’ 

Πόλεμος’  Ισπανίας - ΗΠΑ ’ για τις απάτες ’ Ελαιολάδου

Οι Ισπανοί κατηγορούν τις ΗΠΑ για κατευθυνόμενες έρευνες

Οι εξαγωγές’  ελαιολάδου σε τρίτες χώρες’  της Ισπανίας κινδυνεύουν να τεθούν σε σοβαρό κίνδυνο’  εξαιτίας της έρευνας’  του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Davis, σύμφωνα με την οποία εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που εξάγονται στις ΗΠΑ από Ισπανία και Ιταλία’  δεν ανταποκρίνονται στις’ ’ ’  ετικέτες τους’  αλλά είναι ύποπτα νοθείας πιθανότατα με υποδεέστερα ραφιναρισμένα, χημικά επεξεργασμένα,’  ελαιόλαδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του κ.’  Rafael Picà³’  Διευθυντή της Asoliva (Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελαιόλαδου Ισπανίας),’  η έρευνα, κατά την αποψη του ’ έγινε γιατί οι Ισπανικές επιχειρήσεις αναγράφουν’  στις ετικέτες την’  τιμή του ελαιολάδου που εξάγουν στις ΗΠΑ’  με συνέπεια να μειώνονται’ ’  σημαντικά οι πωλήσεις’  των ακριβότερων ελαιόλαδων Αμερικανικής προέλευσης. Και, όπως παρατηρεί,’ ’  οι Αμερικανοί ελαιοπαραγωγοί δεν βρήκαν άλλο όπλο για να υπερασπιστούν το ελαιόλαδο τους από το να χρησιμοποιήσουν’  μια’  έρευνα που ανατέθηκε από τους ιδίους στο Πανεπιστήμιο του Davis.

2______.jpgΠάντως, από την ’ έρευνα του Πανεπιστημίου’  Davis, που έγινε παραγματι τον περασμένο Μάρτιο στις ΗΠΑ και ανακοινωθηκε τον Ιούλιο, προέκυψε’  ότι και τα 14’  «Εξαιρετικά Παρθένα»’  ελαιόλαδα’  Ισπανικής’  και Ιταλικής προέλευσης που ελέγχθηκαν βρέθηκαν ότι δεν ανταποκρίνονταν στις ετικέτες τους, ’ ενώ από τα 5 εξαιρετικά παρθένα Αμερικάνικα, μόνο ένα’  βρέθηκε μη κανονικό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, όταν’  δημοσιεύτηκαν’  προκάλεσαν’  έντονες αντιδράσεις των Επιχειρησεων και Οργανώσεων του τομεα ελαιολαδου στην Ισπανία ’ και’  άναψαν στην κυριολεξία ένα’  εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ από την μια πλευρά και’  Ισπανικών και Ιταλικών εταιρειών από την άλλη.

Και ο πόλεμος αυτός’  ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα’  φαίνεται να έχει’  πλέον σαν’  βασικούς αντιπάλους’  τις’  ΗΠΑ’  και την Ισπανία. Κι αυτό γιατί οι πλείστες από τις Ισπανικές και Ιταλικές μάρκες που ελέγχθηκαν στις ΗΠΑ,’  μετά τις εξαγορές και των βασικών Ιταλικών εταιριών Bertolli, Carapelli’  κ.α. από την γνωστή Ισπανική’  SOS,’  φαίνεται να βρίσκονται κάτω από ’ Ισπανική κυριαρχία ’ ενώ Ισπανική είναι και η μεγαλη Borgas κυριότερη εξαγωγός ’ στις ΗΠΑ ’ της ’ μάρκας Star.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου που εδρεύει στην Μαδρίτη, κάτω από την πίεση Ισπανικών οργανώσεων εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι οι μέθοδοι’  που’  χρησιμοποιούν’  στις’  αναλύσεις στις ΗΠΑ ’ δεν είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα που αναπτύχθηκαν’  από το ΔΣΕ και αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο.

Το θέμα είναι σοβαρό και γιαυτό, όπως ανακοίνωσε το ΔΣΕ, θα’  συζητηθεί κατά τη διάρκεια της’  προσεχούς ετήσιας Συνόδου του στη Μαδρίτη, ’ οπότε και θα είναι παρών ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιολάδου της Βορείου Αμερικής κ. Bob Bauer, που αποτελεί ανώτατη προσωπικότητα στον τομέα των εισαγωγών ελαιόλαδου των ΗΠΑ.

Ωστόσο’  η Σύνοδος ’ αυτή του ΔΣΕ έγινε ’ την εβδομάδα’  22 έως 25 Νοεμβρίου αλλά το θέμα μαλλον αποσιωπήθηκε αφου μέχρι στιγμής δεν ανακοινώθηκε τιποτε!