’ 

Προχωρεί η συγκομιδή με’  κυμαινόμενες ενδείξεις ’ για την ποιότητα και σχετικά καλές αποδόσεις.

sigkomidi.jpgΆρχισε και επεκτείνεται σε όλη την Κρήτη η ’ συγκομιδή του ελαιόκαρπου με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τελευταία (αρκετές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες) να είναι ευνοϊκές για την εξέλιξη του καρπού και την μη εξέλιξη του Δάκου. Το αποτέλεσμα βέβαια θα είναι καλύτερο εάν ακολουθήσουν μέρες με ηλιοφάνεια’  ώστε να ευνοηθεί και ο σχηματισμός του λαδιού στον καρπό’  που όπως είναι γνωστό πραγματοποιείται κυρίως το Φθινόπωρο.

Οι πρώτες ενδείξεις’ για την ποιότητα του ελαιολάδου δεν κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές καθώς οι οξύτητες στο παραγόμενο ελαιόλαδο κυμαίνονται κατά μ.ο. στα Ελαιοτριβεία από 0,4 έως 0,6 βαθμούς για τα ελαιόλαδα από τις ελιές που συγκομίζονται με ραβδισμό. Ωστόσο, παρατηρούνται και περιπτώσεις με παρτίδες λιανολιάς εμφανίζονται με οξύτητες 1-2,5 βαθμούς πράγμα που δείχνει ότι υπάρχουν περιοχές με σημαντικές δακοπροσβολές.

Οι ενδείξεις για τις’  αποδόσεις κρίνονται σχετικά καλές για την αρχή της περιόδου και κυμαίνονται’  από 4,5-5,7/1

Τα αποτελέσματα για την ποιότητα, οπωσδήποτε,’  ’ ’ δεν μπορούν να αποδοθούν στην’  κακή εφαρμογή της δακοκτονίας, διότι βρισκόμαστε στην αρχή της συγκομιδής και όπως είναι γνωστό, πρώτα συγκομίζονται τα ελαιόδεντρα που είναι πιο ευαίσθητα’ για δακοπροσβολή. Στην πορεία με την πρόοδο της συγκομιδής αναμένεται να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, εκτός εάν φανεί ότι η εφαρμογή της ’ δακοκτονίας όπως υποστηρίζουν πολλοί ’ παραγωγοί’  είχε, πράγματι, ’ πολύ δυσμενείς συνέπειες».