’ 

Καταγγέλλουν την Περιφέρεια’  Ανδαλουσίας

για συγκάλυψη της απάτης ’ ελαιολάδου!

Σκληρή κριτική φαίνεται να’  δέχεται η’  Περιφέρεια’  της Ανδαλουσίας’ ’  από’  Ισπανικές’  οργανώσεις’  καταναλωτών,’  παραγωγών και’  δημοσιογράφους για τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα της’  έρευνας για την’  απάτη στο ελαιόλαδο που είχε συνταράξει τη Ισπανία’  πριν από’  εννέα μήνες.

Η επίσημη έρευνα από το Υπουργείο Υγείας της Ανδαλουσίας ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από αναλύσεις 24 παρτίδων ελαιολάδου που πουλήθηκαν στο’  Χαέν και την Κόρδοβα και έδειξαν ότι σε 15 από αυτές το περιεχόμενο ελαιόλαδο δεν’  ήταν’  έξτρα παρθένο η’  παρθένο όπως’  αναγραφόταν στις ετικέτες.

maria_montero.jpgΤην τελευταία’  εβδομάδα η Υπουργός Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Ανδαλουσίας ’ κ. Marà­a Jesàºs Montero και’  ενώ η έρευνα βρίσκεται’  ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε ότι’  οι ερευνητές’  διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα δεν ήταν περίπτωση’  απάτης αλλά περίπτωση’  κακής συντήρησης. "Στην πλειοψηφία τους, δήλωσε,’  οι’  επιχειρήσεις που ελέγχτηκαν’  μπόρεσαν να αποδείξουν ότι κατά τη στιγμή της εμφιάλωσης, το ελαιόλαδο’  βρισκόταν’  στην κατάσταση που αναφερόταν στην ετικέτα" και διευκρίνισε ότι, όπως’  το κρασί,’  έτσι και το ελαιόλαδο χάνει τα’  οργανοληπτικά’  του χαρακτηριστικά αν η μεταφορά’  και αποθήκευση’  του δεν γίνεται’  υπό κατάλληλες συνθήκες και ειδικά’  θερμοκρασίας.

’ Οπωσδήποτε,’  δήλωσε η Υπουργός, οι ανωμαλίες που διαπιστώθηκαν υποδηλώνουν’  την αδυναμία’  του Νόμου να ελέγξει’  πλήρως τις καταστάσεις στην’ ’  διανομή και τις πωλήσεις των’  αλυσίδες διανομής και γιατί σχεδιάζουμε, όπως είπε,’  μια εκστρατεία για την παροχή συμβουλών στους καταναλωτές για’  το πώς να ελέγχουν αν οι φιάλες που επιλέγουν για αγορά έχουν σωστά διατηρηθεί»

Πάντως η κ.’  Montero αρνήθηκε να κατονομάσει τις επιχειρήσεις’  που βρίσκονται υπό εξέταση μέχρι ότου ολοκληρωθεί η’  έρευνα.

Μετά από αυτό,’  οργανώσεις’  Καταναλωτών και Παραγωγών αντέδρασαν οργισμένα, λέγοντας ότι τα σχόλια της Υπουργού, είναι ασαφή, δημιουργούν’  σύγχυση και αποδεικνύουν την αδυναμία’  της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει’  σοβαρά’  μια’  περίπτωση’  απάτης.

Η κ. Rubén Sà¡nchez, εκπρόσωπος της οργάνωσης’  Καταναλωτών «Facua» δήλωσε’ ’  στην Europa Press ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί η έρευνα’  κράτησε μήνες, όταν οι αναλύσεις μπορούσαν’  να γίνουν μέσα σε λίγες ώρες. Οι καταναλωτές, υπογράμμισε,’  απαιτούν’  άμεση και σαφή στοιχεία για τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

rafael_civantos.jpgΟ Γενικός Γραμματέας της Αγροτικής Οργάνωσης COAG-Jaén, Rafael Civantos, δήλωσε ότι μένει εμβρόντητος όχι μόνο για το ότι πέρασαν εννέα μήνες για να υπάρξουν κάποιες πληροφορίες - παρά’  τις’  επανειλημμένες εκκλήσεις από’  την COAG - αλλά για το ότι το μήνυμα που εκπέμπεται’  ήταν ότι δεν υπήρξε’  απάτη, αλλά κακή συντήρηση!! «Η Κυβέρνηση, είπε,’  πρέπει να εξετάσει σοβαρά’  το θέμα,’  πρέπει να αναφέρει’  λεπτομερώς τα αποτελέσματα των αναλύσεων και να’  δημοσιεύσει’  τα ονόματα των επιχειρήσεων’  που εξετάζονται.

Απο την άλλη πλευρά, ο δημοσιογράφος Ginés Donaire, που έγραψε στις 7 Ιουλίου στην El Paà­s «Επτά μήνες έχουν περάσει και η Περιφερειακή Κυβέρνηση ακόμη δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα των εταιρειών που συμμετέχουν στην’  απάτη του ελαιολάδου. Ποιος τις’  προστατεύει; "

την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της κ. Montero, έγραψε: «Αν δεν υπάρχει απάτη ελαιολάδου, τότε ποιος θα πληρώσει για την υποβάθμιση της ποιότητας’  στα ράφια των καταστημάτων;;