’ 

Η Ισπανία ζητά και πάλι αποθεματοποίηση!

Τα αποθέματα της σε κοινό παρθένο είναι πιεστικά και η συγκομιδή πλησιάζει!

elaiourgeio_ispanias.jpgΤην εφαρμογή του μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης’  ζητά και πάλι η Ισπανία από την ΕΕ προκειμένου να βελτιωθούν οι τιμές. Το αίτημα υπέβαλε η’  Υπουργός’  Γεωργίας της Ισπανίας κ. Rosa Aguilar η οποία δήλωσε ότι ο’  Επίτροπος Γεωργίας κ. Dacian CioloÅŸ’  έχει τώρα όλα τα’  αποδεικτικά στοιχεία των τιμών και’  θα πρέπει’  να "ενεργήσει αναλόγως» και να’  θέσει σε εφαρμογή το μετρό της Αποθεματοποίησης.

Το αίτημα της Ισπανίας’  αφορά μόνο’  το κοινό παρθένο (Οξύτητα < 2 βαθμών) για το οποιο υπαρχουν μεγαλα αποθέματα και η τιμή του όποιου,’ ’  σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται έπεσε σε 1,69 € / kg’  την βδομάδα που έληξε στις 11 Σεπτεμβρίου. Επομένως,’ ’  δεδομένου ότι η τιμή κατωφλίου’  της ΕΕ’  για την εφαρμογή Ιδιωτικής αποθεματοποίησης’  για το (κοινό) παρθένο’  είναι 1,71 € / kg, η εφαρμογή του μέτρου είναι πράγματι’  απόλυτα δικαιολογημένη.dexamenes1.jpg
’ ’ ’  Ωστόσο οι τιμές για το Έξτρα Παρθένο’  την ίδια περίοδο ήταν :’  Κόρδοβα 1,90 €, Γρανάδα 1, 85 € , Jaén 1,90 € , Μάλαγα 1, 93, Σεβίλλη 2,06’  και επομένως’  ήταν’  πάνω από το κατώτατο όριο’  του 1,77 € / kg. που ορίζει ο κανονισμός. Επίσης για το Βιομηχανικό’  (Λαμπαντε) η τρέχουσα τιμή ήταν 1,62 € / kg και επομένως ήταν και αυτή πάνω από το κατώτατο όριο’  του’  1,52 € / kg που ορίζει ο Κανονισμός.
’  Με το θέμα’  απασχολούνται’  σχεδόν όλες οι μεγάλες’  Αγροτικές’  Οργανώσεις της Ισπανίας όπως Ομοσπονδίας Αγροτικών Επιχειρήσεων της Ανδαλουσίας’  (FAECA), η Συντονιστική Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG), η’ ’  Ένωση Νέων Αγροτών’  (ASAJA) κ.α. οι οποίες με δηλώσεις τους υπογραμμίζουν’  ότι η αποθεματοποίηση είναι το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκαμψη των τιμών και ότι’ ’  Βρυξέλλες’  δεν έχουν πλέον’  «καμία δικαιολογία." να μην το εφαρμόσουν.