’ 

Καρχιμάκης.’  Κρητική Διατροφή’  στα σπίτια και

στις’  Τουριστικές Επιχειρήσεις

Να διατηρήσουμε πάση θυσία την ποιοτική κρητική διατροφή και ’ την γαστρονομία στα σπίτια μας ’ αλλά και να την karximakis200x300.jpgπροωθήσουμε στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού μας. Εμείς οι Κρητικοί, έχουμε τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα στα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας, με πρώτο το λάδι, που πρέπει μαζικά να αναπτύξουμε Κρητική καταναλωτική συνείδηση.

Αυτά τονίζει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης’  σε μήνυμα που απέστειλε στους Οργανωτές των Εκδηλώσεων « Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη - Διαδρομές στο Λασίθι» που οργανώθηκαν χθες στον Ν. Λασιθίου από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Νομαρχία και ΤΕΔΚ’  Λασιθίου’  τους Δήμους Σητείας, Ιεράπετρας, Αγ. Νικολάου και Νεάπολης’  καθώς επίσης και τους Υπευθύνους’  Υγείας, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου.

Στα πλαίσια των Εκδηλώσεων αυτών που είχαν μια εξαιρετική και πέραν από τα αναμενόμενα επιτυχία όπως φαίνεται από τα σχετικα δημοσιεύματα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα αυτή αλλά και την πληθώρα εκείνων που’  έγιναν σε πληθώρα’  εντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Κρήτης.

Το μήνυμα που απέστειλε ο κ. Καρχιμάκης στον ΣΕΔΗΚ, πιο συγκεκριμένα έχει ως εξής:

Αγαπητοί μου συμπατριώτες!

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ευγενική σας πρόσκληση!

Λυπάμαι που, λόγω του βεβαρημένου προγράμματός μου, δεν μπορώ να είμαι κοντά σας.

Θα ήθελα να σας απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ’ εκδήλωσή σας,’  με την οποία αναλαμβάνετε το χρήσιμο έργο της ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας και κυρίως της νεολαίας, ’ σε θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική και πολιτιστική σημασία’  της ελιάς και με την υψηλή διατροφική αξία του ελαιολάδου.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Η ελιά αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της κρητικής φύσης. Το ευλογημένο αυτό δέντρο καλλιεργείται στον τόπο μας και μας προσφέρει τα πολλαπλά οφέλη του από τα μινωικά χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας της πανίσχυρης μινωικής αυτοκρατορίας στηριζόταν στις εξαγωγές του εξαίρετου κρητικού ελαιόλαδου. Πολλές από τις πανάρχαιες ελιές που καλλιεργήθηκαν στο νησί μας υπάρχουν μέχρι και σήμερα και οφείλουμε να τις διατηρήσουμε, ως πολύτιμο κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Γιατί, η ελιά, αγαπητοί μου φίλοι έχει σφραγίσει το νησί μας!

Περιβαλλοντικά, ιστορικά, πολιτιστικά, διατροφικά!

ekpaideutikoi_stin_azoria.jpgΚατ' αρχάς, καλλιεργείται ’ στην Κρήτη σε τόσο μεγάλη έκταση που μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως δάσος ελιάς. Ως εκ τούτου,’  προσφέρει στο φυσικό περιβάλλον’  και’  όλα τα οφέλη ενός δασικού δέντρου.

Αναμφίβολα, πρωταρχική είναι η σημασία της για την αγροτική παραγωγή του νησιού μας και για την τοπική οικονομία. Οι’ ’ ’  σημαντικότερες, από’ ’ ’  άποψη’ ’  παραγωγής,’ ’  ζώνες καλλιέργειας της ελιάς στην Ελλάδα, είναι η Κρήτη και η Πελοπόννησος,’  απ' όπου παράγεται πάνω από το 70% της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Επιπλέον, το λάδι είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και το βασικότερο συστατικό της κρητικής διατροφής.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω, ειδικά στη νεολαία που παρευρίσκεται στη σημερινή εκδήλωση’  ότι το Αγροτοδιατροφικό Μοντέλο που ξέραμε είναι πλέον παρελθόν. Το νέο διατροφικό μοντέλο που απαιτείται πρέπει να βασίζεται στην πολυμορφία, την ποιότητα και ’ τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν κάνει στις μέρες μας’  μια γενικότερη στροφή από την ποσότητα προς kritiki_epitropi_lasithi1.jpgτην ποιότητα. ’ Αναζητούν προϊόντα με μοναδικότητα και υψηλή διατροφική αξία, προϊόντα με πιστοποιημένη γεωγραφική προέλευση και με ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα. Και που έχουν αναδείξει’  διεθνώς τη μεσογειακή διατροφή’ ’  ως πρότυπο ισορροπημένης διατροφής

Στο νέο αυτό περιβάλλον, οι Κρητικοί έχουμε το «avantage’  της έδρας».

Ποιος μας έδωσε αυτό το’  συγκριτικό πλεονέκτημα;

Μας το χάρισε η ευλογημένη κρητική γη και το κλίμα του νησιού μας. Το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται’  το καλύτερο της Ευρώπης. Και η κρητική διατροφή, πρότυπο υγιεινής διατροφής.

Ας μην απεμπολήσουμε από τις κουζίνες μας αυτό το ποιοτικό διατροφικό πλεονέκτημα που μας πρόσφερε ο τόπος μας. Να διατηρήσουμε πάση θυσία την ποιοτική κρητική διατροφή και γαστρονομία στα σπίτια μας και να την προωθήσουμε στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού μας.

Και θα δούμε πολλαπλασιαστικά οφέλη!

Με ένα νέο κύμα γαστρονομικού τουρισμού που θα κατακλύσει το νησί μας.

imerida_kavousi.jpgΈχω μιλήσει επανειλημμένα, φίλες και φίλοι, για την εθνική καταναλωτική συνείδηση που πρέπει να έχουμε, όταν αγοράζουμε τρόφιμα. Εμείς οι Κρητικοί, έχουμε τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα στα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας, με πρώτο το λάδι, που πρέπει μαζικά να αναπτύξουμε ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

Τέλος, όλοι γνωρίζουμε την πρωτεύουσα θέση που κατέχει το ελαιόλαδο και η ελιά, με τους ποικίλους συμβολισμούς της, ’ στον πολιτισμό μας και στη θρησκεία μας.

Τα ελαιόδεντρα λοιπόν,’  μας τρέφουν, μας προσφέρουν εισόδημα, προστατεύουν το φυσικό μας περιβάλλον, μας συνδέουν με το παρελθόν.

Αποτελούν’  τη στερεη βάση του τοπίου μας, της κουζίνας μας, του εισοδήματός μας, της ιστορίας μας, της θρησκείας μας.

Η ελιά είναι συνεπώς η Κρήτη μας, η γη μας, η ταυτότητά μας, το alter ego μας!

Ας της δώσουμε στον τρόπο ζωής μας τη θέση που της αξίζει!

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση και σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε όλες τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που έχετε προγραμματίσει.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ