’ 

Αυξημένες οι τιμές στην Ιταλία, ’ μειωμένες στην Ισπανία ’ το 2010/11!

Λόγοι : Οι προσφορές με «λευκές ετικέτες» στην Ισπανία ’ και η ’ καλύτερη ’ οργάνωση της αγοράς στην Ιταλία

Σύμφωνα ’ με’  στοιχεία του Διεθνούς Συμβούλιου Ελαιολάδου οι’ τιμες ’ ’ παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κατά την περίοδο 2010/11 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρουσιάζουν’  μείωση’  κατά -4% στην Ισπανία (€ 1.98/kg), αύξηση’  κατά +5% στην Ελλάδα (€ 2.04/kg) και’  αύξηση +45% στην Ιταλία ( € 3.90/kg). (Σχ.1)

Αξιοσημείωτο ομως ειναι το οτι’ ’  οι τιμές στην Ιταλία έχουν καταγράψει μια’ ’ πολύ’ ’ ’ ’  ’ απότομη αύξηση’  τις τελευταίες εβδομάδες που’  τώρα φαίνεται να σταθεροποιείται σε περίπου € 3.90/kg. ’ Αντίθετα στην’  Ισπανία παρουσίασαν την ίδια περίοδο πτώση πράγμα που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη απόσταση μεταξύ των τιμών που καταβάλλονται στους παραγωγούς στην Ιταλία και αυτών που καταβάλλονται σε Ισπανία και Ελλάδα.

Σύμφωνα’ με πρόσφατες δηλώσεις’  Αγροτοσυνδικαλιστων Οργανώσεων της Ισπανίας’  η διαφορά Τιμών Ισπανίας -Ιταλίας πρέπει να αποδοθεί στο ότι στα Σούπερ Μάρκετ της Ισπανίας κυριαρχούν οι λευκές ετικέτες δηλαδή συσκευασίες με τα ονόματα των μεγάλων αλυσίδων διανομής’  που προσφέρουν ελαιόλαδο με’  συνεχείς προσφορές,’  αρκετές φορές’ ’  σε’  τιμές κάτω του κόστους,’  συμπιέζοντας’  έτσι’  τις τιμές παραγωγού. Στην Ισπανία, όπως ’ δήλωσαν οι’  Αγροτικές Οργανώσεις ’ οι συσκευασίες Σούπερ Μάρκετ’  καλύπτουν το 65% της αγοράς ενώ στην Ιταλία μονό το 17%.

Κατά την δική μας άποψη οι υψηλότερες τιμές στην Ιταλία οφείλονται στην καλύτερη οργάνωση της αγοράς και στην μεγαλύτερη’  αντοχή και διαπραγματευτική δύναμη των Ιταλών παραγωγών οι οποίοι’  αφού κατάφεραν να καθιερώσουν’  δια’  νομού το made in Italy’  αξιοποιούν την παραδοσιακή τάση των Ιταλών καταναλωτών να προτιμούν τα δικά τους ελαιόλαδα.