29-03-2012.’ ’  Το’  Ελαιόλαδο με τους τενεκέδες έχει ’ ’ προηγηθεί’  της .... Πατάτας!!

Το κίνημα’  όμως ’ αυτό απαιτεί νομιμοποίηση και στήριξη.

Ωστόσο, ’ ενώ το Υπουργείο’  Ανάπτυξης συμφωνεί το Αγροτικής Ανάπτυξης αντιδρά!!

Όμως το κίνημα στην περίπτωση του ελαιολάδου φαίνεται ότι στην Ελλάδα έχει προηγηθεί αυτό της πατάτας. Τώρα και δεκαετίες αρκετοί παραγωγοί εφοδιάζουν κατευθείαν καταναλωτές με τα γνωστά δοχεία των 17 κιλών’  και οι σχετικές ποσότητες που διακινούνται με αυτό, τον ’ όχι σύμφωνο με τον Κανονισμό τρόπο, φαίνεται ότι είναι μεγάλες.’  Φορεις των’  Βιομηχανιών τυποποίησης, εκτιμούν ότι οι’  ποσότητες αυτές ’ ’ καλύπτουν το 30-40% της ελληνικής κατανάλωσης και’  ενοχλούνται γιατί τα κέρδη που τους’  διαφεύγουν απο αυτή την συνήθεια είναι’  σημαντικά!’ ’ ’ 

Ωστόσο, ’ ο τρόπος αυτός φαίνεται ότι συμφέρει’  και τον παραγωγό και τον καταναλωτή αφού οι τιμές με τις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες λέγεται ότι ’ κυμαίνονται μεταξύ 3-4 ευρώ ανά κιλό που συμφέρουν και τον Παραγωγό και τον Καταναλωτή. Ο τρόπος όμως αυτός είναι, επιπρόσθετα, χρήσιμος γιατί αυτός φαίνεται να συντηρεί την Ελληνική οικογενειακή κατανάλωση που’  είναι η υψηλότερη στον κόσμο με 20 κιλά ανά άτομο ετησίως.

Είναι, ανάγκη επομένως, ο τρόπος αυτός να νομιμοποιηθεί και να επεκταθεί, ώστε και’  φορολογικά’  έσοδα να αποφέρει και τους παραγωγούς και καταναλωτές να ωφελήσει.

Ωστόσο, τα αρμόδια Υπουργεία, αρνούνται ’ να αυξήσουν στα 20 κιλά, την’  μέγιστη νόμιμη’  συσκευασία ούτε καν’  για τα μέσα μαζικής εστίασης (Εστιατόρια, Ταβέρνες, Νοσοκομεία, Στρατός κ.α) όπως ζήτησε με Υπόμνημα του ο ΣΕΔΗΚ και υποστήριξαν με αναφορές τους Βουλευτές και’  άλλοι’  Φορείς. Και το περίεργο είναι ότι ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να’  συμφωνεί, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που κατά τεκμήριο πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του αγρότη, διαφωνεί! Και το επιχείρημα που προβάλλει είναι ότι’  ’ με την αύξηση της συσκευασίας διαφωνεί η ’ «Διεπαγγελματική Ελαιολάδου» η οποία όμως φαίνεται’  στο θέμα αυτό φαίνεται να’  εκφράζει τις’  Βιομηχανίες τυποποίησης! ’ Καιρός είναι επομένως, να μπει κάποια τάξη στα πράγματα.