’ 

Σπορέλαια χρωματισμένα με χλωροφύλλη αντί ελαιόλαδο...στην Ιταλία!

Κινητοποίηση’ ’  υπηρεσιών’  ελέγχου’  στην Ιταλία, απραξία και αδιαφορία’  στην Ελλάδα !

xromatismena_sporelaia.jpgΤα τεχνάσματα που μετέρχονται πολλοί για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές ότι τους προσφέρουν όχι απλά ελαιόλαδο αλλά ελαιόλαδο έξτρα παρθένο φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό. Στην Ιταλία διαπιστώθηκε ότι σε πολλά εστιατόρια και πιτσαρίες συχνά προσφέρεται στην πελατεία ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,’  σπορέλαιο το όποιο όμως είναι χρωματισμένο με χλωροφύλλη για να εξαπατά τους καταναλωτές.

Το ελαιόλαδο αυτό το οποίο παρουσιαζόταν’  σε επιτραπέζιους περιέκτες (φιάλες) χωρίς την ένδειξη του τυποποιητή και χωρίς ετικέτα και’  μάλιστα σε’  περίοδο με υψηλό τουρισμό όπως καλοκαίρι, ανάγκασε το Ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας να αντιμετωπίσει αυτή
την απάτη’  οργανώνοντας’  μια καμπάνια εντατικών ελέγχων του Κεντρικού Οργανισμού Καταστολής των νοθειών που άρχισε στις 18 του Ιούλη και θα τελείωσε στις 16 Σεπτέμβρη.

Στόχος της καμπάνιας αυτής θα είναι’  η επίβλεψη του κυκλώματος προμήθειας, ο έλεγχος της ποιότητας του προτεινόμενου ελαιολάδου και η προσφορά του στην πελατεία μόνον σε περιέκτης με ετικέτα.

’ Στις 400 περιπτώσεις που ελέχθησαν το πρώτο δεκαήμερο του Αύγουστου διαπιστώθηκαν καμιά δεκαριά’  με ανωμαλίες.

Παράλληλα,’  όπως πληροφορούμαστε,’  η Ιταλική αντιπροσωπεία στην Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Ε. πρότεινε ότι’  τα ελαιόλαδα που παρουσιάζονται στις μονάδες ομαδικής εστίασης (εστιατόρια, κ.λπ.) πρέπει να είναι σφραγισμένα και να φέρουν την ανάλογη σήμανση στις ετικέτες. Οι περισσότερες όμως αντιπροσωπείες αντιτάχθηκαν προτείνοντας ότι αυτό θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα απορρίμματα των πολλών συσκευασιών, τις διαφορετικές πρακτικές που εφαρμόζονται στα κράτη και επιπλέον διοικητικά βάρη από τους επιπλέον ελέγχους που θα προκύψουν. Επίσης εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι εφικτή η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης και’  πρότειναν να παραμείνει προς το παρόν ως έχει.

Η Επιτροπή πρότεινε εναλλακτικά ότι το θέμα θα μπορούσε ενδεχομένως να ρυθμιστεί εθνικά, ή με πιλοτική εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου, ή να παραμείνει ως έχει.

Στην Ελλάδα σπορέλαια χωρίς .....χλωροφύλλη στα τηγανητά και’  ελαιόλαδο’  χωρίς προστασία πάνω στα’  Τραπέζια!’ ’ 

’ ’ ’  Στην Ελλάδα’  είναι γνωστό ότι ladi_sthn_taverna.jpgστα πλείστα των Εστιατόριων και Ταβερνών πάνω στα Τραπέζια’  υπάρχουν διαφανή φιαλίδια με ελαιόλαδο χωρίς βέβαια ετικέτα,’  προφανώς για να προσελκύσουν τον πελάτη!.’  Ωστόσο το Ελαιόλαδο αυτό, μετά από λίγες μέρες με την έκθεση του στο φως και μάλιστα στον ήλιο’  οξειδώνεται πλήρως και όχι μόνο δεν έλκει’  αλλά αντίθετα απωθεί τον πελάτη!

’ ’  Στην Ελλάδα επίσης, όπως’  είναι πλέον γνωστό,’  στις πλείστες των περιπτώσεων τα τηγανητά γίνονται με σπορέλαια που’  χρησιμοποιούνται 10/αδες φορές’  αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι γίνονται με ελαιόλαδο! Το πρόβλημα προτάθηκε από τον’  ΣΕΔΗΚ να αντιμετωπιστεί με’ ’  την’  καθιέρωση της υποχρεωτικής αναγραφής του είδους των λαδιών που χρησιμοποιούνται σε όλα ανεξαιρέτως τα φαγητά και ιδίως στα τηγανητά η οποία μπορεί να ρυθμιστεί’  με ειδική τροποποίηση της ετοιμαζόμενης αναμόρφωσης της Αγορανομικής Νομοθεσίας.’