’ 

Εκστρατεία’  ΣΕΔΗΚ - Εκπαιδευτικών για ανάδειξη της Ελιάς και του Ελαιολάδου στα Σχολεία

Οργάνωση εκδηλώσεων’  «Γνωρίζω την Ελιά» στα Νηπιαγωγεία και Α΄ Δημοτικού

 

’ ’ ’  Συνεχίζοντας τις προσπάθειες για ενημέρωση’  της νεολαίας ’ για την πολιτιστική’  και περιβαλλοντική σημασία της ελιάς στην Κρήτη και την υγιεινή αξία του ελαιολάδου, ’ ο ΣΕΔΗΚ ’ σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας αλλά και τους ίδιους τους ’ Εκπαιδευτικούς, ’ ’ επιχειρεί τώρα μια νέα προσπάθεια προσέγγισης της νεολαίας με μια σειρά ’ από εκδηλώσεις, ’ αρχίζοντας από ’ τους’  μαθητές Νηπιαγωγείων και της Α΄ Δημοτικού.

’ ’ ’ ____.jpg Οι εκδηλώσεις αυτές , ’ που ’ θα έχουν τον’  τίτλο «Γνωρίζω την Ελιά», ’ αποτελούν συνέχεια της συνεργασίας του ΣΕΔΗΚ με την Π/θμια και Δ/θμια Εκπαίδευση’ ’  στην Κρήτη που άρχισε από το 2009 με συναντήσεις και συνεργασίες με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας ’ και συνεχίστηκε ’ με συμμετοχή’  400 και πλέον εκπαιδευτικών’  σε σειρά επιτυχημένων περιηγητικών ’ εκδηλώσεων και ειδικών ημερίδων που οργανωθήκαν σε όλους τους Νομούς της Κρήτης.

’ ’ ’ ’  Βασικός στόχος της’  νέας προσπάθειας’  είναι η’  ενημέρωση και πρόκληση του ενδιαφέροντος των μικρών μαθητών των Νηπιαγωγείων και της Α΄ Δημοτικού αλλά’  και’  η’  ευαισθητοποίηση των γονέων’ ’  και ’ του ευρύτερου ’ κοινού στα’  προβλήματα που προκύπτουν από τον παραμερισμό του ελαιολάδου και την στροφή προς τα επικίνδυνα σπορέλαια.

’ ’ ’  Πως θα γίνουν οι ’ Εκδηλώσεις ’ «Γνωρίζω την Ελιά»

’ ’  Η όλη προσπάθεια θα βασιστεί στην αξιοποίηση του Αίολου Βιβλίου «Γνωρίζω την Ελιά»’  του όποιου την έκδοση επιχορήγησε ο ΣΕΔΗΚ. Το βιβλίο αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν βιβλιοτετραδιο, ’ γραμμένο από ειδικούς, αποτελει μια δημιουργική διασκέδαση που’  διασκεδάζει και παράλληλα ενημερώνει ’ με σχηματικές παραστάσεις,’  ζωγραφική, ερωτήματα, αινίγματα κ.α. που αναφέρονται στο δέντρο της ελιάς, τον καρπό της, το ελαιόλαδο, αλλά και την παρουσία τους’ ’  στην αρχαιότητα στους ολυμπιακούς αγώνες, την βίβλο, την λαογραφία’  κ.α.

’ ’ ’  Το βιβλιο θα χορηγηθεί δωρεάν σε’  Νηπιαγωγεία’  και τάξης Α' ’ Δημοτικού ’ που οι εκπαιδευτικοί τους θα θελήσουν να συνεργαστούν στο πρόγραμμα και ’ να οργανώσουν στα Σχολειά τους ’ διαφορές δράσεις σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Παιδεύσεις, τον ΣΕΔΗΚ και τους Δημους. Ειδική ενημέρωση έχει ήδη γίνει με έγγραφο του ΣΕΔΗΚ που στάλθηκε μέσω των Υπευθύνων στα Σχολεία. selida1.jpg

’ ’ ’  Οι Εκπαιδευτικοί που θα ’ συμμετάσχουν θα αναλάβουν την υποχρέωση’  να οργανώσουν στα Σχολεία τους σε χρόνο’  που ’ θα επιλέξουν οι ίδιοι,’  ’ ’ μια’  ενημέρωση των μαθητών’ ’  με την συμπλήρωση των ερωτημάτων και σχεδίων του Βιβλίου «Γνωρίζω την Ελιά» .

’ ’ ’ ’  Στην συνέχεια οι ίδιοι θα ’ ’ ελέγξουν και θα αξιολογήσουν τα’  συμπληρωμένα βιβλία’  δίδοντας στα παιδιά περισσότερες εξηγήσεις και θα επιστρέψουν τα βιβλία στα παιδιά για ενθύμιο. ’ ’ 

’ ’ ’  Στην συνεχεία σε χρόνο που θα οριστεί με συνεργασία με τους Υπευθύνους και τον ΣΕΔΗΚ ’ θα οργανώσουν ’ εκδήλωση - γιορτή ’ με το όνομα « Γνωρίζω την Ελιά» ’ ’ ’ στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν’  γονείς,’ ’  συγγενείς και φίλοι’  αλλά και εκπρόσωποι της Εκπαίδευσης, του ΣΕΔΗΚ και των Δήμων στην οποία θα βραβευτούν τα παιδιά και το Σχολειό .

’ ’ ’ selida2.jpg Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ’ μπορεί να περιλαμβάνει σύντομες ενημερωτικές ομιλίες από ειδικούς, προβολή ντοκιμαντέρ, ειδικά δρώμενα από τα παιδιά ’ ’ ’ και’ ’  απονομή του Βραβείου ’ της Μινωικής Ελιάς στα παιδιά και στο Σχολειό ενώ στις οικογένειες των παιδιών που θα παραβρεθούν θα δοθεί ένα βιβλιο «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη» ’ και στο Σχολείο θα προσφερθεί μια πλήρης σειρά των Εκδόσεων (Βιβλίων, Φυλλαδίων,)’  DVD ’ κλπ υλικού του ΣΕΔΗΚ.

’ ’  Η εκδήλωση μπορεί να περιλάβει και επί πλέον δράσεις που θα επιλέξει ο Εκπαιδευτικός η και ’ ’ παρουσίαση παρασκευασμάτων ’ με’  βάση ελιές και λάδι που θα προετοιμάσουν εθελοντικά μητέρες των παιδιών του Σχολείου.

Σχολειά που εκδήλωσαν ’ ενδιαφέρον συμμετοχής

Σημειώνεται ότι ήδη αρκετά Σχολεία, ιδιαίτερα από τις παριοχές Λασιθίου και Ηρακλείου δήλωσαν ’ συμμετοχή ’ και’  ήδη τους εστάλησαν τα ανάλογα Βιβλία. Τα Σχολειά αυτά είναι:

Λασίθι: 2ο Νηπιαγωγείο Αγ. Νικολάου, Νηπιαγωγείο Παλαικάστρου,1ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου,3ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας

Ηράκλειο: Νηπιαγωγείο Προφήτη Ηλία, ΙΔ Νηπιαγωγείο «Ροδομηλιά», 6ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, 53ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Νηπιαγωγείο Κ. Ασιτών, Δημοτικό Σχολείο Μαράθου

Ρέθυμνο:5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, Νηπιαγωγείο Σελλιών, Δημοτικό Σχολείο Σισών

Χανιά: Νηπιαγωγείο Αγ. Σαράντα, Νηπιαγωγεία και Α’  Δημοτικου Σχολειου Περβολίων

’ ’  Αλλα Σχολεία που’  ενδιαφέρονται’ ’  να συμμετάσχουν μπορούν να πάρουν ’ περισσότερες πληροφορίες από τους’  Υπευθύνους της περιοχής τους’  η τον ΣΕΔΗΚ ( τηλ. 28210 50800), να συμπληρώσουν το συντομότερο ’ την’  Δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ακολουθεί και να την στείλουν στο φαξ 28210 50818.

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο Πρόγραμμα «Γνωρίζω την Ελιά»

Όνομα Σχολείου ........................................................................

Δ/νση ..........................................................................................

Τηλεφωνά: ........................ Φαξ............................ E-mail ......................

Τάξη που ενδιαφέρεται: ........................ Αριθ. Μαθητών ............................

Ενδιαφερόμενος’  Εκπαιδευτικός

’ ’ ’ ’ ’ ’ 

’ ’ ’ ’ ’  Κινητό’  : ........................... Φαξ ............................ E-mail ......................

Χρόνος οργάνωσης (περίπου)

Διαγωνισμός ............................................

’ Εκδήλωση; ............................................

’ Πρόταση’  επί πλέον δράσεων η τροποποιήσεων

Όνομα εκπαιδευτικού

Υπογραφή