Πρωτοβουλία για την εμπορία’  του χύμα Ελαιόλαδου’  στην Ισπανία.
Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις’  για συμμετοχή Επιχειρήσεων απο την Ελλάδα η την Κρήτη;

Μια σημαντική πρωτοβουλία για το άνοιγμα της εμπορίας του χύμα ελαιολάδου’  αρχίζει στην Ισπανία με την προετοιμασία’  Παγκόσμιας’  Έκθεσης Χύμα Ελαιόλαδου’ ’  (World Bulk Oil Exhibition) που θα πραγματοποιηθεί στην Μαδρίτη στις 12 και 13 Απρίλιου.


Οι οργανωτές της έκθεσης οι όποιοι’ ’  έχουν εμπειρία απο’  παρόμοια έκθεση που διοργανώνουν για το κρασί χύμα (World Bulk Wine Exhibition) σε συνέντευξη που έκαναν προ ημερών στην πόλη Χαέν της Ανδαλουσίας, παρουσίασαν τους στόχους και τα πλεονεκτήματα της προσπάθειας αυτής.


Φιλοδοξία της εκδήλωσης, όπως δήλωσαν,’  είναι να «σπάσει»’  την εντύπωση ότι το χύμα ελαιόλαδο είναι κάτι το ομοιογενές’  και να αναδείξει τις διάφορες ποιοτικές’  διαφορές του,’  προωθώντας έτσι, την καλύτερη εμπορία του στους αγοραστές και στις πέντε Ηπείρους.


Παράλληλα η πρωτοβουλία’  αποβλέπει στο’  να αποτελέσει ένα νέο εργαλείο που θα συμβάλλει στο να’  αντιμετωπιστούν τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του ελαιολάδου με την ανισορροπία προσφοράς ζήτησης,’  τις χαμηλές τιμές παραγωγού και τις συνεχώς μειούμενες επιδοτήσεις. Επιδίωξη επίσης των οργανωτών,’ ’  είναι να προσεγγίσουν τους ενδιαφερομένους παραγωγούς και πωλητές απο την Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα’  με εκείνους απο την Αμερική , Γαλλία κ.α.’  ως καταναλωτές.


Η συμμετοχή στην έκθεση κοστίζει 4000 ευρώ και υποστηρίζεται απο την Αγροτική Τράπεζα της Ισπανίας η οποία προτίθεται να επιδοτήσει κατά 40% του κόστους’  συμμετοχής και να συνδράμει τους ενδιαφερόμενους ώστε’ ’  τα οικονομικά θέματα να μην παρεμποδίσουν την εξέλιξη της προσπάθειας.


Οπωσδήποτε, η πρωτοβουλία, είναι θετική. Το ερώτημα όμως είναι’  ποιοι και με ποιες ποσότητες απο’  την Ελλάδα και την Κρήτη μπορούν να την αξιοποιήσουν; Η διασπορά του προϊόντος’  σε ποσότητες των 200 έως 500 τόνων σε 650 ελαιοτριβεία και εμπόρους στην Κρήτη που έχουν κάνει κανόνα την εμπορία σε μικροποσότητες βυτίων (20 τόνων)’  επιτρέπει άραγε ούτε την σκέψη για συμμετοχή σε μια τέτοια εκδήλωση