Πρωτοβουλία ΣΕΔΗΚ’  για διάθεση Ελαιολάδου ’ κατευθείαν σε Καταναλωτές

Ο ρόλος του ΣΕΔΗΚ θα είναι συντονιστικός ’ μεταξύ’  Δήμων υποδοχής ’ 

και Επιχειρήσεων Τυποποίησης’  της Κρήτης.

 

’ Το θέμα της συνδρομής του ΣΕΔΗΚ’  στην υποστήριξη των’  διαφόρων’  πρωτοβουλιών που προβάλλονται’  τελευταία και από τα ΜΜΕ για την προώθηση προϊόντων κατευθείαν στον Καταναλωτή’  απασχόλησε το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ κατά την ’ πρόσφατη συνεδρίαση του στο Ρέθυμνο.

’ Όπως επισημάνθηκε στο ΔΣ, οι πρωτοβουλίες’  αυτές που’  στοχεύουν στην μείωση της διαφοράς’  τιμών παραγωγού καταναλωτή και άρχισαν ’ ’ με την διανομή κυρίως πατάτας,’  τελευταία πολλαπλασιζονται και υπάρχει τάση να επεκταθούν και σε αλλά προϊόντα και κυρίως’  στο’  Ελαιόλαδο.

’ Ο ΣΕΔΗΚ ήδη έχει δεχτεί προτάσεις’ ’  από’  Δήμους εκτός Κρήτης που ζητούν ελαιόλαδο’ αλλά και ερωτήματα από άλλους Δήμους’ εντός Κρήτης, εάν και πως πρέπει να’  κινηθούν. Έτσι αποφάσισε να κινηθεί συντονιστικά’  ώστε’  να διευκολύνει τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Στα πλαίσια αυτά’ και προκειμένου να βολιδοσκοπηθεί η διαθεσιμότητα των Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Τυποποίησης Ελαιολαδου της Κρήτης να συμμετάσχουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες,’  ’  ο ΣΕΔΗΚ’  απευθύνθηκε ήδη σε αυτές ’ με ’ e-mail ’ ζητώντας την εκδήλωση του ενδιαφέροντος’ τους.

Ήδη υπήρξε ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις: CRETAN MYRON Αυγενική Ηράκλειο,’ ’ ’  ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ Α.Ε, Ραπανιανά,’  Terra Creta SA Κολυμπάρι,’ ’  η Yni Pirouni Αστρικας Χανια ’ και ’ τον Αγροτικό Συν/σμό Ζάκρου οι οποίοι ’ προσέφεραν ελαιόλαδο εξτρα παρθένο παραδοτέο σε’  συσκευασίες μεταλλικές 5 λιτρων’ ’ σε Δήμους της Αττικής, σε τιμές μεταξύ 14 -15 € ανά 5λιτρο χωρίς ΦΠΑ (13%) -’ 

Η συσκευασία των 5 λίτρων επιλέγεται γιατί’  αυτή είναι η’  μέγιστη συσκευασία που επιτρέπεται από την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία’  στην λιανική’  για τον καταναλωτή’ 

Ο ΣΕΔΗΚ ήδη, με έγγραφο του, ’  ενημέρωσε τους’  ’ Δήμους ’ της ’ ’ Αττικής ’ και τους άλλους Δήμους ’ που ενδιαφέρθηκαν για τις προσφορές αυτές ’ επισημαίνοντας ότι οι πάρα πέρα επαφές, συνεννοήσεις και συμφωνίες με’  τις επιχειρήσεις’  πρέπει να γίνουν με την’ ’ προσοχή ώστε’  οι σχετικές πρωτοβουλίες να ’ περιβληθούν με την’  δέουσα εγκυροτητα και αξιοπιστία και να αποβούν’  αμοιβαία επωφελείς για επιχειρήσεις και καταναλωτές.

’ ’ ’ ’ ’  Συνιστάται το προϊόν που θα διατεθεί’  να είναι συσκευασμένο σε νόμιμες συσκευασίες από πλευράς ετικέτας και περιεχομένου και να συνοδεύεται από ανάλυση πιστοποιημένου εργαστηρίου, ενώ από’  κάθε παρτίδα που θα διανέμεται καλό είναι ο ενδιαφερόμενος Δήμος να λαμβάνει ένα δοχείο’  δείγμα’  για τυχόν παρά πέρα αναλύσεις’  σε’  περίπτωση’  διαφωνιών’ ’ 

’ ’ ’ ’ 

Παράλληλα, στο έγγραφο του ΣΕΔΗΚ επισημαίνεται ότι, ’ ’ με την ευκαιρία θα πρέπει ’ να ενημερωθούν’  οι καταναλωτές για τις ποιοτικές κατηγορίες του ελαιολάδου ώστε να κάνουν’  τις απαραίτητες συγκρίσεις ποιότητας- τιμών μεταξύ του’  «εξαιρετικού παρθένου’  ελαιολάδου»’ ’  που προμηθεύονται’  και του’  «ελαιολάδου’ ’  μίγμα ραφιναρισμένου και παρθένου»’  που μπορεί να διατίθεται σε χαμηλότερες’  τιμές.

Στοιχεία για τις ποιοτικές κατηγορίες’  και γενικότερα για το ελαιόλαδο (ιστορία, πολιτισμός, διατροφή, υγεία, κλπ) με κείμενα, φωτό και’  video μπορούν να δουν όσοι ενδιαφέρονται στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ’  www.sedik.gr ’ 

’ ’ ’  Η προτεινομένη’  ’  διαδικασία συνεργασίας Δήμων και Τυποποιητών

’  Για’  ’ ενημέρωση ενδιαφερόμενων ’ των Τυποποιητών στην Κρητη παραθέτουμε την περίπου διαδικασία που ακολουθείται (η προτείνεται) από τους Δήμους’  υποδοχής που απευθύνθηκαν στον ΣΕΔΗΚ.

1.Οι’ ’  Δήμοι’  υποδοχής ’ ανακοινώνουν στους Δημότες τους την ’ πρόθεση τους να’ μεριμνήσουν για την τροφοδοσία τους με’  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο’ ’  τυποποιημένο σε μεταλλικά δοχεία 5 λίτρων προσδιορίζοντας την’ ’ ’ περιοχή, ’ ’ την Επιχείρηση προέλευσης, ’ και ’ την’ ’ προσφερόμενη ’ ’ τιμή’ ’  ανά’  δοχείο η λίτρο που’ ’ ’ εννοείται πρέπει να είναι χαμηλότερη από την’  τιμή αντιστοίχου προϊόντος στα’ Σούπερ Μάρκετ.

2.’ Οι ενδιαφερόμενοι ’ Καταναλωτές καλούνται να’  καταθέσουν ’ αιτήσεις’ που’ ’  παραλαμβάνονται από ’ υπάλληλο που ορίζει ο’  Δήμος .

3. Όταν,’  με βάση’ τις’  αιτήσεις’  συγκεντρωθεί’ ’ μια αξιόλογη ποσότητα π.χ. 10 τόνων’ και άνω, ’ δίδεται’  σχετική’  παραγγελιά και ορίζεται η ημερομηνία και ο χώρος διανομής.

’ ’  4.Η επιχείρηση η ο συνεταιρισμός που έχει ’ συμφωνηθεί ’ μεταφέρει με μέριμνα και ευθύνη του το συσκευασμένο ελαιόλαδο την συγκεκριμένη ημερομηνία και φροντίζει για την διανομή του παρέχοντας εννοείται σχετικές αποδείξεις πώλησης.

’  ’ Μετά τα παραπάνω,’  οι Συνεταιρικές Οργανώσεις και Επιχειρήσεις της Κρήτης που έλαβαν ήδη σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα αλλά και εκείνες που δεν έλαβαν, ’ εφόσον ’ ενδιαφέρονται μπορούν να’  ενημερώσουν τον ΣΕΔΗΚ’  στο e-mail: ’ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. παρέχοντας τα στοιχεία’  τους ’ και την προσφερόμενη τιμή η οποία μπορεί να διαφοροποιείται κατά περιοχή (πχ. Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία κλπ).

’ ’ ’ ’ ’ ’  Ο ΣΕΔΗΚ’  στην συνέχεια, θα προωθήσει’  τις προσφορές σε ’  ενδιαφερόμενους Δήμους’ οι οποίοι και θα ’ συνεννοηθούν μαζί τους στην συνέχεια για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συμφωνίας .