’ 

Αρνείται η Ε.Ε. την’  εφαρμογή της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης

Αρνητική ήταν η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Dacian Ciolos ’ στο αίτημα που του υπέβαλε η Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας κ.’  Rosa Aguilar, για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου με 2______._1.jpgτην’  αιτιολογία ότι’  δεν υπάρχουν τόσο χαμηλα’  επίπεδα των τιμών’  για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του Μέτρου.’ ’ 
’ 
’ Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (FAECA) της Ανδαλουσίας ενώ ευχαρίστησε την Υπουργό για την υποβολή του αιτήματος εξέφρασε ’ την λύπη της για την άρνηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου και δήλωσε ότι θα συνεχίσει τους αγώνες της για την εφαρμογή του Μέτρου. Κι αυτό γιατί όπως δήλωσε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το κόστος παραγωγής δεν καλύπτει πλέον τις δαπάνες στην ελαιοκαλλιεργεια.

Οι τιμές του προϊόντος τον περασμένο μήνα ήταν ελαφρώς πάνω από το τιμή των € 1.85 ανά κιλό,’  ενώ’  σύμφωνα με μελέτες του Υπουργείου ο σταθμισμένος μέσος όρος του αθροιστικού κόστους του ελαιολάδου στην έξοδο του Ελαιοτριβείου είναι € 2.491 / κιλό.

Επομένως τα όρια για την εφαρμογή της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης που καθορίζονται με τον κανονισμό 1234/2007 τα οποία χρονολογούνται από το 1998, και’  είναι σήμερα: € 1.779 / κιλό,’  για το εξαιρετικό παρθένο € 1.710 / κιλό, για’  τα παρθένα, και € 1.524 ανά κιλό για το μειονεκτικό., πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα άνω.