’ 

Σημαντικά τα Αποτελέσματα της Συνάντησης ΣΕΔΗΚ - Περιφέρειας

Επανεξέταση του ΠΟΠ Κρήτη-Προώθηση Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης -’  Διοργάνωση Ημερίδας και Συναντήσεων για Ελαιόλαδο

___________.jpg’ Σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα’  της Συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΔΗΚ με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη που έγινε την Τρίτη 15 Μαρτίου ’ στα Γραφεία της Περιφερείας Κρήτης στο Ηράκλειο.

Στην Αντιπροσωπεία του ΣΕΔΗΚ’  συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο Αντιπρόεδρος Λευτέρης Αμπαδιωτάκης και Αντιδήμαρχος Χανίων, ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκος Μιχελάκης, ο Σταύρος Ξυλούρης Αντιδήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Αφορδακός Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου και ο Αλέξανδρος Λαζαρίδης Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση ήταν:

  • ü Το αίτημα που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ προς ΥΑΑΤ με Υπόμνημα του για την ενεργοποίηση της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης
  • ü Οι δράσεις του ΣΕΔΗΚ για προώθηση Κρητικής Διατροφής (Εκδόσεις Βιβλίων, Δίκτυα «ΕλαιοΓευσίες», Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, Προετοιμασία νέας έκδοσης), η πρόταση Χορηγίας της νέας έκδοσης «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» από την Περιφέρεια και η ανάπτυξη συνεργασίας με Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας.
  • ü Η εξέταση της σκοπιμότητας προώθησης Φακέλου για αναγνώριση ελαιολάδου ΠΟΠ ή ΠΓΕ Κρήτη.
  • ü Η υποστήριξη των προτάσεων που υποβληθήκαν από τον ΣΕΔΗΚ στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας» σε συνεργασία με Φορείς της Κύπρου.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετά το τέλος της Συνάντησης

δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το μεγάλο μας μέλημα ως Περιφέρεια Κρήτης είναι να προωθήσουμε όσο το δυνατόν τα αγροτικά μας προϊόντα και τον τουρισμό μας. Και κοινή διαπίστωση είναι ότι αν δεν υπάρξει συνεργασία και συστράτευση δυνάμεων δεν μπορούμε να επιτύχουμε το στόχο αυτό.

Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ’ εντός του επόμενου τριμήνου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη μια ημερίδα για το ελαιόλαδο της Κρήτης, όπου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στελέχη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επίσης ο ΣΕΔΗΚ και ’ εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων από ολόκληρο το νησί. Βασικός στόχος της διευρυμένης αυτής ημερίδας, θα είναι να δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις προκειμένου να υπάρξει ενιαία στρατηγική από Ενώσεις και ιδιώτες για την προώθηση του ελαιολάδου ιδιαίτερα στην διεθνή αγορά.

Στα πλαίσια της Ημερίδας θα γίνει, όπως είπε ’ συζήτηση και για την αναγνώριση Ελαιόλαδου Προστατευόμενης ’ Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενη Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), οπότε και αναμένεται να ξεκαθαριστεί η τελική θέση και της Περιφέρειας, του ΣΕΔΗΚ και των άλλων εμπλεκομένων Φορέων η οποία θα αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των παραγωγών της Κρήτης.

’ Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης αφού επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η συμπόρευση και οι θετικές συνέργειες για την προώθηση των συμφερόντων των ελαιοπαραγωγών είναι μονόδρομος,’  εκτίμησε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή και ότι ηδη προετοιμάστηκε το έδαφος για συγκεκριμένες συνεργασίες με την Περιφέρεια.

Προς το παρόν τόνισε ότι όλοι πρέπει να ενδιαφερθούμε για την επιτυχία της εφαρμογής του Μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης το οποίο ο ΣΕΔΗΚ ζήτησε και το ΥΑΑΤ αποδέχτηκε υποβάλλοντας ανάλογο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ηδη το εξετάζει θετικά. Οι επιλέξιμοι’  Φορείς για την Αποθεματοποιη όπως είναι τα πλείστα των Ελαιοτριβείων, Συν/σμων’  και ΕΑΣ του νησιού οφείλουν να ανταποκριθούν’  και να συμμετάσχουν προς το συμφέρον το δικό τους αλλά και των πελατών και συνεταίρων τους ελαιοπαραγωγών. Υπόψη όπως είπε ότι το 2009 όταν εφαρμόστηκε το Μέτρο και μονό με την ανακοίνωση του συντέλεσε σε μια σταδιακή αύξηση των τιμών που τις οδήγησε από το 1,80 τον Μάιο στο 2,45 τον Σεπτέμβριο.

Πέραν των άλλων όμως σημαντική είναι και η επιδότηση που θα εισπράξουν εκείνοι που θα συμμετάσχουν η οποία το 2009 ήταν περίπου 0,24 ευρώ ανά κιλό.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης’  αποφασίστηκε’  να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση στο Δήμο ’ Ρεθύμνου μεταξύ του ΣΕΔΗΚ και του «Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας» προκειμένου να υπάρξει συνεργασία στην σύγκλιση των ενεργειών για την προώθηση του Κρητικού ελαιολάδου στην εσωτερική και κυρίως στην διεθνή αγορά.