’ 

Η Ισπανία ζητά για 3η φορά από την ΕΕ

την Εφαρμογή ’ Αποθεματοποίησης

3________rosa_aguilar___3__.jpgΣτο μεταξύ την παραμονή του συλλαλητηρίου 17 Μαρτίου’  η’  Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας κ. Rosa Aguilar’  έθεσε και πάλι στην’  συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλες το αίτημα για άμεση εφαρμογή του’  Μέτρου της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης τονίζοντας ότι «ο τομέας’  του ελαιόλαδου δεν αντέχει πλέον»!

Το αίτημα της Ισπανίδας Υπουργού υποστήριξαν όλοι οι Υπουργοί Γεωργίας των ελαιοπαραγωγών χωρών όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας,’  της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας και της Κύπρου’  αλλά και οι υπόλοιποι δεν πρόσβαλαν κάμπια αντίρρηση.

Ο Ρουμάνος’  Επίτροπος Γεωργίας κ. Dacian Ciolos ο οποίος μέχρι τώρα επανειλημμένως είχε’  απορρίψει δυο φορές ανάλογα αιτήματα, τελικά υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει την πρόταση ’ και θα φέρει το θέμα στην προσεχή’  συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Από την πλευρά της η Ισπανίδα Υπουργός υπογράμμισε ότι οι Τιμές στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα και Ιταλία έχουν ηδη προσεγγίσει τα όρια των τιμών αναφοράς για την εφαρμογή της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης’  που είναι 1,77 € /κιλό για το εξαιρετικό Παρθένο, 1,71 για το Παρθένο και 1,52 για το’  Λαμπάντε (οξύτητας άνω των 2 β) και εξακολουθούν να είναι ιδία από το 1997-98’  ενώ το κόστος παραγωγής στην έξοδο του Ελαιοτριβείου είναι 2,49€/κιλό συμφωνά με το Παρατηρητήριο Τιμών των Τροφίμων του Υπουργείου της.’  Παράλληλα η’  Υπουργός’  παρατήρησε ότι τα χαμηλά επίπεδα τιμών οφείλονται στα υψηλά αποθέματα ελαιόλαδου που υπάρχουν στην χωρά της και ηδη είναι κατά 30% υψηλοτέρα από ότι ήταν κατά μέσο όρο τις τρεις προηγούμενες χρονιές.