23-02-2012.Εκτεταμένο κύκλωμα νοθείας ελαιολάδου εξαρθρώθηκε στην Ισπανία

Πουλούσαν σαν ελαιόλαδο μίγματα σπορελαίων !

Η Πολιτικη Αστυνομία σε συνεργασία με’  Υπηρεσίες της Εφορίας στην Ισπανία εξάρθρωσε ’ κύκλωμα που ’ διέθετε στην αγορά’  ’ μείγματα ’ φυτικών λαδιών (σπορελαίων) χαμηλής ποιότητας ’ παρουσιάζοντας τα ως ’ ελαιόλαδο, ’ ’ ενώ συγχρόνως’ ’  εξαπατούσε’  τις αρχές μη αποδίδοντας’  3 εκατ. ευρώ ΦΠΑ.’ ’ ’ 

Οι αρχές, με’  ’ την εφοδο ’ «περσίδα» όπως την ονόμασαν, ’ συνέλαβαν 19 εμπλεκομένους του κυκλώματος απο τους οποίους 15 ήταν Ισπανοί, δυο απο τον Ισημερινό, μια γυναίκα απο’  την Κολομβία και ένας Ιταλός.

Το κύκλωμα ’ περιλάμβανε περισσότερες απο 30 επιχειρήσεις που’  λειτουργούσαν ’ στη Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία’ ’  κατασκευάζοντας’ ’  νοθευμένα μείγματα’  φυτικών λαδιών χαμηλής ποιότητας που προωθούνταν στην αγορά σαν ελαιόλαδο.

Τα μείγματα’  παρασκευάζονταν σε’  εγκαταστάσεις παραγωγής’  βιοντίζελ’  με βάση’  λάδια απο’ ’  Φοίνικα, Αβοκάντο ή Ηλίανθο, κατά τρόπο που’  οι δείκτες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την άπατη’ ’  παρέμεναν κρυφοί.notheia-ladiou-ispania.jpg

Το τελικό προϊόν, τα οποίο δεν παρουσίαζε’  επίπεδα τοξικότητας ή βλαβών στην υγεία, πωλούνταν’  χύμα σε τρίτους’ ’  που είχαν εμπλακεί στην άπατη και ’ οι όποιοι’  το’  συσκεύαζαν και το τυποποιούσαν με ετικέτες ως ελαιόλαδο.

Υπόψη ότι, οι άπατες στον τομέα του ελαιολάδου, στην Ισπανία, δυστυχώς είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται και εντείνεται. Πριν δυο χρόνια’  Οργανώσεις ’ Παραγωγών επεσήμαιναν ότι ’ αλυσίδες’  διανομής παρουσίαζαν,’  ελαιόλαδο με ετικέτες’  έξτρα παρθένου’  σε τιμές’  κάτω απο τις συνηθισμένες τιμές του εμπορίου, πράγμα που θεωρούσαν ως γεγονός ύποπτο νοθείας. Έλεγχοι απέδειξαν τότε ότι πράγματι υπήρχαν περιπτώσεις’ ’  μη κανονικού έξτρα παρθένου οι οποίες όμως’  δεν αποδόθηκαν σε ευθύνη των συσκευαστών και’  η ’ Σύμβουλος Υγείας της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας Marà­a Jesàºs Montero, επισήμανε’  τότε ότι η άπατη’  αυτή ’ δεν αποτελούσε κίνδυνο για την Υγεία των καταναλωτών!