’ 

Ανομβρία πλήττει την ελαιοπαραγωγή της Ισπανίας.

’ Κίνδυνος πτώσης κατά’ ’  30% της παραγωγής.

anomvria_sthn_ispania.jpgΕνώ στην Κρήτη’  ευτυχώς είχαμε τελευταία κάποιες αξιόλογες’  βροχοπτώσεις,’ ’  στην Ισπανία η’  ασυνήθιστη ζέστη και τέσσερις μήνες χωρίς βροχή έχουν προκαλέσει φόβους για’  30%’  πτώση’  της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ’  η έναρξη της συγκομιδής βρίσκεται ήδη πολύ κοντά,’  η κατάσταση’  στις μη’  αρδευόμενες (ξερικές)’  ελιές, οι οποίες αποτελούν το 60% του συνόλου στην Ισπανία,’  είναι ανησυχητική.

Η Αγροτική Οργάνωση COAG δήλωσε’ ’  ότι οι περιοχές’  Κόρδοβα και Σεβίλλης χρειάζονται βροχή. Αν δεν υπάρξει βροχή’  στο επόμενο 10/ημερο η παραγωγή της Περιφέρειας (της Ανδαλουσίας) θα μειωθεί κατά’  25 % ( 30% στο’  Χαέν και περίπου 20% στην Κόρδοβα)

Και τα πράγματα είναι χειρότερα στην περιφέρεια’  Καταλονίας, σύμφωνα με την Ένωση Αγροτών, γιατί η σοβαρή ξηρασία πλήττει πολλούς ελαιώνες και έχει ήδη προκαλέσει’ ’ ’  απώλειες στο μισό της αναμενόμενης συγκομιδής με’  οικονομική ζημία 18 εκατ. ευρώ.

Ο Ισπανός Βιολόγος Emilio Torres δηλώνει ’ ότι οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και η έλλειψη νερού μεγάλη για αυτήν την εποχή. Η εμφάνιση των ελαιώνων’ ’ ’  είναι η καλύτερη απόδειξη’ ’  για το τι’  συμβαίνει. Επομένως, η ελαιοποίηση δηλαδη ο σχηματισμός του’  ελαιολάδου στον καρπό,’ ’  δεν’  εξελίσσεται ’ ομαλά.’  Έτσι, κατά’  την περίοδο αυτή περίπου 250.εκ στρέμματα’  αρδευόμενοι (νόμιμα ή παράνομα) ελαιώνες’  στην Ισπανία δεν έχουν’  σοβαρό’  πρόβλημα,’  τα υπόλοιπα 306.εκ. στρέμματα’  στο Jaén που εξαρτώνται από την βροχή βρίσκονται σε’  κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, η’  κατάσταση’  αυτή προκαλεί’  προβλήματα’  και στους παραγωγούς ελαιολάδων’  ποιότητας. Ελαιόλαδα’  "γκουρμέ" τα οποία απαιτούν’ ’  εναρξη συγκομιδής στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου δεν μπορούν να επιτευχθούν’  σε σημαντικές ποσότητες.