Άρχισε η συγκομιδή, με ’ καθηλωμένες τις τιμές’ στην Κρήτη

’ και αυξημένες στην Πελοπόννησο για τα νέα ελαιόλαδα ’ 

Άρχισε η συγκομιδή,’ με τις τιμές να παραμένουν καθηλωμένες’  στην Κρήτη ενώ’ ’  παρουσιάζουν’  αύξηση για τα λάδια νέας σοδειάς στην’  Πελοπόννησο, όπως επεσήμανε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης’ τυπου’ ο Επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., Δρ. Νίκος Μιχελάκης.

dsc_0270i.jpgΌπως ανέφερε ο κ. Μιχελάκης: «Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου ήδη άρχισε σε αρκετές περιοχές των Χανίων, όπως στην Κίσσαμο, στο Κολυμπάρι, στον Άστρικα, στον Πλάτανο και στο νότιο Ρέθυμνο, ενω’ στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου’ αναμένεται να καθυστερήσει και να αρχίσει στα τέλη Νοεμβρίου έως αρχές Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες ενδείξεις’ για την ποιότητα του ελαιολάδου δεν κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές καθώς οι οξύτητες στο παραγόμενο ελαιόλαδο στην Κρητη κυμαίνονται από 0,4 έως 0,6 βαθμους στην περιοχή του Κολυμπαρίου,’  0,5 στην περιοχή του Πλατάνου ενω παρομοιες ειναι’  και για τα ελαιολαδα απο τις ελιες που συγκομιζονται με ραβδισμο και στα Νοτια’ του ’ Ρεθύμνου. Οπωσδήποτε, ο ελαιόκαρπος που’ συγκομίζεται με φυσική πτώση πάνω σε δίκτυα’ σε περιοχές των Χανίων και του Ρεθυμνου’ απο ποικιλίες Τσουνατης και Χονδρολιας ’ διδει πολύ μεγαλύτερες οξύτητες της τάξεως των πέντε’  έξι’ και 10 ’ βαθμών.

Τα αποτελέσματα αυτά βεβαια ’ δεν μπορούν να αποδοθούν στην’  κακη εφαρμογή της δακοκτονίας, διότι βρισκόμαστε στην αρχλη της συγκομιδής και όπως είναι γνωστό, πρώτα συγκομίζονται τα ελαιόδεντρα που είναι πιο ευαίσθητα’ για δακοπροσβολή», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε: οτι «στην πορεία με την πρόοδο της συγκομιδης αναμένεται να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα’ , εκτός εάν φανεί ότι η εφαρνμογη της ’ δακοκτονίας οπως υποστηριζουν οι παραγωγοί’  είχε, πράγματι, ’ πολύ δυσμενείς συνέπειες».

Σχετικά με τις τιμές που αφορούν το ελαιόλαδο παλαιάς εσοδείας ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι κυμαίνονται στην Κρήτη από 2 έως 2,20 ευρώ το κιλό, ενω’  για’ τα ελαιόλαδο νέας εσοδείας,’ στην Πελοπόννησο, κυμαίνονται μέχρι 2,45 ευρώ το κιλό.

«Αυτό βέβαια αποτελει μια’ καλή ένδειξη, για την αρχή της περιόδου»’ καιτοι, ’ οπως σημείωσε, ’ "η αυξημενη παραγωγή 1,4 εκ. τονους ’ που’ ’  οπως αναφερεται απο το Διεθνές Συμβουλιο Ελαιολαδου αναμενεται ’ στην Ισπανια, εάν πραγματι’  θα ειναι τόσο μεγαλη, ’ δεν ειναι βεβαιο οτι θα αφησει ανεπηρέαστες τις τιμές και στις αλλες’ ’ ’ χωρες. Αυτο, τονισε, ’ θετει επι ταπητος’  την επανεξεταση’ ’ της ’ μεθοδολογίας’ ’ ’ με την οποια εκτιμουν τα’  διαφορα Κρατη την παραγωγή ’ τους, γιατι υπαρχει φοβος πως’  οι’  εκτιμησεις ειναι επηρεασμενες ’ απο την εποχη των επιδοτησεων ανα κιλο, με συνεπεια να ’ δημιουργείται κλιμα υπερπροσφορας που οπωσδηποτε’ λειτουργεί σε βαρος των τιμών.’