’ 

Επιμένουν στην ’ Αποθεματοποίηση οι Ισπανοί.

Αποθεματοποίηση ζητά και η COPA -COGECA’ 

Αντιδρούν και επιμένουν στην εφαρμογή της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης οι Αγροτικές Οργανώσεις στην Ισπανία’  μετά’  την άρνηση της ΕΕ ’ στο αίτημα που υπέβαλε το Υπουργείο τους ενώ με τις θέσεις τους φαίνεται να συντάσσεται με ανακοίνωση του και ο Σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Οργανώσεων ’ COPA-COGECA.

2___.jpgΗ άρνηση της ΕΕ για την εφαρμογή του Μέτρου, προκάλεσε μεγάλη ’ αναστάτωση στις ’ Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις οι οποίες ’ προχώρησαν σε έντονες διαμαρτυρίες.

Ο Γενικός Γραμματέας της ASAJA’  (Ένωση Νέων Αγροτών)’  Κόρδοβας , Rafael Navas, σε δήλωση του υπογραμμίζει ότι η απάντηση της ΕΕ αποδεικνύει’  "το μικρό βάρος, που έχει η Ισπανική πολιτική σήμερα στις Βρυξέλλες» αφού είναι φανερό ότι «εάν το αίτημα για’  την Ιδιωτική αποθεματοποίηση’  γινόταν από την Γαλλία η την Ιταλία η απάντηση’  σίγουρα δεν θα’  ήταν αρνητική."

Παράλληλα και ο Γενικός Γραμματέας της UPA (Ένωσης Μικρών Παραγωγών) στην Κόρδοβα, κ José Luis Gutiérrez, ’ σε δήλωση του τόνισε ότι η Ιδιωτική αποθεματοποίηση του ελαιολάδου πριν από τρία χρόνια έδειξε ότι είχε’  θετικά αποτελέσματα’ ’  και οι’  τιμές ανέκαμψαν "έστω και λίγο". Έτσι και φέτος, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση’  εφαρμόσει’  την Ιδιωτική Αποθεματοποίηση για μια ποσότητα περίπου 300.000 τόνων ελαιολάδου, όπως’  φαίνεται διατεθειμένη’  να κάνει, για παράδειγμα και’  με το χοιρινό κρέας,’  εκτιμάται ότι οι τιμές θα’  ανακάμψουν πάνω από το κόστος παραγωγής.

Οπωσδήποτε, ’ το σοβαρό πρόβλημα, εξήγησε ο κ. Gutierrez,’  σήμερα είναι ότι η παραγωγή ενός’  κιλού’  λαδιού στο’  75 % των ελαιώνων της’  Κόρδοβα’  έχει κόστος’  μεταξύ € 2.20 και € 2.50, ενώ στον’  παραγωγό’  πληρώνεται κάτω από 2 ευρώ ".

Πάντως, κατά την ASAJA όσο και την UPA ’ είναι φανερό ’ ’ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ’ προωθεί "τα συμφέροντα των άλλων χωρών που έχουν βαρύτητα μεγαλύτερη της’  Ισπανίας» ’ αλλά και τα «συμφέροντα διαφόρων’  ομάδων ’ που’  ενδιαφέρονται για την κερδοσκοπία» .