’ 

Συνεταιρισμοί και Ελαιοκομία’  Βίοι Παράλληλοι.

Ανάγκη για ρεαλιστικές προτάσεις’  στο Νομοσχέδιο Συν/σμων

Απόψεις’  ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ

Η αναμενόμενη επί έτη ανασυγκρότηση των Συνεταιρισμών φαίνεται ότι αρχίζει να μπαίνει επί τέλους σε’  κάποιο σίγουρο’  δρόμο’  όπως προκύπτει από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Σκανδαλίδη’  σύμφωνα με τις οποίες το σχετικό’  Νομοσχέδιο’  τίθεται ήδη σε διαβούλευση και σε λίγους μήνες θα αποτελει Νόμο του Κράτους.

Η’  εξελιξη αυτή βέβαια έχει κρίσιμη σημασία για ’ ’ το μέλλον ολόκληρης της αγροτικής οικονομίας και στην ’ Κρήτη ’ ιδιαίτερα για το μελών της ’ ’ Ελαιοκομίας ’ που αποτελει βασικό κλάδο της αγροτικής και’  συνολικής οικονομίας της.

Η τύχη του ελαιολάδου, του κυριότερου ιστορικά προϊόντος της Κρήτης, όπως έχει γίνει πλέον κατανοητό,’  είναι στενά’  συνδεδεμένη με την τύχη των Συν/σμων.

Συνεταιρισμοί και Ελαιοκομία βαδίζουν χρόνια τώρα αναγκαστικά σε βίους’  παραλλήλους. ’ Και η κακοδαιμονία των Συνεταιρισμών’  κάνεις δεν αμφιβάλλει ότι’  αποτελει βασικό λόγο και της ανάλογης κακοδαιμονίας που ταλανίζει’  και’  στην εμπορία του ελαιολάδου.

__.jpgΌλοι θυμούνται ότι’  η εποχή του 1985-1995 που η εμπορία του ελαιολάδου στην Κρήτη γινόταν κατά 80% από τις ΕΑΣ, με όλα τα τρωτά και τα προβλήματα της, ήταν συγκριτικά πάντα, αρκετά καλύτερη από ότι σημερινή.’  ’ Τελευταία’  που η κυριαρχία των Συν/σμων περιοριστικέ ’ σε ένα ασήμαντο ’ και ανίκανο να επηρεάσει τις εξελίξεις ποσοστό εμπορίας κάτω του 10% , οι ’ ’ καταστρεπτικές για τους ελαιοπαραγωγούς συνέπειες είναι γνωστές.

’ Και βέβαια η ανάλυση των αιτίων και η απόδοση ευθυνών για την εξελιξη αυτή αποτελει μια αναγκαιότητα. Ωστόσο όμως μεγαλύτερη αναγκαιότητα αποτελει σήμερα το πώς, διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος, θα πορευτούμε στο μέλλον!’ 

Απο τις στήλες των Χ.Ν. αρκετές φόρες έχουμε αναλύσει’  ότι «οι παραγωγοί δεν πρόκειται ποτέ να’  έχουν καλές τιμές για το προϊόν τους αν δεν μετέχουν και ’ ίδιοι στην εμπορία του». Και αυτό το αντιλήφτηκαν πολλοί παραγωγοί που άρχισαν να πωλούν έστω και άτυπα το ελαιόλαδο τους ’ παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες,’  κατευθείαν στον καταναλωτή. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γενικευτεί και η από κοινού εμπορία είτε με συνεταιρική μορφή είτε με οποία άλλη εταιρική μορφή και του χύμα και του τυποποιημένου,’  αποτελει μονόδρομο! _.jpg

Γιαυτό κάνεις δεν πρέπει κανείς να αντιπεράσει την ευκαιρία να διατυπώσει την άποψη του για το’  Νομοσχέδιο,’  ’ με την συνήθη αδιαφορία και το τίποτε δεν’  θα γίνει! Γιατί αν έτσι πιστεύουμε, πράγματι τίποτα δεν θα γίνει!

Η ΠΑΣΕΓΕΣ , ’ που φαίνεται πως αλλάζει μορφή και αποστολή με ανακοίνωση της αξιολογεί ως θετικό ’ το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ανοίγει το θέμα της ανασυγκρότησης του Σνεταιριστικού κινήματος, όσο και τις βασικές κατευθύνσεις που διατύπωσε ο Υπουργός και δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στην διαβούλευση με ειλικρινή διάθεση.

Η ΓΕΣΑΣΕ επίσης δια του Προέδρου της κ. Γωνιωτακη δήλωσε ότι το γεγονός είναι θετικό και ότι ’ τις συγκεκριμένες θέσεις της θα παρουσιάσει μόλις υπάρξει το ακριβές κείμενο του Νομοσχεδίου.