Ραγδαία αύξηση της Ελαιοκαλλιέργειας
’ στην Τουρκία.
Φιλοδοξεί να γίνει’ δεύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο’ αλλά ’ η ίδια’ καταναλώνει’ ’ πολύ’ λίγο ελαιόλαδο . ’
Έντονη φαίνεται να είναι η ενεργοποίηση της’ Τουρκίας στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας στοχεύοντας να καταστεί η δεύτερη μετά την Ισπανία Ελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου. Αυτό επισημαίνεται σε’ ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβούλιου Ελαιολάδου (ΔΣΕ) στην οποία αναφέρεται’ ότι η Τουρκία κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των ελαιοδέντρων της’ κατά 35% τα τελευταία έξι χρόνια. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η’ ελαιοκαλλιέργεια σήμερα στην Τουρκία καλύπτει’ ’ 7,9 εκατ. στρέμματα και’ επεκτείνεται με στόχο να φθάσει ’ στα 10 εκ. στρ. το 2015.
Στα πλαίσια αυτά όπως, αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΣΕ ’ η Τουρκία, η οποία επανήλθε πριν ένα χρόνο σαν Μέλος’ στο’ Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου’ από το όποιο είχε’ αποχωρήσει πριν αρκετά χρόνια, πρόκειται να φιλοξενήσει την 17η Έκτακτη Σύνοδό ’ του στην Κωνσταντινούπολη, ’ μεταξύ 27 Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2011. Για το λόγο αυτό η ’ ’ Τουρκία’ έχει επιλεγεί ως’ επίκεντρο στο τελευταίο’ ενημερωτικό δελτίο του ΔΣΕ’ με παρουσίαση των βασικών στοιχείων της ελαιοκομίας της.
Οπωσδήποτε, όπως φαίνεται, από τα στοιχεία που παρουσιάζονται, υπάρχει πράγματι, μια αξιόλογη ενεργοποίηση της Τουρκίας στην ελαιοκομία με την φυστευση νεων υπέρπυκνων ελαιώνων των οποιων η βιωσιμότητα υποψη ότι’ αμφισβητείται και’ την παροχή αρκετών επιδοτήσεων. Όμως’ τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο φιλόδοξος’ στόχος’ να καταστεί η Τουρκία δεύτερη ελαιοπαραγωγικός χώρα του κόσμου,’ φαίνεται να’ απέχει πολύ από την πραγματικότητα!’ Τα 10. εκ. στρ. που φιλοδοξεί’ η Τουρκία να φθασει. το 2015’ μολις πλησιαζουν’ την εκταση’ της ελαιοκαλλιεργειας της Κρητης’ η οποια σήμερα,’ ’ παρα τα δεινα της,’ υπερβαινει τα 10 εκ. στρ.!
Σύμφωνα πάντα’ με τα στοιχεία που παραθέτει’ η ανακοίνωση,’ ’ στην Τουρκία σήμερα’ οι ελαιώνες που κατά 72%’ προορίζονται για’ ελαιόλαδο και κατά 28% για επιτραπέζιες’ ελιές. Υπάρχουν επισης 105.000 στρ. με’ ’ βιολογική καλλιέργεια’ ελιάς και άλλα’ 73.000 στρ. που αναμένουν’ πιστοποίηση.
Στην Τουρκία κατά το 2010,’ υπήρχαν’ ’ 1.250 ελαιοτριβεία, από τα οποία 1.100 ήταν σύγχρονα Φυγοκεντρικά’ τριών και δυο Φάσεων,’ 50 Κλασσικά με πιεστήρια και 100 παραδοσιακά ζωοκίνητα. Υπήρχαν επίσης 400 ραφιναρίες ελαιολάδου και 9 Πυρηνελαιουργεία
H παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία’ ’ κυμαίνεται πολύ, ’ ’ λόγω παρενιαυτοφορίας αλλά παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση. Το 2009/10 η παραγωγή’ ήταν’ 147.000 τόνοι που ισοδυναμεί με το 5% της Παγκόσμιας παραγωγής και’ έφερε την Τουρκία έκτη μετά την Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Συρία, Τυνησία. Για το 2010/11 εκτιμάται ότι η παραγωγή θα φθάσει τους 160.000 τόνους παρουσιάζοντας αύξηση +9%
Οι εξαγωγές της Τουρκίας σύμφωνα με υπηρεσιακές εκτιμήσεις θα φτάσουν τα επόμενα 5 χρόνια τους 300.000 τόνους.
Χαμηλή κατανάλωση ελαιόλαδου και υψηλή σπορέλαιων.
Περίεργο όμως είναι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι παρά τις εξαιρετικές προοπτικές’ ’ της παραγωγής ελαιολάδου στην Τουρκία, το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει μόνο το 9% από τα’ 1,3 εκατ. τόνους φυτικών ελαίων που καταναλώνεται στη χώρα.
Το χαμηλό αυτό επίπεδο οφείλεται στην μη’ ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τις υγιεινές ιδιότητες’ του ελαιόλαδου. Πάντως,’ όταν οι Τουρκικές αρχές υγείας άρχισαν’ να συμβουλεύουν ’ τους Τούρκους’ να συμπεριλάβουν το ελαιόλαδο στη διατροφή τους, η κατανάλωση άρχισε να αυξάνεται, ανεβαίνοντας από το 50.000 τόνους το’ 2005/06 σε 110.000 τόνους το 2009/10.
Η ανά κεφαλή κατανάλωση ’ που στην Ελλαδα αναφερεται ως 20 κιλα/ετος στην Τουρκία αναφερεται σε 1,4 κιλά για το 2010, με εκτιμηση να φθάσει ’ τα 5 κιλά μέχρι το 2015.