’ 

Η Ισπανία ζητά Μέτρα από την ΕΕ ενώ η Ελλάδα εφησυχάζει

 

Ενώ στην Ελλάδα αναλωνόμαστε στο να συζητούμε’  απλά τα «χάλια» της κατάστασης που επικρατεί’  στην αγορά του ελαιολάδου χωρίς όμως να προχωρούμε σε κάποιες ενέργειες,’  ευτυχώς στην Ισπανία υπάρχει κάποια κινητικότητα.

Έτσι, προ ημερών η Σύμβουλος Γεωργίας της τοπικής Κυβέρνησης της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας κ. Clara Aguilera’  είχε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας’  της νέας Κυβέρνησης του Λαϊκού κόμματος της Ισπανίας κ. Miguel Arias Caà±ete,’  κατά την οποία’  του εξέθεσε την κατάσταση της ελαιοκομίας της Ανδαλουσίας εξ αιτίας του εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου των τιμών.

dacian_ciolos___arias_caniete.jpgΟ Υπουργός δήλωσε ότι αν η τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου παραμείνει για τέσσερις συνεχείς εβδομάδες κάτω από το όριο’  1,77 ευρώ/κιλό’  θα ζητήσει από την ΕΕ να ενεργοποιήσει το σύστημα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

’ Στην συνέχεια ο Υπουργός’ ’  Arias Caniete στις 11 Ιανουαριου επισκέφτηκε στις Βρυξέλες τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Dacian Ciolos’  και του εξέθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν με τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία’  υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς η Ιδιωτική Αποθεματοποίηση που εφαρμόστηκε τον Σεπτέμβριο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Παράλληλα’  ο κ. Caniete τόνισε’  ότι’  η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στα’  αγροτικά προϊόντα της ΕΕ’  από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών’  αλλά και από τις κακές πρακτικές των’ ’  αγροδιατροφικών αλυσίδων.