Ε. προχώρησε στην ιδιωτική αποθεματοποίηση γιατί εκτίμησε ότι οι τιμές του παρθένου και του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου έχουν κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Οι αγροτοσυνδικαλιστικές ενώσεις και η πολιτική ηγεσία της Ισπανίας ισχυρίζονται ότι συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή γιατί από καιρό ζητούσαν την εφαρμογή της αποθεματοποίησης και με βελτιωμένους όρους ώστε να υπάρξει μια αποτελεσματικότητα με την εφαρμογή του μέτρου αυτού καθώς στο παρελθόν η εφαρμογή του δεν έφερε κάποια αποτελέσματα. Ωστόσο η εφαρμογή του θα έχει αποτέλεσμα μόνο στην Ισπανία που έχει σημαντικά αποθέματα ελαιολάδου καθώς η φετινή χρονιά ήταν ρεκόρ στην παραγωγή σε αυτή τη χώρα φτάνοντας σε 1.6 εκατ. τόνους. Στην Ελλάδα δεν αναμένεται μεγάλη συμμετοχή στην εφαρμογή του μέτρου γιατί σε μεγάλο βαθμό έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα και η φετινή παραγωγή ήταν χαμηλή έτσι δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες για συμμετοχή στο μέτρο».

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Αναφορικά με τις τιμές του ελαιολάδου συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ ήδη στην Κρήτη κυμαίνονται από 1.85 έως 2.16 ευρώ το κιλό, στην Πελοπόννησο είναι πάντα λίγο ψηλότερες από 2.04 έως 2.50 ειδικά για ελαιόλαδο ΠΟΠ, στη Λέσβο από 1.90 έως 2.05, στην Ιταλία κυμαίνονται από 2.08 έως 2.41 και στην Ισπανία υπάρχει μια σημαντική άνοδος αυτές τις ημέρες, από το 1.77 και η μέγιστη στο 2.37 (τα πολύ καλά λάδια των 3 γραμμών οξύτητας).

«Οι τιμές αυτές είναι πολύ χαμηλές και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος της παραγωγής, ούτε να δώσουν τη δυνατότητα στους αγρότες να αντεπεξέλθουν στις βιωτικές ανάγκες που έχουν. Ετσι η Οργάνωση των Αγροτών Συνδικαλιστών της Ευρώπης με δηλώσεις του προέδρου τους και του ειδικού γραμματέα για το ελαιόλαδο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ιδιωτική αποθεματοποίηση», κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.